NEKTER FOR Å STÅ BAK: Fethullah Gulen har av president Erdogan blitt beskyldt for å stå bak forsøket på militærkupp i Tyrkia i går. FOTO: AFP PHOTO/ZAMAN DAILY/SELAHATTIN SEVI

Mannen Erdogan mistenker for å stå bak kuppet: Dette er Fetullah Gülen

Fra nære allierte til bitre fiender.

Artikkelen er over tre år gammel

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var raskt ute med å beskylde Fetullah Gülen for å stå bak kuppforsøket i Tyrkia fredag. Gülen selv avviser anklagene blankt, mens Erdogan på sin side er så sikker at han har bedt amerikanske myndigheter om å utlevere Gülen til Tyrkia. Gülen har siden 1999 levd i selvpålagt eksil i Pennsylvania i USA.

VGs Tyrkia-korrespondent kommenterer: Tyrkias farlige splittelse

Så hvem er han?

Fetullah Gülen er en muslimsk lærd, som inntil 2013 var en nær alliert av den tyrkiske presidenten. Vennskapet tok imidlertid slutt da Erdogan for tre år siden beskyldte Gülen for å stå bak en korrupsjonsetterforskning rettet mot høytstående medlemmer av regjeringen, ifølge The Independent. Senere har Erdogan flere ganger beskyldt Gülen for å være ute etter å destabilisere regjeringen hans. I mai i år ble hans religiøse og sosiale bevegelse Hizmet satt på tyrkiske myndigheters offisielle terrorliste, ifølge NTB.

Les også: Erdogan krever at USA utleverer Gülen

RASENDE: President Erdogan er skråsikker på at det er hans tidligere allierte, Fetullah Gülen, som står bak kuppforsøket i Tyrkia fredag. FOTO: AP Photo

Innflytelsesrik

Samme år som han røk uklar med Erdogan, ble Gülen av Time Magazine kåret til en av verdens hundre mest innflytelsesrike personer. Utmerkelsen fikk han på bakgrunn av sine mange prekener om viktigheten av toleranse, samt hans mangeårige arbeid for utdanning. Via Hizmet har han startet skoler i omtrent 140 land.

Bevegelsen, som fronter blant annet utdanning, demokrati og kommunikasjon på tvers av trossyn, skal ha flere millioner tilhengere i Tyrkia, samt over store deler av verden. Dette skriver The Independent.

Time nevner også hvordan flere har tatt til orde for at Gülen bruker innflytelsen sin til i det skjulte å påvirke hvordan Tyrkia styres. Dette fordi flere av dem som har studert ved hans skoler har endt opp i viktige stillinger i regjeringen, politiet og domstolene.

Les også: Slik rydder Erdogan opp etter kuppforsøket

Gülen fornærmet

– Jeg fordømmer på det sterkeste, forsøket på militærkuppet i Tyrkia. En regjering skal bli vunnet gjennom en fri og rettferdig valgprosess, ikke gjennom bruk av makt. Jeg ber til Gud på vegne av Tyrkia, tyrkiske innbyggere og alle som for tiden oppholder seg i Tyrkia, om at denne situasjonen blir løst fredfullt og raskt, har Gülen sagt i en uttalelse, gjengitt av blant andre Daily Mail.

Og videre:

– Til selv å ha lidd under flere militære kupp gjennom de siste fem tiår, er det ekstra fornærmende å bli anklaget for å ha noen som helst tilknytning til et slikt forsøk. Jeg vil kategorisk avvise slike anklager.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder