PAPIRER BLIR OFFENTLIG: Amerikanske myndigheter skal denne uka presentere noe av det de fant i huset til Osama bin Laden i Abbottabad i Pakistan. Foto: NTB Scanpix

USA vil frigi bin Ladens hemmelige papirer

Osama bin Laden klagde over at amerikanske droner var skyld i «katastrofe etter katastrofe», viser papirer som USA har fått fatt i.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Denne uka vil amerikanerne lette litt på sløret om hva de fant i huset til den ettersøkte al-Qaida-lederen i Abbottabad i Pakistan.

- I dokumentene som vi har beslaglagt, snakker han om «katastrofe etter katastrofe», sier John Brennan, som er president Barack Obamas øverste rådgiver innen antiterror og sikkerhet.

I en tale i Washington mandag sa Brennan at han er blitt instruert til å vise mer åpenhet om operasjonen som førte til at bin Laden ble drept for nesten nøyaktig ett år siden. Deler av materialet skal derfor offentliggjøres denne uka på nettsidene til militærakademiet West Point.

Ifølge Brennan viser dokumentene at al-Qaida hadde store vanskeligheter med å erstatte ledere som ble drept i de amerikanske droneangrepene i stammeområdene mellom Pakistan og Afghanistan.

- Moralen er lav. Al-Qaida taper stort, og bin Laden vet det, sier rådgiveren, som mener at terrornettverket i dag bare er en skygge av seg selv.

- Al-Qaida sitter igjen med bare en håndfull ledere, og med et fortsatt press mot seg er organisasjonen på vei til sin destruksjon, sier Brennan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder