Knyttet til Malala-angrep **Nekter fredsforhandlinger

ETTERLYST: Hans forgjenger ble drept av en amerikansk drone forrige uke. Jakten på den nye Taliban-lederen i Pakistan, Mullah Fazlullah, er allerede i gang. Foto: PRIVAT

Han er ny Taliban-leder

Han knyttes til drapsforsøket på Malala og avviser alle fredsforhandlinger. Mullah Fazlullah er utnevnt til ny leder for Taliban i Pakistan.

Artikkelen er over seks år gammel

Fazlullah er kjent som en svært konservativ og brutal kommandant i Taliban-bevegelsen, og han overtar som leder for Talibans pakistanske ving etter at forgjengeren Hakimullah Mehsud ble drept i et amerikansk droneangrep i forrige uke.

- Fazlullah er den nye lederen for Taliban i Pakistan. Det ble bestemt på et shura-møte i dag, opplyser en talsmann for bevegelsen torsdag.

- Det vil ikke bli noen flere samtaler med myndighetene i Pakistan fordi Mulla Fazlullah er imot alle forhandlinger med myndighetene, opplyser talsmannen videre.

Malala-link

Fazlullah ble beryktet da han ledet Talibans to år lange styre i Swat-dalen i Pakistan.

FORSØKT DREPT: Malala Yousafzai. Foto: AP

Pakistansk etterretning mener han kan knyttes til drapsforsøket på skolejenta og aktivisten Malala Yousafzai i Swat-dalen fjor. Hun overlevde så vidt etter å ha blitt skutt i hodet fordi hun frontet en kampanje for jenters rett til skolegang.

I år var hun blant favorittene til Nobels Fredspris.

Under mulla Fazlullahs styre i Swat, som startet i 2007, innførte Taliban et strengt islamistisk styre basert på sharialovgivning, med offentlige halshogginger, pisking av straffedømte og nedbrenning av skoler.

Fazlullah flyktet fra Swat-dalen da den pakistanske hæren tok tilbake kontrollen i området i 2009, og det antas at han siden da har holdt seg skjult i et fjellområde øst i Afghanistan.

Halshugging og bomber

Fazlullahs menn ble anklaget for å stå bak halshoggingen av 17 pakistanske soldater i juni i fjor, og i september i år dukket han opp i en video lagt ut på et islamistisk nettsted der han tok på seg ansvaret for et bombeangrep som drepte en pakistansk general. I et annet videoklipp sier han at han vil gjøre hva som helst for å få innført sharialover i hele Pakistan.

Taliban i Pakistan, en paraplyorganisasjon som favner mange grupper med militante islamister, har drept tusenvis av soldater, politi og sivile siden den startet sin kamp mot pakistanske myndigheter i 2007.

Rasende på USA

Drapet på den forrige Taliban-lederen Hakimullah Mehsud skjedde samtidig som representanter for myndighetene i Islamabad forberedte seg på å møte Taliban-representanter for å diskutere mulige fredsforhandlinger.

Derfor er det ikke overraskende at både pakistanske myndigheter og Afghanistan-president Hamid Karzai er sinte på USA over droneangrepet. Innenriksminister Chaudhry Nisar anklaget i forrige uke USA for å sabotere fredsforsøket.

Mer om

  1. Pakistan
  2. Afghanistan
  3. Nato
  4. USA

Flere artikler

  1. Karzai kritiserer USA for Taliban-attentat

  2. Malala skutt i hodet i 2012: Pakistansk avis: Taliban-leder beordret drap

  3. Reuters: Taliban-leder drept i droneangrep

  4. Taliban og Pakistan vil ha våpenhvile

  5. Pakistan og Taliban klare for fredssamtaler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder