Leverer prevensjon og HIV-medisin på døren - uten legebesøk

Tech-investor: – Kan bryte ned deler av dagens helsesystem

MAKT TIL BRUKERNE: – Vi tar kontrollen fra helsevesenet og gir det til brukeren, sier tech-gründere Edvard Engesæth og Hans Gangeskar. Fra luftige lokaler i San Francisco driver de selskapet Nurx som på rekordtid har vakt oppsikt i USA. Foto: Andrew Burton

Nordmenn starter helse-revolusjon i USA

SAN FRANCISCO (VG) To nordmenn er i ferd med å snu opp ned på amerikansk helsevesen med sin nye
mobiltjeneste. Den betegnes som det potensielt viktigste fremskrittet innen kvinnehelse i USA på mange, mange år.

 • Camilla Bjørn

Artikkelen er over fire år gammel

Selskapet heter Nurx og har siden 15. desember i fjor levert amerikanske kvinner prevensjonsmidler på døren i en Uber eller med postbud. Det eneste pasientene trenger å gjøre, er å svare på noen enkle spørsmål fra mobilen sin.

Tjenesten er grunnlagt og driftes av to barndomsvenner fra Oslo, lege Edvard Engesæth (30) og advokat og dataingeniør Hans Gangeskar (31). De har hatt base i Silicon Valley-området de siste årene.

– I Norge er det ikke vanskelig å få prevensjon, men slik er det ikke her i USA. Hvis du ikke har forsikring eller mulighet til å dra til legen risikerer du å ikke få prevensjon, og i verste fall en uønsket graviditet, sier Engesæth til VG og legger til:

– For å forbedre helsevesenet tror vi man må rive ned gamle strukturer og bygge opp ting på nytt.

VG er på besøk i selskapets luftige og minimalistiske lokaler i det trendy SoMa-området i San Francisco. Nurx´10 medarbeidere jobber ved store langbord. På inngangsveggen henger det mini-polaroidbilder av folk som har vært på besøk de siste månedene, blant dem DnB-sjef Rune Bjerke.

Vekker oppsikt

I et land hvor det anslås å være 3 millioner ikke-planlagte graviditeter i året og helsevesenet er uoversiktlig og vanskelig, vekker disruptive Nurx oppsikt. Tjenesten har de siste månedene blitt profilert i hundrevis av medier fra CNN, New York Times, ELLE, Teen Vogue, HuffingtonPost og MTV. CNBC-kommentator Jake Novak betegnet Nurx som «den mest betydningsfulle utviklingen av kvinners rettigheter knyttet til graviditet og reproduksjon i USA på flere år».

ENKELT: Pasienten svarer på noen enkle spørsmål i Nurx-appen, velger produkt og syncer med forsikringsselskapet sitt, eller ikke. Noen minutter senere er produktet på vei hjem til brukeren i en Uber. Foto: Andrew Burton

Ideen om Nurx dukket opp over en øl i San Francisco for snaue to år siden, da tilfeldigheter brakte de to vennene sammen.

– Som lege fikk jeg stadig meldinger fra venner og kjente som var tomme for p-piller. Da Hans fortalt om hvor vanskelig og komplisert helsevesenet er her borte, visste vi at vi hadde en god idé. Vi ønsket å gjøre det enklere for folk, forteller Engesæth.

Les også: Trump vil straffe kvinner som tar abort

– Alle lignende tjenester på markedet er altfor tungvinte. I nesten et år jobbet vi under radaren, på egne oppsparte midler. Vi lagde et så enkelt som mulig produkt med teknologien, en lege og et apotek som ville samarbeide, forteller Hans.

Utover høsten i fjor ble tjenesten testet på venner og kjente. Med seg hadde de også universitetet Stanfords apotek. Tjenesten er kodet av Hans og med Engesæth ansvarlig for medisinsk protokoll.

– Vi var redde for å bli stoppet av autoritetene her borte. Vi visste jo ikke om det bare var å fakse apoteket en resept og så få forsikringsselskapet til å betale. I stedet for å ringe og spørre, gjorde vi det bare. Og det funket, legger Engesæth til.

Tilbyr HIV-forebyggende medisin

Forrige uke fikk de omtale i over 650 medier verden rundt da britiske The Guardian skrev at Nurx nå også tilbyr den HIV-forebyggende medisinen Truvada, også kalt PrEP. Det anslås at 1,2 millioner burde gå på PrEP i USA – men kun noen titusener gjør det.

Les også: Pille kan hindre hivsmitte

– Det er mange leger i USA som er ukomfortable med å ta fatt på problemstillinger knyttet til hiv, eller som ikke vil behandle homofile. Andre er ikke godt nok utdannet i PrEP. Og for pasientene er det knyttet veldig mye stigma til det å ta forebyggende HIV-medisin. Da kan vi gi alle et tilbud, sier Edvard.

VIL BYGGE VIDERE: - Tanken er å vinne denne vertikalen fullstendig og være den regjerende instansen du går til for å få p-piller og PrEP. Og bygge en telehelse-plattform oppå det, sier Edvard Engesæth og Hans Gangeskar. Her med flere av selskapets medarbeidere. Foto: Andrew Burton

De har fire leger tilknyttet selskapet som lønnes på månedsbasis, ikke per konsultasjon. Blant dem Harvard-legen Jessica Knox.

– Dette er en mulighet for meg å gi makt tilbake til brukerne i et tungt system hvor mye kommer i veien for folk som trenger hjelp, sier Knox til VG.

Les også: Mulig motiv bak skyting på abortklinikk i USA

Gründerne har skapt stor buzz i Silicon Valley-miljøet. I fjor ble de plukket opp av det gjeve akselerator-programmet Y Combinator. Et program som booster nye lovende startups med penger og kunnskap. Mot slutten av programmet får selskapene møte techbransjens profilerte investorer for å sanke penger. Y Combinator-sjef og tech-guru Sam Altman tror Nurx vil nå langt.

– De har truffet et svakt punkt i helsesystemet når det kommer til prevensjon og PrEP, og får enormt med respons. Vi investerte i Nurx fordi vi tror de har det som skal til for å være disruptiv og bryte ned deler av dagens helsesystem, sier Altman til VG.

Lanseres i 18 nye stater

Nurx hadde før dette samlet inn over 4,5 millioner kroner, en stor andel av disse fra nordmenn. Grunnet amerikanske regler mot å omtale investeringsmuligheter i private selskaper kan de på nåværende tidspunkt ikke snakke investeringer. Men allerede tjener de penger.

– Vi fakturerer forsikringsselskapene for e-konsultasjonen og apotekkjedene for marketing. Men inntektene er ikke hovedfokuset. Vi vil lage en tjeneste som brukerne elsker, sier Edvard.

Nurx er foreløpig tilgjengelig i California og New York, men i løpet av de neste 6 månedene lanseres de i 18 nye stater.

– Totalt vil vi kunne gå inn i 48 stater. I Texas og Oregon stoppes vi av lovverket. For å praktisere telemedisin der må legen ha møtt pasienten først, sier Gangeskar.

Senere står Vest-Europa for tur. Parallelt ansetter selskapet flere utviklere og forretningsutviklere.

Engesæth og Gangeskar oppgir ikke eksakte brukertall.

– Vi har hatt 30 prosent ukentlig vekst i hele 2016, med mange tusen brukere på p-piller. Dessuten har vi en lang liste med brukere fra andre stater som vil ha tjenesten. Og det er mange, mange tusen, sier Edvard.

PRESSE-YNLDINGER: Nurx har plassert seg midt i den offentlige samtalen i USA, hvor abort, prevensjon og pasienters rettigheter er et hett tema i presidentvalgkampen. Medieomtalen har de brukt til å få seg nye brukere i målgruppen kvinner 14-40 år. Her noen promo-kondomer med selskapets logo. Foto: Andrew Burton

På grunn av fastlegeordningen i Norge kan ikke Nurex fakturere folketrygden for sin pasientkontakt ennå, dermed kan det ta lengre tid for selskapet å komme hjem.

Les også: App-eventyr i USA for norske NTNU-studenter

Sjef for Innovasjon Norges San Francisco-kontor Gro Eirin Dyrnes betegner Nurx-gutta som unorske.

– De tar tak i et opplevd problem og løser det på en bedre måte enn eksisterende løsninger i markedet. Nurx har vært spennende fra starten og det de gjør er på mange måter utypisk norsk, men veldig gøy at de får til. Vi trenger selskaper som dette i det norske gründermiljøet, sier hun til VG.

Selskapets navn betyr forresten nu som i ny, og rx – den amerikanske forkortelsen for resepter. En ny resept, altså!

Les også

 1. Kan svangerskap planlegges?

  Vi tar for gitt at planlagte svangerskap er grunnlaget for barnefamilien i vår tid. Men er det riktig?
 2. Nesten halvparten som tar abort er uten jobb

  Gravide kvinner uten lønnsarbeid har fire ganger større risiko for å ta abort enn kvinner med lønnet arbeid.
 3. Bekymret for barn født med dop-abstinenser: Barneombudet: Helsedirektoratet står og ser på at barn påføres sterke smerter

  Opptil 60 barn blir årlig født narkomane, på grunn av mors dopbruk. Flere er kritiske til myndighetenes råd om å ikke…
 4. Sex, nytelse og ansvar

  Det er ikke å gi unge kvinner ekstra skyld og ansvar når vi oppfordrer dem til å ha med kondomer i vesken.
 5. P-pillen har avverget mange
  krefttilfeller

  P-pillen har forhindret 200.000 tilfeller av kreft i livmoren det siste tiåret, ifølge forskere.

Mer om

 1. Helse
 2. Teknologi

Flere artikler

 1. Russ fortviler: Føler seg lurt av russefirma

 2. Pluss content

  Gode nyheter: Dette har gått bra i 2016

 3. «Skrekkens tannlege» dømt til åtte års fengsel

 4. Seksuell smitte av zika-viruset vanligere enn antatt

 5. «Skrekkens tannlege» skal ha påført over 100 pasienter fryktelige skader

Fra andre aviser

 1. Pillene gjorde én familie til styrtrik, mens hundretusener ble narkomane.

  Aftenposten
 2. Norsk forsker: - Jeg tror vi får et snitt på 120 år snart

  Aftenposten
 3. Denne delstaten har dobbelt så mange marihuanabutikker som Starbucks-kafeer og McDonalds-restauranter – tilsammen

  Aftenposten
 4. Alexa Clay: – Kriminelle er ofte mer innovative enn folk flest

  Aftenposten
 5. Merkingen vil føre til at flere får spiseforstyrrelser

  Aftenposten
 6. Jeg visste ikke | Lasse Ruud

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no