Obama talte til minne for Dallas-ofrene: –Jeg ser hvor lite mine ord har gjort

– Vi må ikke undervurdere de som skal beskytte oss, sa Obama i sin tale ved minnemarkeringen for Dallas-ofrene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Den forferdelige morderen er ikke den eneste som prøver å vende oss mot hverandre. Vi vet at det er ondskap i denne verdenen. Derfor trenger vi politibetjenter.

En tydelig preget president Barack Obama talte tirsdag kveld på minnemarkeringen for de fem politimennene som ble skutt og drept i Dallas under en demonstrasjon mot politivold forrige uke.

Ytterligere syv politimenn ble skutt, og flere av dem er kritisk skadet.

– Jeg vet at amerikanerne nå strever med å forstå det som skjedde i forrige uke. Men jeg er her for å si at vi må avvise denne fortvilelsen. Jeg er her for å insistere på at vi ikke er så delt som det kan se ut som, sa Obama.

Hyllet landets politistyrker

Han hyllet USAs politistyrker og understreket at politimennene som ble drept i Dallas, var på jobb for å beskytte amerikanernes rett til å demonstrere.

Samtidig understreket han at amerikanerne ikke kan avvise budskapet til dem som demonstrerer, for det fins fortsatt fordommer i USA, 50 år etter borgerrettighetskampene.

Politimennene ble drept av afroamerikaneren Micah X. Johnson, som var frustrert over de siste dagenes skyting av svarte folk i USA. Han skal også ha sagt at han ikke likte hvite folk, og at han ville drepe hvite politimenn.

Han ble drept av politiet da de sendte eksplosiver inn i bygningen hvor han skjulte seg.

Obama har tidligere omtalt Dallas-skytingen som kalkulerende og avskyelig.

– I våre lidelser er det også heder. Vi er her i dag for å sørge med de pårørende, for å støtte Dallas' samfunn og for å be med det som er skadet. Slik innledet han talen ved minnemarkeringen.

Jeg er ikke naiv

– Jeg har snakket på for mange minnestunder og klemt for mange familier i løpet av min tid som president. Og jeg ser hvor lite mine ord har gjort. La oss ikke vise kjærlighet med ord og taler – men med handling og sannhet, sier presidenten.

HAR VÆRT PÅ FOR MANGE MINNESTUNDER: I sin tid som president har Obama opplevd mange tragedier. I kveld hyller han de som prøver å unngå dem. Foto: REUTERS

Videre forteller han at majoriteten av politibetjentene gjør jobben sin etter beste evne. At det fortjener vår respekt og ikke mistro.

– Vi krever for mye, men gjør ikke nok selv sier han og fortsetter: når kulene begynte å hagle reddet politibetjentene i Dallas flere liv enn det vi noen gang vil vite.

Også tidligere president George W. Bush, som er fra Texas, uttalte seg på minnemarkeringen:

– I dag sørger nasjonen. Alle oss som kaller Dallas hjemme har mistet fem familiemedlemmer. De som bærer uniform beskytter oss hver dag. Ingen av oss var forberedt på et bakholdsangrep av hat. Til tider virker det som om kreftene som splitter oss, er sterkere enn dem som fører oss sammen. Vi er alle brødre og søstre som deler den samme korte tiden på jorden. Politimenn befrir oss fra vår frykt, sa Bush, som også rettet noen ord til familiene til de avdøde politimennene.

– Tiden dere fikk sammen var for kort. De forsvarte oss helt til slutten, og vi skal ikke glemme hva de gjorde for oss. Tapet er urettferdig, men vi står sammen med dere i sorgen.

Fortsatt sorg i Dallas

Byen er fremdeles i sjokk og opprustningen etter skytingen har begynt. Likevel holder fremdeles byens kjerne «stengt» for alle bortsett fra etterforskere.

Som følge av dette holder mange forretningene sine stengt. Hotellene rapporterer også om avbestillinger fra nervøse gjester og restauranter stenger tidlig. Noen av dem har innsamlinger for familiene til de falne politibetjentene og blå bånd florerer omkring åstedet. Dette melder USA TODAY.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder