Malaysias transportminister Hishamuddin Hussein på pressekonferansen natt til søndag, norsk tid. Foto: Reuters

Flymysteriet: Henter inn FBI - utelukker ikke terror

Flyet kan ha snudd - søkeområdet utvides

Fire passasjerer med falsk ID om bord

Går gjennom hele passasjerlisten på nytt

Det amerikanske føderale politiet FBI er på vei for å bistå i undersøkelsene etter at Boeing-777-flyet forsvant. Over ett døgn etter at det forsvant fra radaren, finnes det ikke ett eneste sikkert spor etter flight MH370 - med 239 mennesker om bord.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Malaysiske myndigheter har i natt norsk tid holdt flere pressekonferanser, men uten å kunne gi svar på det en hel verden nå spør seg om: Hva har skjedd med flight MH370, som tok av fra Kuala Lumpur fredag kveld med kurs for Beijing.

Teorien om at flyet kan ha vært utsatt for en terror-handling utelukkes ikke av malaysiske myndigheter, som har hovedansvaret for søk og undersøkelser.

Azharuddin Abdul Rahman, som er direktør for de malaysiske luftfartsmyndighetene, sier at radarsignaler tyder på at flyet kan ha snudd på strekningen mellom Kuala Lumpur og Beijing, og at søkeområdet derfor er utvidet.

Sjefen for det malaysiske luftforsvaret, Rodzali Daud, supplerte med at man nå la mer vekt på signalene om at flyet kan ha gjort vendereis mot Kuala Lumpur i de pågående undersøkelsene.

- Vi har ennå ikke sett noen tegn til flyet, la han til på pressekonferansen klokken 02 norsk tid.

Det er nå klart for en massiv opptrapping av leteaksjonen. Ved 06.10-tiden søndag morgen opplyser myndighetene at hele 40 skip og 22 fly deltar i letingen.

Se tidslinje: Dette har skjedd

Ved 04-tiden natt til søndag norsk tid meldte nyhetsbyrået Reuters at malaysiske myndigheter nå undersøker identiteten til ytterligere to passasjerer, i tillegg til de to som det tidligere er kjent at ikke var ombord, og som hadde stjålne pass. Det skal være en tjenestemann innen sikkerhetstjenestene i landet som opplyser dette til Reuters.

Transportministeren bekreftet på en pressekonferanse ved 04.30-tiden at det nå er fire passasjerer som man undersøker om har bordet flyet med falske pass.

-Vi går gjennom hele passasjerlisten, sier Hishamuddin Hussein, som på spørsmål om man tror dette er en terrorhandling, ikke vil utelukke at det er tilfelle.

En ansatt i Pentagon, som ikke vil navngis, sier imidlertid at amerikansk etterretning ikke har registrert noe kraftig lysglimt i området der man antar at flyet forsvant. Men dette skal være snakk om foreløpige data, og er ikke bekreftet fra det amerikanske forsvarsdepartementet, ifølge New York Times.

Hussein opplyste også at det amerikanske føderale politiet FBI er klare til å bistå malaysiske etterforskere i arbeidet med å gå gjennom identiteter og bakgrunn på navnene på passasjerlisten.

Amerikanske føderale sikkerhetsmyndigheter sier at et team med eksperter er på vei til Asia for å bistå i etterforskningen.

Ekspertteamet inkluderer etterforskere fra det nasjonale transportssikkerhetsbyrået NTSB, i tillegg til tekniske eksperter fra det amerikanske luftfartstilsynet og Boeing.

Når flyet er funnet vil den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart avgjøre hvilken nasjon som skal lede etterforskningen.

SAVNET: Dette er den savnede Boeing 777-maskinen, fotografert i Paris i 2011. Foto: AP

Samtidig understreker Malaysian Airlines at man gjør alt man kan for å hjelpe og bistå de pårørende. Et team er sendt til Beijing, der mange av de antatt omkomne hørte hjemme.

Det var natt til lørdag at meldingen kom om at et passasjerfly med 239 passasjerer var forsvunnet fra radaren på vei fra Kuala Lumpur til Beijing.

Med unntak av noen oljeflak i havet utenfor Vietnam, er det ikke funnet spor etter flyet, som skulle ha landet i Beijing i lørdag morgen lokal tid.

Men selv ikke disse oljeflakene kan med sikkerhet knyttes til MH370, sa malaysiske luftfartsmyndigheter natt til søndag.

Grab fra siden flightradar24 som viser flyets kurs inntil det forsvant fra radaren. Foto: AP

Lørdag formiddag ble det klart at to av passasjerene som er ført opp på passasjerlisten, ikke er ombord i flyet. Begge disse fikk passene sine stjålet i Thailand i løpet av de siste to årene, skriver BBC.

En av dem var den italienske 37-åringen Maraldi, som kontaktet foreldrene sine fredag for å fortelle at han ikke var med flyet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder