PÅGREPET: Politiet mener Robert L. Dear (57) sto bak skytingen på Planned Parenthood-klinikken i Coloardo fredag 27. november. Foto: AFP PHOTO/Colorado Springs Politice Department

PÅGREPET: Politiet mener Robert L. Dear (57) sto bak skytingen på Planned Parenthood-klinikken i Coloardo fredag 27. november. Foto: AFP PHOTO/Colorado Springs Politice Department Foto: ,

Mulig motiv for angrepet på abortklinikken

Mannen som er siktet for å ha drept tre personer på en abortklinikk i USA lørdag, skal ha sagt «ingen flere baby-deler», da han ble pågrepet.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Flere medier gjengir utsagnet etter å ha snakket med politiet. Ytringen er trolig knyttet til kritikken rundt helseklinikkens tilbud om abort og at Planned Parenthood, som driver klinikken, har levert fostervevsprøver til forskere.

Dette kan peke i retning av et motiv for angrepet i Colorado.

Tre personer ble drept og ni skadet etter at Robert L. Dear (57) begynte å skyte inne på en abortklinikk i Colorado i USA fredag.

Han forskanset seg inne på klinikken i flere timer før han overga seg. TV-kanalen NBC understreker imidlertid at etterforskerne ikke har bekreftet at dette er bakgrunnen.

Planned Parenthood ble sterkt kritisert tidligere i år da det ble publisert en video hvor ansatte diskuterte hvordan de kunne innhente vev fra aborterte fostre. Organisasjonen har avvist at de gjør noe ulovlig eller uetisk.

Skytingen er det første angrepet på en abortklinikk på seks år. Anti-abortaktivister har derimot holdt flere demonstrasjoner utenfor klinikken i Colorado Springs.

Les også: Antatt gjerningsmann identifisert etter skyting i Colorado

Aksjonerte i fem timer

Politiaksjonen pågikk i over fem timer. Ved 01-tiden norsk tid kom meldingen om at gjerningsmannen er pågrepet av politiet. Han skal ha overgitt seg selv.

En knapp time før pågripelsen hadde Colorado Springs-politiet, ved talskvinne Catherine Buckley, en pressebrifing der hun fortalte at hennes kolleger nylig hadde vært i skuddveksling med gjerningsmannen.

– Vi har vært i kontakt med en mistenkt ved at han skjøt mot våre folk, sa Buckley da.

Samtidig sa Buckley at de sjekket gjenstander gjerningsmannen tok med seg i vesker til abortklinikken, men ville ikke gå inn på hva dette kunne være.

– Nok er nok

USA må gjøre det vanskeligere for kriminelle å få tilgang til våpen, konstaterte president Barack Obama etter drapene fredag, ifølge NTB.

– Vi må gjøre noe med den enkle tilgangen til krigsvåpen i gatene, til folk som ikke har noe med å bære dem. Punktum. Nok er nok, sier presidenten.

På tross av gjentatte drapstragedier og masseskytinger er det stor skepsis til å begrense tilgangen til våpen i USA.

Den mektige våpenlobbyen og sterke krefter hos Republikanerne er sterke motstander av slike tiltak, og mener blant annet at folk må ha tilgang til våpen for å forsvare seg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder