Kan bli president: Donald Trumps kontroversielle liv

Donald Trumps utsagn «you're fired!» ble legendarisk da han lette etter en assistent på TV for flere år siden. Nå kan mannen med hentesveisen bli republikanernes presidentkandidat.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Natt til tirsdag var det «supertirsdag» i USA, og innbyggere i 12 delstater gikk til valg for å stemme på sin presidentkandidat. Etter at resultatene i elleve av dem er klare, er det tydelig at Donald Trump har fått flest stemmer av republikanerne, mens Hillary Clinton skiller seg ut på demokratenes side.

Det er den kontroversielle milliardæren som har fått mest oppmerksomhet i valget, etter blant annet å ha sagt at han vil nekte muslimer inngang til USA, og at han vil bygge en mur mellom USA og Mexico.

Bakgrunn: Derfor er supertirsdagen så viktig

Seniorforsker og USA-ekspert Hilmar L. Mjelde ved Uni Research Rokkansenteret, har lenge hatt stor tro på at Donald Trump blir USAs 45. president.

– Han har det såkalte momentumet, han er en kandidat i siget. Velgerne strømmer til, fordi han fremstår som reell vinnerkandidat. Man kaster trolig ikke bort stemmen hvis man velger den som leder. Jeg ser ikke helt hva som skal stoppe Trump lenger, sa Mjelde til VG flere dager før supertirsdagen.

Denne tilsynelatende urokkelige offensive holdningen har preget 69-åringen (som fyller 70 den 14. juni) store deler av livet siden oppveksten i Queens i New York på 1940- og 50-tallet.

VG i Houston: Velger: – Stemte på den minst forkastelige

Ble omplassert

Som 13-åring begynte Donald Trump på New York Military Academy. I 1963 ble han omplassert, etter angivelig å ha trakassert en førsteårsstudent. Trump fikk senere omplasseringen til å se ut som en forfremmelse.

Sin utdannelse fikk Donald Trump med en bachelorgrad i økonomi på prestisjetunge Penn's Wharton School of Business hvor han ble uteksaminert i 1968. Samtidig jobbet han i farens selskap, Elizabeth Trump & Son.

Giæver kommenterer: Øker avstanden til konkurrentene

Donald Trumps far, Fred, kjøpte et bygg med 1200 leiligheter i Ohio for 4.9 millioner kroner i 1962. Trump fylte bygget med leietagere, og solgte det ti år senere for 58 millioner kroner, i 1972. Året etter, ble Trumps navn for første gang kjent for offentligheten: Det amerikanske justisdepartementet saksøkte ham for å ha diskriminert svarte eiendomskjøpere.

Eiendomsutvikler

Mange nordmenn vil kanskje forbinde milliardæren med en håndfull skyskrapere på Manhattan før han ble kjent som TV-personlighet og presidentkandidat.

Både Trump Tower på Fifth Avenue og Trump World Tower ved FN-bygningen er høyreiste symboler på det mange amerikanere setter umåtelig pris på: en mann med handlekraft – som har skapt noe, bygget synlige verdier – noe som ikke er vanlig politiker-bakgrunn selv i USA.

Forretningsmannen ble stadig mer suksessfull og virksomheten, spesielt innen eiendom utvidet Trump seg og samlet etter hvert alt i Trump Organization.

Ivana, Marla og Melania

Samtidig med et stort sett vellykket business-liv har Trump også holdt underholdnings-TV og kulørte magasiner i ånde med et rikholdige privatliv.

* I 1977 giftet Trump seg med Ivana Zelničkova, senere Trump. Sammen fikk de tre barn: Donald Jr. (1977), Ivanka (1981) og Eric (1984). De skilte seg i 1992.

* I 1993 giftet Trump seg med Marla Maples, og de fikk ett barn, Tiffany (1993). Maples og Trump skilte seg i 1999.

* I 2004 forlovet Trump seg med slovenske Melania Knauss (senere Knauss-Trump). De giftet seg 22. januar 2005 i Florida.

* Til bryllupet kom blant andre Hillary og Bill Clinton og en rekke andre amerikanske kjendiser.

* Senere samme år ble det kjent at Melania var gravid med Trumps femte barn, Barron William Trump, som ble født i mars 2006.

Da var pappa Donald 59 år gammel.

Les også: USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

«You're fired»

Privat holder han hus i sin private bolig i de tre øverste etasjene i Trump Tower, et husvære på til sammen 3000 kvadratmeter. Det skal være en av New Yorks dyreste boliger, verdt rundt 50 millioner dollar eller over 430 millioner kroner.

I 2004 ble Trump produsent og vert i TV-giganten NBCs The Apprentice, hvor deltagere konkurrerte om en lederjobb i et av Trumps selskap med en årslønn på 250 000 dollar.

Les også: Slik er Trumps private luksusfly

Hvert program ble avsluttet ved at Trump sendte en av deltagerne på dør og erklærte: «You're fired!», eller «Du har fått sparken!»

Etter de siste delstats-nominasjonene er det lite som tyder på at velgerne vil velge samme ordbruk om presidentkandidaten fra Queens med den luftige medvindssveisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder