OKKUPASJON: Jonas Gahr Støre fløy i helikopter over Vestbredden, da han var utenriksminister i 2011. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Kritiserer Brende for å være for vag om Israel

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at utenriksminister Børge Brende (H) må være mye tydeligere om årsaken til den brennende konflikten mellom Israel og palestinerne.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Når det igjen handler om raketter fra Gaza og inn mot Israel, har Israel som alle andre rett til å forsvare seg selv. Ingen land kan leve med å få raketter i hodet fra utsiden. Men er det forholdsmessig? Svaret er nei, sier Støre til VG.

– Utenriksminister Børge Brende er for forsiktig når han sier at det kan reises spørsmål om det er forholdsmessig. For det er ikke forholdsmessig. Flyangrep mot avsperrede og tett befolkede områder vil aldri være forholdsmessig. I forhold til Genève-konvensjonene er det et drøyt stykke, legger han til.

– Israels ansvar

Torsdag kveld fordømte Brende de palestinske rakettangrepene mot Israel, men lot være å fordømme de israelske angrepene mot Gazastripen. I stedet understreker han Israels ansvar for å hindre sivile tap.

– Israel har rett til å forsvare seg, men humanitærretten stiller strenge krav til beskyttelse av sivile, og det kan stilles spørsmål ved det forholdsmessige mellom de israelske flyangrepene og de palestinske rakettangrepene, sa Brende til NTB på telefon fra New York torsdag kveld.

LES MER: 22 av de drepte er under 16 år

I løpet av fire dager er over 100 palestinere drept i de israelske angrepene, mens kun tre mennesker er såret på israelsk side. Det skjedde etter at en Hamas-rakett traff en bensinstasjon i Ashdod, 28 km nord for Gaza.

Okkupasjonen

Støre ber utenriksministeren gi tydeligere beskjed utad om at det er den israelske okkupasjonen som utgjør kjernen i konflikten som igjen har blusset opp de siste dagene, med rakettangrep fra Gaza mot Israel, og Israels flyangrep inne i Gaza.

– Når utsiktene til en fredelig vei er så håpløs, får vi så forferdelige situasjoner som at folk blir kidnappet og så drept. Og så gjengjeldes det med tilsvarende og like uakseptable gjerninger fra den andre siden. Det er opprørende historier vi bare må fordømme, sier Jonas Gahr Støre.

Han krever at Børge Brende må bli tydeligere på å si hva som er bakteppet:

– Vi må gå til kjernen av konflikten. Det er okkupasjonen, og der er norske myndigheter og utenriksministeren altfor vage, legger Støre til.

– Dette er en okkupasjon som nærmer seg 50 år. To generasjoner har vokst opp under okkupasjon, og en voldsomt ekspansiv boligpolitikk. Den bygges strategisk på en slik måte at den blir vanskeligere og vanskelige å løse opp i. Men det er okkupasjonen, bosetningene og et israelsk okkupasjonsregime på Vestbredden som bryter ned autoriteten til de palestinske selvstyremyndighetene, sier den tidligere utenriksministeren.

Ikke tjent med løsning

– Så sier Israel at de ikke har noen motpart å snakke med. Men når de får det, så brytes den motparten ned. Da er det berettiget å stille spørsmål om det virkelig er et ønske å komme i direkte kontakt med palestinske myndigheter. På toppen av dette kommer det krefter på den palestinske siden som ikke ser seg tjent med en løsning, og som med en hjemmelaget rakett kan sette punktum, sier han.

– Hva tror du skjer videre?

– Nå er vi tilbake til der vi har vært tidligere, at det ikke er klare alternativer. Her blir alle tapere. Lidelsen er stor på begge sider, men altså størst på palestinsk side, sier Ap-lederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder