FN ber Irak avblåse henrettelser av Saddam-hjelpere

FNs generalsekretær Ban Ki-moon støtter oppfordringen om at Irak stanser henrettelsene av to av Saddam Husseins tidligere medarbeidere, ifølge FN-sjefens talskvinne.

Artikkelen er over 13 år gammel

Det var FNs høykommissær for menneskerettigheter, Louis Arbour, som først kom med anmodningen onsdag, bare få timer før de to tidligere mektige irakerne etter planen skal henrettes.
Ban begynte jobben som FN-sjef tirsdag, men er allerede i hardt vært ettersom han lot være å ta avstand fra lørdagens henrettelse av Iraks ekspresident. Ban gjorde et poeng ut av omfanget av forbrytelsene Saddam var dømt for og sa det var opp til hvert enkelt land å bestemme om man vil bruke dødsstraff eller ei.

- Respekt

Bans talskvinne, Michele Montas, sier nå at generalsekretæren «respekterer» retten som hvert enkelt land har når det gjelder dødsstraff, men understreker at han er en sterk tilhenger av Artikkel 3 i FN menneskerettighetserklæring hvor det fastslås at alle individer har rett til liv, frihet og sikkerhet.
- I denne konteksten støtter han fullt ut dagens oppfordring fra Louis Arbour om at regjeringen i Irak bør vise tilbakeholdenhet når det gjelder fullbyrdelsen av dødsstraffene som er gitt av Iraks høye domstol, sier Montas.
Skeptisk til rettssak

Saddams halvbror Barzan Ibrahim al-Tikriti, som var etterretningssjef, og Awad Ahmed al-Bandar, som var sjef for Iraks høyesterett, ble dømt til døden sammen med Saddam for massakren på 148 sjiamuslimer på 1980-tallet.
Louis Arbour er ikke sikker på om rettssaken mot Saddam og de andre tiltalte var rettferdig og nøytral.

- I dag har jeg derfor kommet med en direkte anmodning til presidenten i Irak om å avstå fra å fullbyrde disse dommene, sa Arbour.
Hennes tidligere oppfordringer om ikke å henrette Saddam, falt for døve ører

Mer om

 1. FN
 2. Irak

Flere artikler

 1. - Hengingen utsettes til søndag

 2. FN advarer mot å henrette Saddam Hussein

 3. FN-høykommisær ber om at Saddam ikke henges

 4. Iraks regjering fornøyd med dødsdom

 5. Uvisst når Saddams bror henrettes

Fra andre aviser

 1. Mistrøstig start for Ban Ki-moon

  Aftenposten
 2. Rice: Henrettelsene var uverdige

  Aftenposten
 3. - Henrettelsene uverdige

  Fædrelandsvennen
 4. Italia ut mot dødsstraff

  Bergens Tidende
 5. Farligere død enn levende

  Aftenposten
 6. – Irak utsetter nye henrettelser til søndag

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder