FÅR KRITIKK: Frankrikes statsminister Manuel Valls er blant flere som får kritikk etter tre store angrep i Frankrike på halvannet år. Foto: Bertrand Guay AFP

Frankrikes statsminister: Kirke-drapsmann burde ikke ha vært løslatt

Det var feil å løslate den ene gjerningsmannen som senere gjennomførte kirkeangrepet i Frankrike, mener statsminister Manuel Valls.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Statsminister Manuel Valls og regjeringen har måttet tåle mye kritikk etter tre store angrep i Frankrike på halvannet år.

Les også: Upopulær Hollande tar krisegrep mot terrorfaren

• Hvordan kunne en radikalisert unggutt løslates fra fengsel og så gjennomføre et angrep i en kirke, iført elektronisk fotlenke?

Det er spørsmålet mange har stilt seg etter at det ble kjent at den 19 år gamle Adel Kermiche, en av mennene som gjennomførte kirkeangrepet i Frankrike, var løslatt fra fengsel og gikk med en fotlenke i påvente av rettssak.

Les mer: Kermiche sa til dommer at han ville ta tilbake livet – løslatt med fotlenke

Vil holde dommerne ansvarlig

Denne beslutningen var feil, sier Frankrikes statsminister Manuel Valls nå i et intervju med den franske avisen Le Monde og sikter til løslatelsen.

I intervjuet sier han at tilnærmingen til slike saker må endres, men understreker at det er for enkelt å «holde disse dommerne ansvarlige for terrorhandlingen».

• Valls og regjeringen har vært gjenstand for kritikk fra blant annet høyresiden, etter at de ikke har klart å avverge flere terrorangrep. Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy, leder for Republikanerne, er blant flere som mener at den franske presidenten François Hollandes regjering ikke har gjort nok.

Terroreksperter: Derfor rammes Frankrike av terror

Forbud mot moské-støtte

I intervjuet åpner statsminister Valls også opp for å innføre midlertidig forbud mot utenlandsk finansiering av moskeer i Frankrike. I tillegg mener han at landets imamer bør utdannes i Frankrike, og ikke i andre land, skriver NTB.

Les også: Frankrike kan innføre Israels strenge sikkerhetsrutiner

En prest ble drept ved alteret i kirken som Kermiche og en annen 19-åring angrep i Normandie tirsdag. Begge var inspirert av radikal islamisme og hadde sverget troskap til ekstremistgruppa IS.

Bakgrunn: Derfor er Nice et arnested for jihadister

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder