SKATTEJAKT: Denne uken startet gravingen etter nazistenes legendariske gulltog i området nær det underjordiske tunnelsystemet «Riese» ved Walbrzych i Sør-Polen. Foto: Janek Skarzynski AFP

Her jakter de etter nazistenes forsvunne skatter

Denne uken startet skattejegere gravingen etter det legendariske nazigull-toget i Polen. Men dette er ikke det første stedet man har lett etter nazistenes bortgjemte skatter.

Tirsdag startet gravearbeidene ved jernbanesporet utenfor småbyen Walbrzych i det sørlige Polen. En gruppe skattejegere under ledelse av polske Piotr Koper og den tyske geologen Andreas Richter skal grave på tre steder, ned til rundt seks meters dybde, i jakten på det armerte toget som nazistene ifølge legenden skal ha lastet fullt med krigsbytte og gjemt inne i et underjordisk tunnelsystem før den sovjetiske røde armé valset inn over Nazi-Tyskland.

Det finnes imidlertid ingen beviser for at toget eksisterer, og polske eksperter tviler på at det finnes noe tog nede i hulrommene, som det polsk-tyske radarparet hevder å ha påvist.

Dette er imidlertid langt fra den eneste angivelige nazi-skatten som ifølge (fantasifulle) rykter fortsatt skal ligge gjemt:

Gull-depotet i Erzgebirge

RESULTATLØST: Skuelystne følger med på at et gruveselskap borer etter angivelige underjordiske tunneler under landsbyen Deutschendorf helt øst i Tyskland i 2008. Foto: Eckehard Schulz AP

Hundrevis av journalister fra hele verden flokket seg til lille Deutschendorf i Sachsen vinteren 2008. En skattejeger hevdet å ha funnet koordinatene til et angivelig underjordisk gull-depot, som skal ha blitt etterlatt av nazistene, blant eiendelene som hans avdøde far etterlot seg. Søket ble imidlertid gitt opp uten resultater.

Hemmelighetene i Toplitzsee

RESULTATLØST: Et amerikansk firma kartla bunnen i Toplitzsjøen i østerrikske Salzkammergut på jakt etter nazi-skatter i 2000. Foto: Franz Wrana AP

Allerede på 1950-tallet ble det funnet våpen, ammunisjon og falske mynter fra nazitiden i den lille Toplitzsjøen i østerrikske Salzkammergut, hvor nazistene skal ha hatt en hemmelig marin forsøksstasjon.

Ifølge gamle rykter skal nazistenes ha dumpet to lastebillass med plyndrede verdisaker fra konsentrasjonleire her i 1945. Sommeren 2000 ble innsjøen undersøkt av amerikanske dykkere, som håpet å finne kister som etter ryktene skulle inneholde lister med informasjon om nazitoppenes angivelige milliardkontoer i Sveits.

Ikke overraskende ga heller ikke dette søket resultater.

Nazi-skatten i Stolpsee

HEMMELIGHETSFULLT: Mange mener nazitoppen Göring skal ha senket en gullskatt i Stolpsee. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Ifølge legenden skal Hermann Göring ha senket store mengder gull og platinum i denne innsjøen i Brandenburg utenfor Berlin, for å redde de plyndrede rikdommene fra den fremrykkende røde armé.

På senhøsten i 2013 ble det gjort søk i innsjøen, men uten resultat.

Nazi-skatten i Mittelwald

GJEMMESTED: Ifølge lokale myter skal nazistene også ha gjemt plyndrede skatter her i Mittenwald. Foto: Matthias Schrader Ap

Ifølge myten skal det angivelig finnes en bortgjemt skatt i Mittenwald nær Garmisch-Partenkirchen i de østerrikske Alpene. Hitlers privatsekretær Martin Bormann skal ha notert de kodede koordinatene på et noteblad, som lenge ikke ble dechiffrert.

I fjor hevdet en nederlandsk musiker at han hadde knekt koden, og at skatten skal befinne seg inne på et militært område, som selvfølgelig ikke er tilgjengelig for allmennheten.

Burg Falkensteins hemmelighet

LEGENDARISK: Ruinene av Burg Falkenstein i Alpene. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Gjennom flere årtier har det svirret rykter om en nedgravd nazi-skatt i ruinene av Burg Falkenstein i Alpene. Forsøk på å finne skatten har til den dag i dag vært uten resultat.

Skatten under Lünersee

UTILGJENGELIG: Lokale myter vil ha det til at nazistene gravde ned tyvgods i denne dalen, som nå er oversvømt. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Ifølge ryktene skal kister med gull og smykker fra konsentrasjonsleiren Dachau ha blitt gravd ned oppe i disse fjellene rett før krigens slutt i 1945, skriver Oberbayerisches Volksblatt. På det tidspunktet fantes ikke sjøen, som først oppsto da dalen ble demmet opp i 1956.

Tsarens ravkammer

KOSTBART: Rykter og spekulasjoner florerer rundt hva som kan ha skjedd med det legendariske Ravkammeret. Dette bildet er av det rekonstruerte Ravkammeret, som ble åpnet i St. Petersburg i 2003. Foto: Alexander Demianchuk Reuters

Den prøyssiske kong Fredrik Wilhelm 1. ga i 1716 den russiske tsar Peter den store et kostbart kunstverk bestående av utskårede paneler dekket av rav, speil og bladgull. Tyske soldater stjal med seg kunstverket fra St. Petersburg til Königsberg (dagens Kaliningrad) i 1942.

En rekke øyenvitner hevdet at Ravkammeret ble lastet om bord i et tysk skip i Gdynia 30. januar 1945, som kort tid etter ble torpedert og senket av en russisk ubåt. Senere har det dukket opp enkelte mindre deler av kunstverket. I 2004 konkluderte to britiske gravejournalister med at Ravkammeret trolig ble ødelagt under den britiske bombingen av Königsberg i 1944, og deretter gikk tapt for alltid under det sovjetiske bombardementet av byen.

Det har imidlertid ikke fått skattejegere til å miste håpet om å finne det kostbare kunstverket, og flere har hevdet at det ligger gjemt bort i gamle gruver i alt fra Wuppertal vest i Tyskland til grenseområdene i Sentral-Europa, mens andre hevder det er blitt senket i innsjøer. Ingen søk har imidlertid gitt resultater til nå.

Les også: Funn av nazikunst kan avdekke ny sensasjon

Ikke bare fri fantasi

OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Dwight D. Eisenhower (i midten) inspiserer stjålne kunstverk som ble funnet etter at nazistene forsøkte å gjemme dem bort i en saltgruve øst i Tyskland. I gruven fant de amerikanske soldatene også store mengder gull. Foto: AP

Dagens skattejegere er imidlertid ikke helt på jordet når de leter etter bortgjemte nazi-skatter i gamle gruver, underjordiske tunneler og under vann.

I kjølvannet av krigen ble det nemlig avdekket at nazistene faktisk hadde gjemt bort både gull og kunstskatter, som de hadde plyndret både før og under krigen, i gruveganger og i innsjøer.

Det siste spadetaket er så absolutt ikke tatt i jakten på nazi-skattene.

Les også

 1. Skattejegere graver etter legendarisk nazi-tog

  Skattejegere har startet gravearbeider sør i Polen, hvor de mener at nazistene gjemte et tog med plyndrede skatter…
 2. Ny ledetråd i jakten på nazigull-tog

  Et mulig funn av en stor tunnel er det siste sporet i letingen etter det pansrede nazi-toget i den polske byen Walbrzych.
 3. Bøtelagt for uteblitt husleie under andre verdenskrig: Amsterdam tilbakebetaler bøtelagte jøder

  Amsterdam vil nå tilbakebetale jøder som mottok krav om uteblitt husleie etter at andre verdenskrig var over.
 4. To menn står fram som finnere av nazitog

  En polakk og en tysker står fram offentlig og sier det er de som har funnet et savnet nazitog, som ifølge ryktene skal…
 5. Christel jakter nazi-hemmeligheter i Polen

  WALBRZYCH (VG) Christel Focken (54) har brukt femten år av livet på å finne nazistenes tuneller og Hitlers underjordiske…
 6. VG under slottet der de jakter nazigulltog: – Utrolig mange mysterier i bakken under oss

  WALBRZYCH (VG) I dette tunnelsystemet under Ksiaz-slottet pågår den intense jakten på nazistenes plomberte tog.
 7. Norsk professor tviler på at nazigulltoget er funnet

  At det pansrede nazitoget som polske myndigheter mener de har påvist under bakken skal inneholde en tapt gullskatt, er…
 8. Turister og skattejegere strømmer til området der nazi-tog skal være lokalisert

  Den polske regjeringen advarer gullhungrige skattejegere mot feller i tunnelene.
 9. Skattejegere drar til polsk by: Tror mulig nazigull-tog er minelagt

  Polske myndigheter advarer om at det mulige nazitoget de har funnet, sannsynligvis er minelagt eller på annen måte…
 10. Jakter nazi-tog med 300 tonn verdisaker: Polsk minister: Radarbilder viser trolig myteomspunnet nazitog

  Ved hjelp av radarbilder mener polske myndigheter å kunne påvise at det faktisk ligger et pansret tog nedgravd nær byen…
 11. Skattejegere hevder de har funnet mystisk nazi-tog fullt av gull

  Kan det vise seg at den polske vandrehistorien faktisk er sann?
 12. Fant maleri verdt 2,3 millioner i en skuff

  For tre hundre kroner ble Rob Darvell fra England millioner.
 13. Hevder å ha funnet platinaskatt verdt milliarder

  En amerikansk skattejeger hevder å ha funnet et skipsvrak som skal inneholde platina og andre metaller til en verdi av…
 14. Skattejegere fant savnet van Gogh

  Inspektører fra det spanske skattevesenet har funnet et Vincent van Gogh-maleri som ingen har sett på 40 år.
 15. Skattejegere fant milliardskatt i krigsvrak

  (VG Nett) 4700 meter under bølgene i Atlanterhavet, fant de amerikanske skattejegerne tidenes største sølvskatt.
 16. Skattejegere fant million-smykker ved Florida-vrak

  (VG Nett) Dette 400 år gamle smykket er verdt nesten 1,5 million kroner.
 17. Vikingbåt kan være funnet i England

  To skattejegere kan ha funnet et hittil ukjent gravsted med en vikingbåt nord i England, skriver avisen The Times.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder