USA sender spesialstyrker til Syria

Første gang USA stasjonerer bakkestyrker i Syria

USA skal stasjonere spesialstyrker som skal være rådgivere for opprørere i Syria.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Beslutningen ble kunngjort på en pressekonferanse av Det hvite hus fredag i 18-tiden norsk tid.

Ifølge talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, er det snakk om under 50 soldater. Pressekonferansen ble sendt direkte på CNN.

Earnest ble under pressekonferansen utfordret til å svare på hvordan så få soldater kan endre situasjonen i Syria, og svarte at styrkene ville ha en «innvirkning ved å intensivere strategien for å bygge opp kapasiteten hos lokale styrker på bakken i Syria til å kjempe mot IS.

– Ingen krigsmisjon

– Beslutningen presidenten har tatt ble gjort for å intensivere vår støtte til opprørsgruppene som har gjort fremgang i kampen mot IS, sa Earnest.

Han nektet å utdype spesifikasjoner rundt styrkenes rolle.

– Spesialstyrkene vil være i Syria, og de vil tilby noe trening, råd og assistanse til moderate opprørsgrupper. Spesialstyrkene har ikke en krigsmisjon.

Syria-konflikten: Hvem kjemper mot hvem?

Dette vil være første gang USA stasjonerer bakkestyrker inne i Syria.

USAs utenriksminister John Kerry er fredag i Wien, i samtaler med ledere fra blant annet Saudi Arabia og Iran, hvor Syria er på agendaen.

Under en pressekonferanse sa Kerry at spesialstyrkene som sendes til Syria er en del av en todelt strategi.

– Vi intensiverer arbeidet mot IS og vi intensiverer vår diplomatiske innsats for å endre konflikten, sa Kerry.

Ukjent hvilke opprørsgrupper

En annen talsperson fra administrasjonen skal tidligere fredag ha sagt at soldatene vil bli stasjonert i nordlige deler av Syria, og jobbe ved siden av grupper som har kjempet mye mot IS.

STANSET TRENING: I oktober ble det kjent at USA stanser arbeidet med å trene syriske opprørere inntil videre, men varsler nå at de vil sende støtte til opprørsgruppene. Foto: Andrew Harnik , AP

Det er ikke kjent hvilke opprørsgrupper de amerikanske spesialsoldatene skal støtte.

Ifølge NBC News skal det Hvite hus også annonsere fredag at de vil sende flere jagerfly til Tyrkia for å intensivere luftangrepene på IS.

Forsvarsminister Ashton Carter har tidligere uttalt at de ikke har noen intensjon om å engasjere seg i langsiktige og omfattende operasjoner, slik som i Irak og Afghanistan. De utelukker derimot ikke å styrke enkelte militære operasjoner, skriver Washington Times.

Mens USA har ledet en koalisjon som har utført luftangrep mot IS, har president Barack Obama gjentatte ganger sagt at han ikke vil sende tropper til Syria, skriver avisen.

I 2013 sa presidenten under en pressekonferanse at han «ikke vil sette amerikanske støvler på bakken i Syria».

USA har omkring 3.500 soldater i Irak som jobber som militære rådgivere i kampen mot IS.

Stanset trening av opprørere

Obama varslet i januar at USA hadde satt av 4 milliarder kroner til trening av syriske opprørere.

To små grupper av opprørere fikk opplæring av amerikanske instruktører i Tyrkia, men den ene gikk i oppløsning etter å ha returnert til Syria, og den andre overga seg og overlot våpen og utstyr til al-Qaidas forlengede arm i landet, Nusrafronten.

Ruth etter Syria-maretittet: – Jeg har ikke råd til å skille meg

I midten av september medga general Lloyd Austin, som er øverstkommanderende for den amerikanske sentralkommandoen, at bare «fire-fem» USA-trente opprørere var i aksjon i Syria.

Kort tid etter, i oktober, ble det kjent at USA inntil videre stanser sitt sterkt kritiserte forsøk på å trene opprørerne.

Leverer militært utstyr

I stedet uttalte USA at de heller vil satse på å levere militært utstyr til spesielt utvalgte opprørsledere og grupper i Syria. De skal få visse typer våpen og annet utstyr, men ikke mer avanserte våpen som raketter til å skyte ned fly.

Håpet er at dette skal styrke opprørere som anses for å være moderate, og som kjemper mot IS – ekstremistgruppen som også er kjent under navnet ISIL.

Les også: Dette er de norske IS-kvinnene

Tirsdag denne uken uttalte forsvarsminister Ashton Carter at USA kan komme til å gå inn i direkte kamphandlinger mot IS på bakkenivå.

– Vi kommer ikke til holde oss unna å støtte dyktige partnere i opportunistiske angrep mot IS, eller selv å gjennomføre slike oppdrag enten fra lufta eller ved direkte handlinger på bakkenivå, uttalte Carter foran Senatets forsvarskomité tirsdag.

USA erklærte i september krig mot Den islamske staten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder