Høysesong for Middelhavsruten

«De er økonomiske migranter»

INSPEKSJON: I ett år har det norske skipet «Siem Pilot» reddet liv mellom Catania og Tripoli. Mandag fikk de besøk av innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) da de lå i havn. Foto: Terje Bringedal VG

Listhaug i Italia: Frykter at migrasjonspresset skal øke

CATANIA (VG) I forrige uke var dekket fullt av mennesker som unngikk drukningsdøden. Innvandringsministeren besøker øya som kalles «det nye Lesvos».

Artikkelen er over tre år gammel

VG PÅ SICILIA: Fotograf Terje Bringedal og journalist Ingeborg Huse Amundsen.

Tre båter har veltet. 13.000 mennesker er blitt reddet opp av sjøen. 700 er antatt døde. Dét er den siste ukens tragiske regnskap fra Middelhavet.

For bare uker siden var alles øyne rettet mot Hellas og Lesvos, der flyktningene kom over Egeerhavet. Nå er det Middelhavsruten fra Libya og Egypt til Italia og Sicilia som bekymrer.

Bakgrunn: Tallene som varsler ny dødssommer

– Vi ser at trafikken hit øker. Det er en kjempeutfordring, for en stor del av dem som kommer er økonomiske migranter, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), som denne uken besøker Sicilia for å se hvordan øya håndterer presset.

Ifølge Europol skal 800.000 mennesker stå klare for flukt i Libya. Italias innenriksminister Angelino Alfano har bedt Libya stenge grensene, uten hell.

– Hvis presset på Italia blir voldsomt, kan det få konsekvenser for Norge. Menneskesmuglernettverkene er kreative og kan finne andre veier nordover, sier Listhaug.

Berget over 19.000 mennesker

Mandag møtte statsråden mannskapet på det norske skipet «Siem Pilot» i havnen i storbyen Catania, som det siste året har plukket 19.209 båtflyktninger i Middelhavet.

– Jeg setter pris på innsatsen deres. Jeg har vært om bord på en redningsbåt før, men denne gangen skal jeg bare ha fokus på mannskapet, sa Listhaug til stor latter, og siktet til det mye omtalte hopp-i-havet-stuntet hun gjorde i Egeerhavet i april.

REDDET UTENFOR LIBYA: 1017 mennesker, de fleste fra Nigeria, ble reddet fra en overlastet båt med kurs mot Italia i forrige uke. Her er de trygt om bord på Siem Pilot». Foto: Kripos

For bare dager siden var dekket på Siem Pilot farget gult av 1017 migranter fra Vest-Afrika med tepper over seg. De ble plukket opp kun tolv nautiske mil fra Libya og fraktet til sikkerhet i Italia.

Blant dem var en to måneder gammel baby, 107 barn under 18 år og flere nigerianske unge kvinner om bord som oppga å reise gratis – noe som får menneskehandel-lampene til å blinke.

Døde under dekk

– Vi ser etter interessante personer på båtene. Det er interessant når én mann har satellittelefon, kun to personer av 400 har sko på seg eller har på redningsvest, forklarer Pål Erik Teigen, styrkesjef på «Siem Pilot».

Leste du? Slik jobber menneskesmuglerne

Han viser Listhaug rundt på det 88 meter lange norske skipet. Hun får se et hvitt fryserom. En gang lå det døde menneskekropper der inne. Noen av dem hadde billigste billett til Europa, og var blitt plassert under dekk på en overlastet smuglerbåt. Her ble de eksosforgiftet.

I TRYGGHET: Yngstemann på «Siem Pilot», en jente på to måneder, ble båret av skipet i Salerno-havnen på Sicilia av sin mor torsdag. Foto: Kripos

Bildet av de avdøde vises for den norske delegasjonen som et skrekkeksempel.

– Det er helt forferdelig å se. Det verste er å tenke på hvor kyniske menneskesmuglerne er. Det er et bilde på hvor lite et menneskeliv er verdt for dem. Det eneste som står i hodet på dem er å tjene penger, sier Listhaug.

Av de 19.209 personene «Siem Pilot» har plukket opp siden Frontex-oppdraget startet, var 59 døde.

Styrkesjef Teigen forteller at stadig flere barn og kvinner har vært blant båtflyktningene nå i starten av høysesongen. Båtene er utstyrt med mindre bensin, mat og vann enn før, sier han.

VG i Egeerhavet: På jobb med Norges livreddere

I HAVN: Sylvi Listhaug og kaptein Svein Kvalavåg på «Siem Pilot» med utsikt over Catania, Sicilias nest største by. Foto: Terje Bringedal VG

Tar ingenting for gitt

Skipene som redder migranter og flyktninger har havnet i en forventet skvis der de både redder og utnyttes.

– Siem Pilot blir «brukt» av menneskesmuglernettverkene til å hente opp migrantene, fordi de vet at de er der. Samtidig kan de ikke moralsk sett unngå å være der heller, mener Listhaug.

Norge bidrar med skipet til november, så vurderes avtalen.

– Italia er under press. Tyskland og Østerrike krever at landet ikke slipper flyktninger og mirganter videre i Europa. Hvordan tror du at du hadde håndtert jobben som Italias innenriksminister?

– Hehe, det er vanskelig å si. Jeg konsentrerer meg om Norge, svarer Listhaug.

– Litt lettere å være innvandringssjef i Norge?

– Ja, men vi er et yttergrenseland i Schengen og fikk en tilstrømning over Storskog i fjor, så vi skal ikke ta noe for gitt.

STASELIG BESØK: Først var det gruppebilde. Så var det selfie med statsråden som gjaldt for det mannstunge mannskapet. Foto: Terje Bringedal VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder