ARRESTERT: Aktor bekrefter søndag at kapteinen på den kantrede skipet, Francesco Schettino, forlot det for tidlig. Foto: Reuters

Aktor: Kapteinen forlot skipet før alle var reddet

Rederiet: Kapteinen gjorde feil

(VG Nett) Ifølge påtalemyndigheten reddet kapteinen på det kantrede skipet seg i land, mens passasjerer og mannskap fortsatt kjempet for sine liv.

  • Kristine Hellem Aanstad
  • Masha Dundic
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

En italiensk aktor sa søndag at kapteinen, Francesco Schettino (52), forlot det kantrede skipet «Costa Concordia» før alle passasjerene var blitt gjort rede for.

- Dessverre må jeg bekrefte omstendighetene. Kapteinen forlot cruiseskipet før alle var reddet, sier aktor Francesco Verusio til italiensk TV, melder nyhetsbyrået AP.

VGTV: Her reddes de fra det synkende skipet

Et fransk par fortalte tidligere til AP at de så at kapteinen gikk i en livbåt, godt dekket av et teppe, lenge før alle passasjerene var utenfor skipet.

TILSKUERE: Flere kommer til havna i Giglio for å se på det kantrede skipet. Foto: Afp


- Normalt bør kapteinen være den siste som går, forteller passasjer David Du Pays til nyhetsbyrået.

- Kapteinen gjorde feil

Rederiet Costa Crociere sier også at kapteinen opptrådte kritikkverdig.

- Det ser ut som om kapteinen gjorde noen vurderingsfeil som hadde alvorlige konsekvenser, heter det i en uttalelse fra selskapet søndag kveld.

Selskapet innrømmer også at sikkerhetsprosedyrene ikke ble fulgt da ulykken inntraff, skriver NTB.

Annen versjon

Den 52 år gamle kapteinen fortalte en helt annen versjon av hendelsen til den italienske avisen La Repubblica.

- Vi gikk i normal fart da vi plutselig kolliderte med en rekke store steiner på skjæret, som ikke fantes på kartet. Vi befant oss 300 meter fra klippene og skjæret skulle ikke vært der. Jeg og mannskapet var de siste til å forlate skipet. Jeg vil også legge til at avgjørelsen om å dirigere skipet mot øya Giglio ble enstemmig vedtatt av ledelsen på skipet, forklarer kapteinen overfor den italienske avisen.

Han ble sent lørdag kveld pågrepet og blir nå etterforsket for uaktsomt drap, siden det er kapteinens ansvar å styre skipet trygt i havn, og for å ha forlatt skipet før passasjerene og
besetningen var reddet.

Dykkere fra brannvesenet skal ha funnet den svarte boksen ombord i skipet. Den viser hvilken rute skipet har kjørt og har lagret all kommunikasjon mellom besetningen ombord, skriver Repubblica.

Svensk kvinne funnet

SØKER ETTER SAVNEDE: Redningsarbeidere søker etter savnede både på skipet og i området rundt. Foto: Afp

Sent lørdag ble et sørkoreansk par på bryllupsreise reddet da redningsmannskapet hørte ropene deres om hjelp. Tidlig søndag ble en italiensk arbeider reddet ut av det kantrede skipet.

Italienske myndigheter har søndag ettermiddag redusert antallet savnede til 17, En av de savnede har inntil nylig vært en svensk kvinne. Nå har det svenske utenriksdepartementet (UD) fått kontakt med henne, ifølge Aftonbladet.

Det befant seg fem svensker om bord på luksusskipet, nå er alle redegjort for og kvinnen befinner seg på et hotell i Italia.

- Jeg vet ikke hvorfor hun ikke har hørt av seg. Hun hadde kanskje ikke helt forstått at hun var savnet, sier pressekontakt i svenske UD, André Mkandawire til Aftonbladet.

Tre personer er bekreftet omkommet, blant annet en 70 år gammel mann som fikk hjerteinfarkt da han hoppet i det kalde vannet i panikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder