Den syriske regjeringshæren rykker nærmere den tyrkiske grensen: Erdogan: – Tyrkia er truet

Situasjonen tilspisser seg ved den tyrkisk-syriske grensen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge The Guardian kan så mange som 70.000 mennesker ha flyktet fra Aleppo og mot Tyrkia de siste dagene.

– Tyrkia er truet. Hvis disse menneskene er ved vår grense og ikke har noen annen mulighet, vil vi slippe dem inn, sa Recep Tayyip Erdogan til reportere om bord på hans presidentfly på vei fra et besøk i Latin Amerika. Det skriver den tyrkiske avisen Daily Sabah, som var om bord.

Den russiske generalmajoren Igor Konashenkov uttalte for kort tid siden at aktivitet i grenseområdene gjorde at Russland tror Tyrkia forbereder en invasjon i Syria.

Den tyrkiske presidenten slo i dag tilbake mot Russland – igjen – i det som blir en stadig mer tilspisset situasjon mellom de to landene etter at Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly i november i fjor.

– Det er Russland som trenger å forklare hvorfor de er der og samarbeider med dem som har drept 400.000 mennesker. Tyrkia har en 911 kilometer lang grense med Syria og vil definitivt ta de nødvendige forholdsregler. Det er hva det er, mens Russland er på offensiven. Vi må være klare til å forsvare oss, sa Erdogan.

Les også: Titusener flykter fra Aleppo i frykt for beleiring

TITUSENER PÅ FLUKT: 20.000 personer har de siste dagene flyktet til grensen mellom Syria og Tyrkia, hvor det fra før befinner seg 30.000 mennesker. Her flykter en syrisk familie på motorsykkel fra Bab-Al Salama fredag denne uken. Foto: Bulent Kilic , Afp

Flere aktører

De arabiske emirater åpner nå, i likhet med Saudi-Arabia, for ideen om å sende inn bakkestyrker for å bekjempe IS.

Mulighetene for en enda større utenlandsk involvering i Syria er dermed til stede.

Guvernøren i Kili-provinsen, som grenser til Syria, sa i går at det hadde kommet 35.000 syrere til grensen i løpet av to dager. Guvernøren sa at de ville tilby nødhjelp til flyktningene, men på den syriske siden av grensen. Tyrkia ville kun åpne grensen hvis det blir en «ekstraordinær krise».

Søndag var grenseovergangen stengt, som den har vært de siste dagene.

– Tyrkia har nådd grensen for sin kapasitet til å absorbere (flyktninger), men til slutt har ikke disse menneskene noe sted å dra. Enten vil de dø under bombene og Tyrkia vil ... se på massakren, som resten av verden, eller så vil vi åpne våre grenser, sa visestatsminister Numan Kurtulmus til CNN-Turk.

Sjia versus sunni – hva er egentlig forskjellen? Kaospilot til Midtøsten

EU overførte 30 milliarder til Tyrkia

Kurtulumus forklarte ikke hvorfor grenseovergangen fortsatt er stengt, men hevdet 15.000 hadde blitt sluppet igjennom de siste dagene, mens Tyrkia ga hjelp til 30.000 på den syriske siden.

Ifølge visestatsministeren er det nå tre millioner flyktninger i Tyrkia, 2,5 millioner av dem skal være syrere.

EU oppfordrer imidlertid Tyrkia til å åpne grensene.

EUs utenrikspolitiske sjef Federica Mogherini sa nylig ifølge The Guardian at EUs støtte til Tyrkia har sin bakgrunn i at Tyrkia skal ta imot de som flykter fra Syria.

Torsdag godkjente EU en overføring på nesten 30 milliarder kroner til Tyrkia, for å hjelpe landet med å håndtere flyktningstrømmen.

Les også: Den muslimske borgerkrigen

FRAKTER FORSYNINGER: Grensen mellom Tyrkia og Syria er stengt, men ambulanser kryssre grensen med forsyninger til de mange tusen menneskene som er på flukt. Foto: REUTERS/Osman Orsal Foto: ,

Rekker ikke frem til ofrene

AP viser til opposisjonsaktivister som hevder at syriske bakkestyrker, med russisk flystøtte, søndag var involvert i kraftige kamper med opprørere rundt byen Ratyan nord for Aleppo by.

Ifølge The Guardian faller bombene så tett i Aleppo nå at redningsarbeiderne ikke har tid til å rekke frem til ofrene før nye bomber faller.

– De russiske luftangrepene prøver nå fullstendig å ødelegge området før de kommer på bakken og starter beleiringen, sier Saad, en 35 år gammel helsearbeider som befinner seg inne i Aleppo, til den britiske avisen.

En doktor ved grensen til Tyrkia forteller til den britiske avisen The Telegraph at de siste luftangrepene fra Russland har påført innbyggerne ekstreme skader:

– Vi behandler ikke sår lenger – kroppene er blåst i stykker, sier han til avisen.

– Det har vært fire dager med intensiv bombing. De russiske flyene stoppet aldri. Vi måtte flykte på grunn av bombingen, flyangrepene, rakettene, bombekasterne og stridsvogner, fortalte Ahmad, fra en landsby utenfor Aleppo til VG lørdag.

Han tror det som nå skjer kan bety at Aleppo faller i regjeringshærens hender.

– Hvis russiske fly fortsetter å bombe vil regimet ødelegge og gjenopprette kontroll over byen, sa Ahmad til VG.

Den norske statsministeren tok tidligere denne uken til orde for et internasjonalt press mot det som nå er i ferd med å skje i det som var Syrias største by.

– Det er en vanskelig situasjon. Slik tyrkerne beskriver det har det vært en åpning fra Aleppo mot Tyrkia. Hvis denne nå blir stengt av Hizbollah og iransk finansiert milits, så betyr det at en veldig stor by står i fare for beleiring. Her må vi få på plass internasjonalt press mot flere land for å hindre dette, sier Erna Solberg til VG.

SKADET I LUFTANGREP: Kasim Genco (21) ble skadet i luftangrepene mot landsbyer i Syria nær grensen toil Tyrkia. Her fra sykehuset i Kilis i Tyrkia. Foto:REUTERS/Osman Orsal Foto: ,

Omringer Aleppo

Søndag melder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at syriske regjeringsstyrker nærmer seg den opprørskontrollerte byen Tal Rifaat, som ligger cirka to mil fra Tyrkia, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Den prosyriske avisen Al-Watan skriver søndag at en beleiring av Al Tifaat vil være en stor seier for regimet.

«Hvis byen faller, vil hæren være i stand til å ta kontroll over hele den nordlige Aleppo-provinsen», skriver avisen ifølge AFP.

Ifølge Rami Abdel Rahman i Syrian Observatory for Human Rights ønsker den syriske hæren å avansere nordover mot grensen til Tyrkia for å forhindre at opprørere og våpen kommer seg inn i Syria, skriver AFP.

Les også: Titusener flykter fra Aleppo i frykt for beleiring

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder