UNG MOR PÅ FLUKT: Noor (15) flyktet for tre dager siden med med tvillingdøtrene Domoa og Joroh (3 mnd). – Jeg har ikke gått på skole, det vil jeg at de skal få muligheten til, forteller hun.

UNG MOR PÅ FLUKT: Noor (15) flyktet for tre dager siden med med tvillingdøtrene Domoa og Joroh (3 mnd). – Jeg har ikke gått på skole, det vil jeg at de skal få muligheten til, forteller hun. Foto: Harald Henden VG

Kvinnelige flyktninger: Slik er livet under IS

Fikk ikke gå på skole

Ble pisket for «feil klær»

Halshugget landsbyleder

DIBAGA (VG) De tre måneder gamle tvillingene til Noor (15) har navn som vitner om livet under IS-kontroll: Domoa som betyr tårer, og Joroh som betyr sår.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da flere av landsbybeboerne i Haji Ali forsøkte å flykte i mars, viste IS at de mente blodig alvor i truslene om at ingen får forlate deres områder:

– De tok vår stammeleder sheikh Jasim Abdullah Mohamed og hans to sønner med til torget, og halshugget dem mens vi måtte se på. «Slik går det hvis dere rømmer» sa de, forteller Ebtesam Khalaf (40), i flyktningleiren Dibaga omtrent en times kjøring fra Erbil i Kurdistan i Nord-Irak.

I IRAK: Nilas Johnsen og Harald Henden

Først i de siste ukene har den irakiske hæren klart å fordrive IS fra de fem landsbyene i Haji Ali enklaven, under forberedelsene til kampen om millionbyen Mosul, etter å ha frigjort storbyen Fallujah i slutten av juni.

VG ved fronten: Her er IS bare 800 meter unna

Vil ha skolegang til døtrene

De to siste ukene har en strøm av flyktninger fra frigjorte landsbyer rømt fra kampene, og inn i det selvstyrte kurdiske området.

Femten år gamle Noor er blant de internt fordrevne.

Hun ankom leiren for tre dager siden, med tvillingdøtrene Domoa og Joroh, pakket inn i hvite laken som små bulter.

– Jeg vil ikke dra tilbake til landsbyen, men barna kan ikke bli her. De er slappe og syke og gråter hele tiden, sier hun.

Få oversikten: Dette er kurdernes kamp

Mannen til Noor har sluttet seg til en av de nyopprettede sunnimilitsene som nå verves i de frigjorte landsbyene, for å gi kampen mot IS større tilslutning. Selv kan den unge moren hverken lese eller skrive, og drømmer om en annen fremtid for barna sine.


– Jeg har slektninger i Kirkuk. Jeg vil dra dit, der er det fredelig. Jeg vil at døtrene mine skal få gå på skole, sier hun.

Les også: Mistet barnebarna i elven under flukten

Sønnen ble drept

Wensa Khedr Khalaf (45) kommer bort til VG for å vise et bilde av en ung mann som stirrer rett i kamera med mørkeblå øyne. Det er sønnen Leis Ziyab Jasim, som er drept, 23 år gammel.

– Han var innrullert i den irakiske hæren, derfor tok IS livet hans, forklarer moren.

MISTET SØNNEN: Wensa Khedr Khalaf (45) viser et bilde av sønnen Leis som ble drept av IS fordi han var innrullert i den irakiske hæren. Han ble 23 år gammel. Foto: Harald Henden VG

Kvinnene er alle sunnimuslimer. Hæren i Irak er dominert av sjiaene, sunnier som har latt seg verve dit er stemplet som forrædere av IS.

– Han var en av landsbyens snille unge menn, og han var veldig religiøs. Han hadde ikke gjort noe galt, sier moren.

Fetteren, Amar Alfan (22), sier at mange av drapene IS begikk i deres landsby var unnskyldninger for å gjøre opp i gamle feider.

– Noen av IS-soldatene var fra vår egen klan, og brukte IS til å hevne seg eller til å få makt. De fleste var fra andre deler av Irak, og noen fra Syria. Vi så også noen fremmedkrigere, forteller han.

Kvinner måtte dekke seg til

Hoda Mohamed (18), som har flyktet med Mohamed (3) og Malak (1), trekker sjalet hun har rundt hodet og halsen litt opp i ansiktet mens hun snakker med VG, men forteller at hun vanligvis ikke bruker ansiktssløret niqab.

RØMMER FRA IS: Etterhvert som den irakiske armeèn angriper IS-kontrollerte landsbyer i området kommer stadig flere flyktninger inn irakisk Kurdistan. Hoda Mohammed (18) med barna Mohammed (3) og Malak (1). Foto: Harald Henden VG

– IS tvang oss til å gå med niqab, og lang sort kjortel som måtte dekke anklene. Hendene måtte vi skjule med hansker, men jeg så at noen av IS-krigerne hadde fremmede kvinner som gikk med håret løst, sier hun.

Ebtesam Khalaf forklarer at kvinner som ble sett på gaten uten riktig påkledning ble pisket. Dersom kvinnen var gravid, var det mannen som ble slått.

– Hvis man ble tatt mens man røyket måtte man betale en liten bot på 5.000 dinarer (rundt 35 kroner), men man ble pisket også. Det var vold og trusler. Maten tok slutt, vi hadde ikke strøm, vann var det for lite av, det var ikke noe liv under IS, sier hun.

ETTERLENGTET VASK: Å skaffe nok rent vann til flyktningene er en utfordring, men her får en liten gutt seg en avkjølende vask. Foto: Harald Henden VG

Mohamed, som jobber med sikkerheten og viser VG rundt, forklarer at Dibaga-leiren først bare dekket banen på en lokal fotballstadion, men har spredd seg utover jordene på begge sider.

– Vi har nok telt og mat, og jobber hardt for å skaffe nok vann. Avløpene er et problem, men det verste er at vi ikke har nok aggregat til å lage strøm, sier han.

Les også: Den desperate flukten fra IS-byen

Truer sikkerheten

I hovedkvarteret ved fronten i Makhmur, omtrent et kvarters kjøring med bil fra Dibaga, forklarer løytnant Mohamed Saber (29) VG hvordan de håndterer flyktningene. Han tegner opp fronten mot IS på et ark, med Haji Ali enklaven rett på den andre siden.

– Vi har ansvaret for sikkerheten ved grensen, og når en landsby er blitt frigjort kommer det veldig mange flyktninger på én gang. Skjult blant dem kan det være IS-medlemmer som vil drepe og drive terror, sier Saber.

HAR ANSVARET: Løytnant Mohamed Saber (t.v.) og General Mahdi Younes kontrollerer den kurdiske delen av frontlinjen nær Makhmur, og styrer porten der flyktningene må gjennom - som ligger inne på militært område. Foto: Harald Henden VG

– Derfor sjekker vi biler veldig grundig, både for eksplosiver, og for at de ikke skal være stjålet. Mennene kroppsvisiteres, men vi har ikke nok kvinnelige soldater på post til å sjekke kvinnene.

– De som flykter er sunnimuslimer, og stoler ikke på den irakiske hæren, de vil heller hit til Kurdistan. Vi må ta imot dem nå som kampene pågår, men det er allerede for mange flyktninger her. Det er ikke sikkert de vil dra tilbake når krigen er over, og da kan det bli et stort problem for oss, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder