Cruz nektet å støtte Trump – ble buet ut

Trump-supportere raser: – Han burde fulgt partiet

Chris Christie: – Forferdelig og egostisk

CLEVELAND (VG) Ted Cruz ble buet ut da han ikke ga støtteerklæring til Trump på landsmøtet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Publikum ble høylytt og skrek etter en såkalt «endorsement» – en støtteerklæring – til Donald Trump (70) mot slutten av talen til Texas-senator Ted Cruz (45) på republikanernes landsmøte i Cleveland i natt.

Men den kom aldri.

Kun én gang nevnte han Donald Trump ved navn i sin lange tale – og det var da han gratulerte ham med seieren. Han ba folk om å stemme i november, men sa ikke på hvem.

Da publikum ropte «Vi vil ha Trump» svarte Cruz:

– Jeg setter pris på entusiasmen til delegasjonen fra New York.

Den manglende støtteerklæringen førte til massiv buing da Cruz gikk av scenen.

Trump om talekritikken: – Veldig urettferdig

Trump i salen

Hovedpersonen selv, Donald Trump, kom inn mot slutten av Cruz' tale for å høre sønnen Eric som var nestemann på scenen. Under buingen satte kameraene over til å filme Trump, som ga tommelen opp til publikum.

– Jeg syntes den var forferdelig, og oppriktig talt syntes jeg den var egoistisk, sier New Jersey-guvernør Chris Christie om Cruz-talen til CNN.

TIDLIGERE RIVALER: Donald Trump og Ted Cruz kjempet mot hverandre med nebb og klør i nominasjonsprosessen. Her fra Cruz' tale i natt. Foto: Thomas Nilsson/VG

Ted Cruz var en av Trumps sterkeste motstandere i nominasjonsprosessen, og de var stadig i tottene på hverandre både i TV-debatter og gjennom utspill i media.

Til slutt måtte Cruz imidlertid se seg tapt mot forretningsmannen, som nå formelt har blitt republikanernes nominerte presidentkandidat.

Les også: Derfor tok ekspertene feil om Donald Trump

Etter talen møtte VG flere Trump-tilhengere i salen som reagerte på Cruz' manglende støtte. En av dem var James Graves fra Seattle, som har en «Make America great again»-caps på hodet.

– Jeg syntes at han skulle gitt ham sin støtteerklæring, slik som alle andre har gjort. Dette likte jeg ikke, sier Graves og fortsetter:

– Han burde fulgt partiet og majoriteten.

TOMMEL OPP: Donald Trump satt i salen under Cruz' tale. Han ga tommelen opp til publikum da de buet Texas-senatoren ut av scenen. Ved siden av sitter datteren Ivanka. Foto: Thomas Nilsson/VG

– Ingen comeback etter dette

Ted Cruz er en het kandidat foran neste presidentvalg i 2020.

– Om 2020 er mulig for ham nå er et godt spørsmål. Jeg mener, det var veldig mye buing der ute, sier Graves.

SKUFFET: – Dette likte jeg ikke, sier James Graves fra Seattle. Foto: MARIANNE VIKÅS/VG

Jefferey Ferraro (46) fra Stamford i Connecticut er også lite fornøyd med oppførselen til Cruz.

– Da han ble spurt spesifikt i en av debattene sa mannen at han kom til å støtte den som ble den nominerte presidentkandidaten for Det republikanske partiet. Det vi så i kveld var ikke støtte til Donald Trump.

– Hvordan ser fremtiden ut for Ted Cruz nå tror du?

REAGERER: Jeffrey Ferraro (46) fra Connecticut syntes lite om Ted Cruz' tale i natt. Foto: Thomas Nilsson/VG

– Det er ingen comeback etter dette. I kveld var et avgjørende øyeblikk for den mannens fremtid, og han tok et feil valg etter min mening.

Lest denne? Her jubler Trump-barna over nominasjonen

Støtte fra Rubio

Florida-senator Marco Rubio kjempet han mot Trump i nominasjonsvalgene, men brukte i motsetning til Cruz anledningen til å gi «The Donald» sin støtteerklæring.

– Etter en lang nominasjonsprosess er tiden for å kjempe mot hverandre over. Vi må stå sammen og kjempe for en ny retning for Amerika, sa han.

TOMMEL NED: New York-delegasjonen gir tommelen ned til Ted Cruz etter hans manglende støtte til Donald Trump. Foto: Thomas Nilsson/VG

I natt talte også Trumps visepresidentkandidat, Indiana-guvernør Mike Pence. Han startet med å formelt akseptere nominasjonen.

– Vi er med i dette spillet for å vinne. Derfor nølte jeg ikke et øyeblikk med å bli med i denne kampanjen. Donald Trump er en mann som aldri gir seg, aldri trekker seg – han er en «fighter», han er en vinner, sier Pence fra scenen.

TOSPANNET: Visepresidentkandidat Mike Pence holdt sin tale for landsmøtet i natt. Etterpå fikk han besøk av Donald Trump på scenen. Foto: Thomas Nilsson/VG

Han fortsatte med å rose Trump og hans kampanje, samtidig som han kom med spark mot Hillary Clinton, som han kalte «ministeren for status quo».

– Det er forandring versus status quo. Når Donald Trump blir president i USA, blir forandringen enorm.

På landsmøtets siste dag, natt til fredag norsk tid, skal Trump holde sin tale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder