- Al-Qaida tar på seg ansvaret

(VG Nett) al-Qaida har på flere nettsteder tatt på seg ansvaret for terrorbombene i London.

Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

TAR PÅ SEG SKYLDEN: I dette brevet hevder al-Qaida at de har ansvaret for terrorbombebe i London. Foto:

Gruppen sier at den utførte terroraksjonen som hevn for Storbritannias krigføring i Irak og Afghanistan.

«Gled dere, islamske nasjon. Gled dere, arabiske verden. Tiden har kommet for vold mot korsfarerregjeringen i Storbritannia som respons for massakrene Storbritannia har utført i Irak og Afghanistan,» heter det i uttalelsen.

I uttalelsen truer gruppen også med angrep mot Italia og Danmark. Norge blir ikke nevnt, men uttalelsen advarer også andre «korsfarernasjoner».

Ektheten av meldingen er ikke bekreften, men «Al-Qaida i Europa» tok også på seg ansvaret for det siste store terrorangrepet i Europa: togbombene i Madrid som drepte 191 mennesker i mars 2004.

Ukjent gruppe

Også en tidligere ukjent gruppe har tatt på seg ansvaret for bombene. Gruppen kaller seg «Den hemmelige fløyen av al-Qaidas hellige krig i Europa», og opplyser på en internettside at den sto bak eksplosjonene.

Gruppen ber Italia og Danmark om å trekke sine styrker ut av Irak og Afghanistan, melder ANSA.

Uttalelsen er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder, og den var ikke å finne på de internettsidene som al-Qaida vanligvis bruker.

Forlater G8

Statsminister Tony Blair, som avbrøt G8-møtet i Skottland for å reise tilbake til London, var klar på at dette dreier seg om et nytt terrroangrep.

- Det er klart at dette er en serie av terrorangrep, og det er åpenbart skadde og døde.

- Jeg vil forlate G8-møtet snart for å møte politiet i London og få oversikt over situasjonen, men G8-møtet vil fortsette mens jeg er borte, sier Tony Blair, som sier at han vil returnere til møtet senere i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder