FATTIGE TAPER: Disse gatebarna i Dehli og resten av verdens fattige vil komme verst ut av klimakrisen, mener Verdensbanken. Foto: AP

Verdensbanken advarer mot klima-handlingslammelse

(VG Nett) Verdensbanken advarer i ny rapport mot handlingslammelse i klimaspørsmålet og frykter fattige vil lide.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Verdensbankens rapport for 2010 ble lansert tirsdag. Den ledende internasjonale finansinstitusjonen ber regjeringer, forskningsinstitusjoner og enkeltmennesker overvinne en verdensomspennende «handlingslammelse» i klimaspørsmålet.

Verdensbanken mener rike, vestlige land er altfor avhengige av fossilt brennstoff og at man må skynde seg å løse et problem altfor mange ser på som fjernt og langt inn i fremtiden.

Ifølge rapporten er det de rike landene som forurenser mest, mens fattige land blir rammet av stadig økende temperaturer. Hvis temperaturen øker to prosent, vil 200-400 millioner mennesker risikere å sulte. Over en million vil oppleve akutt vannmangel.

VG Nett lader opp tl klimatoppmøtet i København i desember.Les alle sakene om klima og miljø

Rapporten kommer før klimatoppmøtet i København i desember der politikerne vil forsøke å få på plass en ny avtale som erstatter Kyoto-avtalen om reduksjon av klimautslippene i 1997.

- En ny klimaavtale er sårt tiltrengt. Men det må være en klok avtale som oppmuntrer til effektive løsninger, finansiering og utviklingen av nye teknologier. Samtidig må den være rettferdig og fremme behovene og ambisjonene til utviklingslandene, skriver Verdensbanken, ifølge Bistandsaktuelt.

Les også:Fattige mot rike i klimaforhandlinger

Artikkelen fortsetter.

ADVARER: Verdensbankens president Robert Zoellic vil legge press på de rike G20-landene for å hjelpe verdens fattige. Foto: AP

Advarer mot helsekatastrofe

I en felles appell offentliggjort i det britiske tidsskriftet The Lancet ber de 18 legeforeningene verdens regjeringer om aktiv handling mot klimaendringer.

FORURENSET VANN: Klimatrusselen er en helserisiko, mener en rekke lege-organisasjoner. Foto: Reuters

«Det som er bra for klimaet, er bra for helsen», skriver medisintidsskriftene British Medical Journal og The Lancet i en felles leder onsdag.

En sterk avtale i København mellom 190 land om å redusere utslippene, kan redusere faren for at hetebølger, flommer og ørkenspredning skal ramme vannreservene og føre til feilernæring og sykdom - særlig i fattige land, mener legene som har skrevet artikkelen.

«Leger må gå foran for å si fra. Det er stor fare for at politikerne blir ubesluttsomme, særlig i økonomisk turbulente tider som nå. Om de blir for svake, blir følgene for folkehelsa katastrofale,» heter det i erklæringen.

Appellen er undertegnet av legeforeninger i USA, Australia, Storbritannia, Canada, Sør-Afrika, Skottland, Irland, Thailand, Hongkong og Malaysia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder