Skulle evakuere skadede i Syria - ble angrepet

Flere busser på vei til å evakuere sjiamuslimer fra landsbyene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen i Syria er angrepet.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over tre år gammel

Bussene skulle evakuere syke og sårede fra byene da de ble angrepet, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) og statlig syrisk tv, skriver Reuters. Enkelte busser, i tillegg til kjøretøy fra Røde Halvmåne, har tatt seg fram til byene.

SOHR-leder Rami Abdulrahman sier til nyhetsbyrået DPA at seks av bussene i kolonnen som skulle evakuere beboere fra de to landsbyene ble angrepet og brent.

Styrker lojale til Syrias president Bashar al-Assad krever at befolkningen i de to landsbyene skal få muligheten til å evakueres, i bytte mot å tillate at opprørere og sivile evakueres fra Øst-Aleppo.

FLYKTER: Barn leker mens de venter på å bli evakuert fra en opprørskontrollert del av Aleppo 17.desember. Foto: Abdalrhman Ismail Reuters

Mange parter

Evakueringen av de nær 40.000 menneskene fra Øst-Aleppo kan ta alt fra fem til ti dager, og avtalen er svært sårbar, ifølge generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

– Det denne operasjonen kategoriseres av er at det er veldig mange parter involvert. Det har blitt en komplisert forhandling, som har foregått direkte mellom partene og delvis med Tyrkia, som vertskap for forhandlingene, sier Egeland til NTB.

Søndag ble evakueringen av Øst-Aleppo gjenopptatt. På formiddagen ankom flere av bussene som skal evakuere både stridende og sivile, med bistand fra Røde Halvmåne og Den internasjonal Røde Kors-komiteen.

VG fulgte denne uken Egeland under forhandlinger om Syria

Iransk innblanding

Partene inngikk en ny avtale lørdag, etter at den første evakueringen brøt sammen fredag. Flere av partene ønsket betingelser om å evakuere flere beleirede områder, blant annet de to landsbyene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen nordvest i Syria.

Det var iransk militser som først skal ha krevd at evakueringen fra de to sjiamuslimske landsbyene skal være en del av Aleppo-avtalen.

Det var dette iranske kravet som førte til forsinkelser i hele evakueringen og brudd på våpenhvilen onsdag og torsdag, noe VG fikk bekreftet fra flere kilder inne i Aleppo.

Les også: Opprørsleder til VG: Iranske militser ødelegger

De to sjia-landsbyene i Idlib-provinsen har i lang tid vært beleiret av opprørsstyrker. Om lag 20.000 mennesker anslås å bo i landsbyene, deriblant 7.000 barn.

Fem områder

Alt i alt er det fem beleirede områder hvor det nå er planlagt evakueringer fra. Det er byer som FN har kjempet lenge for å evakuerer og for å få hjelp inn i, ifølge Egeland.

– Det er jo veldig positivt at ting skjer, men slike betingede avtaler er alltid veldig sårbare fordi man skal ha simultant kryssing av frontlinjer og alt skal gå godt alle steder. Derfor er jeg veldig redd for at mye kan gå galt, understreker Egeland.

– Livredde

Hoveddelen av logistikken og transporten fra Øst-Aleppo skjer med busser og ambulanser fra Tyrkia. Og fra regjeringskontrollerte deler av Aleppo for Foua og Kefraya, ifølge Egeland.

Det er både stridende med familier, syke og sårede, og sårbare sivile som skal evakueres ut. Den sistnevnte er den største gruppen.

– Jeg har kjempet hardt blant andre for å få FN-observatører på plass. Fordi de sivile, som skal evakueres fra alle disse stedene, er livredde for hva som venter dem når de skal over til fiendeland. De må passere fiendtlige soldater, som har beleiret dem i lang tid, utdyper Egeland.

Flyktninghjelpen, som er til stede i Aleppo- og Idlib-provinsene, skal bidra med husly og skolegang for barna i tiden framover.

– Det vi satser mest på nå er varme og nødboliger. Det er 5 minusgrader om natten. Det er like kaldt som enkelte steder i Norge, og de sover i telt uten varme. Vi vil også satse på å få flest mulig barn i skolegang raskest mulig. Fordi en normalisert hverdag er en enorm psykologisk hjelp for barna, forklarer Egeland.

NTB/VG

Les også

 1. VG fulgte Jan Egeland under hektisk Syria-diplomati i Geneve: Egeland: – Det tok 4000 år å bygge Aleppo gjennom flere hundre generasjoner. Det tok en generasjon fire år å rive byen i stykker.

  GENEVE (VG) Det plinger i mobiltelefonen til Jan Egeland. Han leser SMS`en som er fra en russisk oberst.
 2. Måtte overtale mannen før flukten fra Aleppo

  KILIS (VG) Da barna blødde og hylgråt, og Fatima (29) selv var så redd at hun ikke klarte å rope om hjelp, innså hun at…
 3. De er omringet og angrepet i Aleppo. Her er innbyggernes historier om å overleve

  Forholdene i Aleppo blir i FN omtalt som en «langsom reise ned i helvete».
 4. Eksperter: Derfor har Norge og Vesten vært maktesløse i Syria

  GENÈVE/OSLO (VG) Norge og andre vestlige land har hatt få muligheter til å gripe inn i Syria.
 5. Vesten har sveket Aleppos befolkning

  I over fire år har Aleppos innbyggere bedt om fred, hjelp og verdighet. Vi ga dem ingenting.
 6. Det helvetes problemet

  For oss som lever beskyttede liv, fremstår total ødeleggelse som noe litterært og episk i all dets vanvidd.

Mer om

 1. Syria
 2. Jan Egeland
 3. Syriakrigen

Flere artikler

 1. – Avtale sikrer gjenopptakelse av Aleppo-evakuering

 2. FN fortviler over evakueringsstans i Aleppo

 3. – Håper å få alle ut av Øst-Aleppo så raskt som mulig

 4. Sårede syrere på vei ut av Øst-Aleppo

 5. Tyrkia tar imot tusen Syria-flyktninger

Fra andre aviser

 1. Busser angrepet i Syria under evakuering

  Bergens Tidende
 2. Evakueringen av Øst-Aleppo utsatt igjen

  Aftenposten
 3. Avtale skal sikre gjenopptakelse av Aleppo-evakuering

  Aftenposten
 4. – Målet er å få alle ut så snart som mulig

  Bergens Tidende
 5. Mer enn 120 personer drept i eksplosjon ved busser med evakuerte i Syria

  Aftenposten
 6. Syria: – Mer enn halvparten av de drepte i bussangrepet var barn

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder