Slår alarm om orkanen Maria: «Ikke gå ut under noen omstendighet»

Ødeleggelsene på Dominica er katastrofale etter at orkanen Maria traff øya i natt. Nå raser den over Guadeloupe – og regnes fortsatt som ekstremt farlig.

Artikkelen er over to år gammel

Amerikanske National Hurricane Center omtaler orkanen som «potensielt katastrofal» og «ekstremt farlig». På formiddagen norsk tid har orkanen igjen styrket seg til en kategori fem-orkan, med en vindstyrke opp i 260 kilomter i timen.

«Søk ly, IKKE GÅ UT UNDER NOEN OMSTENDIGHET», er rådet fra myndighetene på Guadeloupe. Og de ber samtidig folk om ikke å få panikk.

Like før klokken 12 går polititopp Eric Maire ut og advarer om at vinden og regnet fortsatt er veldig sterk - for sterk til å bevege seg utendørs.

- Rådet til befolkningen er så absolutt å forbli i ly, man må ikke gå ut, sier Maire i en Twitter-video.

OVERSVØMMELSE: Dette bildet viser en gate i byen Pointe-a-Pitre på øyen Guadeloupe, oversvømt og herjet av vind. Foto: Loly_fwi AFP

VÅKNER: Tidlig tirsdag ettermiddag norsk tid starter dagen på de orkanherjede øyene. Dette er utsikten i byen Petit-Bourg på Guadeloupe i morgentimene lokal tid. Foto: Cedrik-isham Calvados AFP

For det er forbi Guadeloupe stormens øye har beveget seg på dagtid tirsdag (norsk tid), på vei opp fra øya Dominica hvor den herjet i natt.

Sterkeste orkanen noensinne: – Har mistet alt

Med en vindhastighet på opp mot 70 meter per sekund, eller 260 kilometer i timen, nådde orkanen den karibiske øya Dominica ved 03-tiden norsk tid. Klokken 07.30 lå stormens øye over hovedstaden Roseau og var en kategori fem-orkan.

Det er den sterkeste orkanen som noen gang er målt på øya. Ifølge landets statsminister er ødeleggelsene katastrofale.

Norsk klimaforsker urolig: – Verre og mer hyppig ekstremvær

Så langt har vi mistet alt det penger kan kjøpe og erstatte. Min største frykt for i morgen tidlig (for det er natt der nå journ.anm.) er at vi vil våkne til alvorlige skader og dødsfall, på grunn av jordskred og vedvarende regn, skriver Roosevelt Skerrit på Facebook.

Ber om helikopterhjelp

Statsministeren ber om hjelp fra «vennlige nasjoner og organisasjoner» til å skaffe et helikopter så han kan komme seg ut og se på skadene. Selv ble han reddet da taket hans ble revet av og huset oversvømt i natt.

– Vinden har tatt med seg takene til nesten hver eneste person jeg har snakket med eller kontaktet, skriver Skerrit.

HAR ØKT I STYRKE: Dette satellittbildet viser orkanens øye idet den nærmer seg Dominica natt til tirsdag norsk tid. Foto: AP

Det er videre ventet at orkanen vil fortsette ferden mot De amerikanske Jomfruøyer og det amerikanske territoriet Puerto Rico. Det blir i så fall første gang på 85 år at sistnevnte rammes direkte av en orkan med denne styrken, og det er allerede erklært unntakstilstand.

– Vi har ekstremt svak infrastruktur etter at vi allerede er truffet en gang. Dette kommer til å bli katastrofalt, sier guvernør Ricky Rosselló.

Øystaten er nemlig én av flere som ble rammet da orkanen Irma herjet for to uker siden. Flere personer mistet livet da orkanen raste over flere øyer i Mexicogolfen, før den slo inn mot Florida.

Se orkanens utvikling her

Natt til tirsdag norsk tid var det utstedt orkanvarsel for Guadeloupe, Dominica, St. Kitts, Nevis, Montserrat, De amerikanske Jomfruøyer, De britiske Jomfruøyer, Puerto Rico og øyene Vieques og Culebra.

Her kan du se hvordan den beveger seg akkurat nå:

Les mer: Irma knuste hvert fjerde hus i ferieparadis

Storbritannia, Frankrike og Nederland ble sterkt kritisert for ikke å ha hjulpet de karibiske øyene fort nok da orkanen Irma inntraff forrige uke. De tre landene bruker nå store ressurser på sikkerhetstiltak før Maria når land.

– Vi forbereder oss på alt, og forbereder oss på det verste, sier Chris Austin, leder for Storbritannias militære innsatsgruppe.

Ifølge den franske innenriksministeren Gerard Collombe blir 110 soldater sendt til området for å bistå de rundt 3000 som allerede jobber i regionen.

Bakgrunn: Karibia trues av Maria

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder