FNs spesialutsending Staffan de Mistura sier fredsforhandlingene i Genève starter i løpet av dagen. Foto: Denis Balibouse , Reuters/Scanpix

FN startet Syria-samtaler uten opposisjonen

FN trosset opposisjonens boikott og sparket i gang fredssamtalene for Syria sammen med regimets representanter i Genève. En komplett fiasko, fastslår en vestlig diplomat.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

FNs spesialutsending for Syria Staffan de Mistura møtte sent fredag ettermiddag president Bashar al-Assads utsendte til konferansen som skal markere starten på seks måneder med forhandlinger om fred.

Assads motstandere glimret som ventet med sitt fravær, men sent fredag kveld opplyste en viktig koalisjon av saudistøttede opprørs- og opposisjonsgrupper at de likevel sender en delegasjon.

Det er uklart om det faktisk dreier seg om en forhandlingsdelegasjon, men TV-kanalen Al Arabiya al-Hadath melder at den såkalte High Negotiations Committee (HNC) har besluttet å delta i samtalene etter å ha fått garantier fra USA og FN.

En representant for HNC i Riyadh sier imidlertid at alliansen i første omgang sender tre talsmenn som ikke skal forhandle.

I FORHANDLINGER: Bashar al-Assad, her i forbindelse med et tv-intervju. Foto: Ho , Afp

«Fiasko»

Mistura opplyste fredag at samtalene mellom partene i Genève skulle pågå hver for seg. Først ut var delegasjonen fra Damaskus, som er ledet av Syrias permanente FN-ambassadør Bashar Ja'afari.

– Deretter fortsetter Mistura med møter med de øvrige deltagerne i samtalene, og med representanter fra det sivile samfunn, het det i en uttalelse fra de Misturas kontor fredag.

Ingenting tydet på at Mistura skulle få møte opposisjonelle syrere med det første.

– Det er en komplett fiasko, sier en ikke navngitt vestlig diplomat som beskriver tilstelningen som en velsignelse for Assads regjering.

I kveldstimene opplyste FN-diplomatens kontor at han «tror han kan bli i stand til å møte» HNCs delegasjon søndag.

Sender talsmenn

Opposisjonsalliansen vil delta i fredssamtalene etter den har fått garantier fra USA og FN, heter det fredag kveld.

HNC har blant annet krevet en slutt på luftangrep og beleiring av byer, samt garantier om nødhjelp, før de ville sette seg ved forhandlingsbordet. Det på tross av USAs innstendige oppfordring om å gripe en «historisk mulighet» for betingelsesløse samtaler.

De tre HNC-medlemmene som fredag kveld skal være på vei til Genève, skal «muligens» møte Mistura, opplyser Fuad Aliko, som er blant dem som skulle ha forhandlet i Genève fredag.

– Tønnebomber

På bakken i Syria er opprørerne mer opptatt av å kjempe mot regimet. Regimet og allierte militser skal være i full gang med å knuse opprørerne i flere distrikter sørvest for Damaskus. Flere hundre sivile skal ha lagt på flukt fra den syriske hæren og allierte militsers offensiv i området.

En talsmann for opprørsgruppen Alqiyat al-Shami hevder 16 tønnebomber ble sluppet over Damaskus-forstaden Mouadamiya fredag, noe som avvises av en syrisk militærkilde.

På spørsmål fra Reuters om hva han tenker om fremtiden for fredssamtalene, sier talsmannen at han er «bitte litt opptatt» med å håndtere kampene.

Kurderne utestengt

Fra før er det på det rene at den sekulære paraplyorganisasjonen Syrias demokratiske råd ikke kommer, fordi heller ikke kurderne blir representert ved forhandlingsbordet.

Kurderne vil gjerne være med, men de ble ekskludert da Tyrkia satte ned foten. Det kurdiske partiet PYD deres YPG-milits, som kontrollerer flere områder nord og vest i Syria, er ikke invitert til Genève.

Mange i opposisjonen fortviler over at de kalles til forhandlingsbordet uten å tilsynelatende få noe igjen for det på bakken.

– Vi kan ikke holde forhandlinger mens FN og det internasjonale samfunn er ute av stand til å iverksette tiltak som tar sikte på å redusere spenningen, sier den prominente syriske opposisjonspolitikeren Haitham al-Maleh til Al Jazeera fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder