I HARDT VÆR: Silvio Berlusconi risikerer å miste plassen sin i senatet i Roma som følge av dommen om skattesvindel. Foto: TONY GENTILE/REUTERS/SCANPIX

I HARDT VÆR: Silvio Berlusconi risikerer å miste plassen sin i senatet i Roma som følge av dommen om skattesvindel. Foto: TONY GENTILE/REUTERS/SCANPIX

Berlusconis senatsplass står på spill

En senatkomité skal fredag ta stilling til om Silvio Berlusconi bør miste plassen i nasjonalforsamlingen i Italia.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det kan bety begynnelsen på slutten for den tidligere statsministeren.

Komiteen satte seg sammen i Roma fredag morgen for å ta stilling til om den tidligere statsministeren bør miste senatsplassen sin.

Det var ventet at komiteen skulle bestemme seg i løpet av dagen, og det var ifølge internasjonale medier også ventet et flertall for ekskludering. Men det er plenum i senatet som har siste ord.

Der skjer det trolig en avstemning i midten av oktober, og nyhetsbyrået Reuters mener et flertall for utestenging også er sannsynlig der.

LES OGSÅ: Italias regjering mot stupet

Det har vært en vanskelig uke for Berlusconi, som onsdag måtte gi opp forsøket på å velte regjeringen.

Den sentrumsorienterte statsministeren Enrico Letta måtte gå til nasjonalforsamlingen og be om et tillitsvotum etter at Berlusconis parti PdL trakk sine fem ministre fra koalisjonen. Men etter en hard tautrekking innad i partiet ble det klart at flere av den tidligere statsministerens partifeller sto klare til å bryte med Berlusconi og stemme for Letta.

Dermed måtte Berlusconi gjøre kuvending og gi Letta sin støtte.

Nå risikerer han at flere av partiets ministre bryter ut av partiet, danner en egen gruppe og blir stående i koalisjonen med Letta.

Likvidering

Berlusconi selv kaller prosessen med å kaste ham ut av senatet for en politisk likvidering.

Ekskluderingsprosessen er satt i gang som følge av en dom om skattesvindel, som trolig også innebærer et år i husarrest eller i samfunnstjeneste.

- Dette er en politisk dom uten noe som helst grunnlag, sier mediemogulen selv.

- Dette er resultatet av en nøye uttenkt plan om å fjerne lederen for sentrum-høyre, fremholder Berlusconi ifølge Reuters.

Dagen før senatskomiteen skulle legge løpet for hans videre politiske liv, spøkte han om muligheten for «å hvile litt».

Jerngrep

Berlusconi har dominert italiensk politikk i en årrekke, men hans plutselige U-sving i tillitsvoteringen viser at han ikke lenger har noe jerngrep om partiet sitt, mener professor James Walston ved Det amerikanske universitetet i Roma.

Han tror Berlusconi prøvde å gjenvinne kontrollen og stanse en splittelse av partiet ved å gi opp forsøket på å velte regjeringen.

- I virkeligheten har han bare dekket over en stor rift, og papiret kommer til å revne om noen dager eller uker, skriver Walston i en kommentar for BBC.

Det er likevel for tidlig å avskrive Berlusconi i italiensk politikk, påpeker han. Berlusconi har fortsatt lojale støttespillere og en enorme formue i ryggen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder