SKATTEJAKT: Denne uken startet gravingen etter nazistenes legendariske gulltog i området nær det underjordiske tunnelsystemet «Riese» ved Walbrzych i Sør-Polen.
SKATTEJAKT: Denne uken startet gravingen etter nazistenes legendariske gulltog i området nær det underjordiske tunnelsystemet «Riese» ved Walbrzych i Sør-Polen. Foto: Janek Skarzynski AFP

Her jakter de etter nazistenes forsvunne skatter

UTENRIKS

Denne uken startet skattejegere gravingen etter det legendariske nazigull-toget i Polen. Men dette er ikke det første stedet man har lett etter nazistenes bortgjemte skatter.

Publisert:

Tirsdag startet gravearbeidene ved jernbanesporet utenfor småbyen Walbrzych i det sørlige Polen. En gruppe skattejegere under ledelse av polske Piotr Koper og den tyske geologen Andreas Richter skal grave på tre steder, ned til rundt seks meters dybde, i jakten på det armerte toget som nazistene ifølge legenden skal ha lastet fullt med krigsbytte og gjemt inne i et underjordisk tunnelsystem før den sovjetiske røde armé valset inn over Nazi-Tyskland.

Det finnes imidlertid ingen beviser for at toget eksisterer, og polske eksperter tviler på at det finnes noe tog nede i hulrommene, som det polsk-tyske radarparet hevder å ha påvist.

Dette er imidlertid langt fra den eneste angivelige nazi-skatten som ifølge (fantasifulle) rykter fortsatt skal ligge gjemt:

Gull-depotet i Erzgebirge

Hundrevis av journalister fra hele verden flokket seg til lille Deutschendorf i Sachsen vinteren 2008. En skattejeger hevdet å ha funnet koordinatene til et angivelig underjordisk gull-depot, som skal ha blitt etterlatt av nazistene, blant eiendelene som hans avdøde far etterlot seg. Søket ble imidlertid gitt opp uten resultater.

Hemmelighetene i Toplitzsee

Allerede på 1950-tallet ble det funnet våpen, ammunisjon og falske mynter fra nazitiden i den lille Toplitzsjøen i østerrikske Salzkammergut, hvor nazistene skal ha hatt en hemmelig marin forsøksstasjon.

Ifølge gamle rykter skal nazistenes ha dumpet to lastebillass med plyndrede verdisaker fra konsentrasjonleire her i 1945. Sommeren 2000 ble innsjøen undersøkt av amerikanske dykkere, som håpet å finne kister som etter ryktene skulle inneholde lister med informasjon om nazitoppenes angivelige milliardkontoer i Sveits.

Ikke overraskende ga heller ikke dette søket resultater.

Nazi-skatten i Stolpsee

Ifølge legenden skal Hermann Göring ha senket store mengder gull og platinum i denne innsjøen i Brandenburg utenfor Berlin, for å redde de plyndrede rikdommene fra den fremrykkende røde armé.

På senhøsten i 2013 ble det gjort søk i innsjøen, men uten resultat.

Nazi-skatten i Mittelwald

Ifølge myten skal det angivelig finnes en bortgjemt skatt i Mittenwald nær Garmisch-Partenkirchen i de østerrikske Alpene. Hitlers privatsekretær Martin Bormann skal ha notert de kodede koordinatene på et noteblad, som lenge ikke ble dechiffrert.

I fjor hevdet en nederlandsk musiker at han hadde knekt koden, og at skatten skal befinne seg inne på et militært område, som selvfølgelig ikke er tilgjengelig for allmennheten.

Burg Falkensteins hemmelighet

Gjennom flere årtier har det svirret rykter om en nedgravd nazi-skatt i ruinene av Burg Falkenstein i Alpene. Forsøk på å finne skatten har til den dag i dag vært uten resultat.

Skatten under Lünersee

Ifølge ryktene skal kister med gull og smykker fra konsentrasjonsleiren Dachau ha blitt gravd ned oppe i disse fjellene rett før krigens slutt i 1945, skriver Oberbayerisches Volksblatt. På det tidspunktet fantes ikke sjøen, som først oppsto da dalen ble demmet opp i 1956.

Tsarens ravkammer

Den prøyssiske kong Fredrik Wilhelm 1. ga i 1716 den russiske tsar Peter den store et kostbart kunstverk bestående av utskårede paneler dekket av rav, speil og bladgull. Tyske soldater stjal med seg kunstverket fra St. Petersburg til Königsberg (dagens Kaliningrad) i 1942.

En rekke øyenvitner hevdet at Ravkammeret ble lastet om bord i et tysk skip i Gdynia 30. januar 1945, som kort tid etter ble torpedert og senket av en russisk ubåt. Senere har det dukket opp enkelte mindre deler av kunstverket. I 2004 konkluderte to britiske gravejournalister med at Ravkammeret trolig ble ødelagt under den britiske bombingen av Königsberg i 1944, og deretter gikk tapt for alltid under det sovjetiske bombardementet av byen.

Det har imidlertid ikke fått skattejegere til å miste håpet om å finne det kostbare kunstverket, og flere har hevdet at det ligger gjemt bort i gamle gruver i alt fra Wuppertal vest i Tyskland til grenseområdene i Sentral-Europa, mens andre hevder det er blitt senket i innsjøer. Ingen søk har imidlertid gitt resultater til nå.

Les også: Funn av nazikunst kan avdekke ny sensasjon

Ikke bare fri fantasi

Dagens skattejegere er imidlertid ikke helt på jordet når de leter etter bortgjemte nazi-skatter i gamle gruver, underjordiske tunneler og under vann.

I kjølvannet av krigen ble det nemlig avdekket at nazistene faktisk hadde gjemt bort både gull og kunstskatter, som de hadde plyndret både før og under krigen, i gruveganger og i innsjøer.

Det siste spadetaket er så absolutt ikke tatt i jakten på nazi-skattene.

Her kan du lese mer om