SPION-ANKLAGER: For to år siden raste Tysklands forbundskansler Angela Merkel etter påstander om at amerikansk etterretning hadde overvåket telefonen hennes. Nå kommer opplysninger om at Tyskland selv skal ha drevet spionasje mot sine allierte. Foto: NTB Scanpix Foto: ,

Spiegel: Tyskland spionerte på sine allierte

Tysk etterretning skal i lengre tid ha drevet systematisk
overvåking av både vestlige ambassader og frivillige organisasjoner som Røde Kors.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det melder det anerkjente tyske nyhetsmagasinet Spiegel.

Den svenske ambassaden skal ha vært blant målene for den tyske etterretningsvirksomheten, men også en rekke andre vestlige land, som USA, Storbritannia og Frankrike skal ha vært rammet av spionasjen. Ifølge det tyske magasinet skal både mailadresser og telefonnummer som tilhører de berørte ambassadene står på overvåkingslisten til etterretningstjenesten BND.

Det svenske utenriksdepartementet ville lørdag ikke kommentere opplysningene, melder svenske medier.

Mer omfattende

Forbundsdagens kontrollkomite ble orientert om overvåkingen i midten av oktober, men Spiegels avsløringer tyder på at etterretningsvirksomheten har vært langt mer omfattende enn det som har vært kjent til nå.

BND har tidligere fått hardt kritikk etter avsløringer om at tjenesten har overvåket tjenestemenn i det franske utenriksdepartementet og presidentpalasset, samt EU-kommisjonen, på vegne av den amerikanske etterretningstjeneste NSA.

Nå skriver Spiegel at overvåkingen også var rettet mot USAs delegasjon i EU i Brussel og FN i New York, USAs finansdepartementet, i tillegg til de vestlige ambassadene i Tyskland Tyskerne skal dessuten også ha overvåket Den internasjonale Røde Kors-komiteen i Genève og hjelpeorganisasjonen Oxfam.

Overvåket Merkel

For to år siden avslørte det samme magasinet at NSA hadde overvåket telefonen til forbundskansler Angela Merkel i over ti år. Informasjonen skal ha kommet fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden. I den omfattende overvåkingsskandalen kom det fram at NSA rutinemessig skulle ha overvåket og avlyttet 35 stats- og regjeringssjefer over hele verden. Merkel fordømte den gangen virksomheten i klare ordelag:

- Man spionerer ikke på venner, slo hun fast.

- Når slikt skjer mellom nære venner og partnere, som Tyskland og USA har vært i mange tiår, er det et grovt tillitsbrudd. Denne virksomheten må umiddelbart opphøre, het det i en kunngjøring fra Merkels kontor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder