BLE SLÅTT TIL: Parlamentsmedlemmet Ali Ihsan Kokturk fra opposisjonspartiet Republikansk folkeparti (CHP) blør neseblod etter en slåsskamp i den tyrkiske nasjonalforsamlingen. Foto: Stringer / REUTERS / NTB scanpix

BLE SLÅTT TIL: Parlamentsmedlemmet Ali Ihsan Kokturk fra opposisjonspartiet Republikansk folkeparti (CHP) blør neseblod etter en slåsskamp i den tyrkiske nasjonalforsamlingen. Foto: Stringer / REUTERS / NTB scanpix

Full slåsskamp i det tyrkiske parlamentet

En opposisjonspolitiker knekte nesen og en posisjonspolitiker brakk en finger under en opphetet diskusjon i det tyrkiske parlamentet lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Etter å ha debattert i 20 timer var de lei av praten - og flere titalls parlamentarikere deltok i basketaket.

Bakgrunnen for slåsskampen er en ny lov som lørdag ble vedtatt av Nasjonalforsamlingen.

Den nye loven er blitt kraftig kritisert både av vestlige land og av opposisjonen i Tyrkia. Loven gir blant annet justisministeren rett til å sette i gang etterforskning av personer i dommerstanden og påtalemyndigheten.

Det er ikke første gang debatten utvikler seg til å bli voldelig: Også i januar begynte tyrkiske politikere og slå, sparke og kaste vannflasker på grunn av uenighet i saken.

VGTV: Tyrkiske politikere dengte løs på hverandre med iPad

Tyrkias president Abdullah Gül må undertegne loven før den kan tre i kraft.

Korrupsjonssak

Forslaget ble fremmet i kjølvannet av en skandale hvor landets politiske ledere beskyldes for utstrakt korrupsjon i forbindelse med byggeprosjekter samt ulovlig handel med Iran.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan hevder beskyldningene er politisk motiverte. Han har sparket tusener av politifolk og advokater i et forsøk på å få stanset etterforskningen.

Erdogan mener Fethullah Gulen, en islamsk religiøs leder basert i USA, står bak korrupsjonssaken. Gulen har mange tilhengere i Tyrkia, og han skal ha bygget opp innflytelse i politiet og rettsvesenet gjennom tiår. Presidenten beskylder Gulen for å prøve å spolere hans sjanser i forkant av lokal- og presidentvalget senere i år.

Gulen avviser på sin side at han har trukket i trådene i forbindelse med korrupsjonsavsløringene.

Grunnlovsdomstol

- Regjeringen har det veldig travelt. Dette viser hvor dypt beskyldningene om bestikkelser og korrupsjon stikker, sier parlamentsmedlemmet Oktay Vural, som representerer høyrepartiet MHP.

Regjeringens støttespillere sier rettsvesenet og det uavhengige rådet som utnevner dommere domineres av Gulens støttespillere, og at den nye loven vil styrke, ikke svekke rettsvesenets uavhengighet.

Det sekulære opposisjonspartiet Republikansk folkeparti (CHP) sa før avstemningen at det ville bringe spørsmålet om loven inn for grunnlovsdomstolen i landet hvis den ble vedtatt i nasjonalforsamlingen.

- Dette forsøket på å tildekke beskyldningene om korrupsjon og bestikkelser er et kraftig slag mot demokrati og frihet, sa CHP-representanten Akif Hamzacebi under debatten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder