Norsk Imam: Vi fordømmer dette på det sterkeste.

Fransk påtalemyndighet: Gjerningsmenn ropte «Gud er stor» på arabisk

Gjerningspersonene ropte «Allahu akbar» og sa de ønsket å
«hevne profeten» da de stormet redaksjonslokalene i Paris, bekrefter påtalemyndigheten i Frankrike.

Artikkelen er over fem år gammel

3000 politifolk jakter nå tre bakmenn etter at 12 personer ble skutt og drept etter et terrorangrep på det franske satiremagasinet Charlie Hedbo i Paris, onsdag.

Etter først å ha drept én person i byggets inngangsparti, tok terroristene seg opp i 2. etasje hvor det var redaksjonsmøte i Charlie Hebdo. Her åpnet de ild med automatvåpenet Kalashnikov.

Ifølge vitner skal også terroristene ha vært utstyrt med en granatkaster.

Redaktør, Stéphane Charbonnier er blant de drept i angrepet. Han hadde mottatt dødstrusler, og levde ifølge britiske medier under politibeskyttelse i forkant av angrepet.

Gjerningsmennene sa de var fra al-Qaida, forteller øyenvitner til franske Le Parisien. Andre vitner sier at de ropte «Vi har hevnet profeten Muhammed».

Dette ble bekreftet av franske myndigheter, onsdag kveld.

– Gjerningspersonene ropte «Allahu akbar» og sa de ønsket å «hevne profeten» da de stormet redaksjonslokalene i Paris, bekrefter François Molins ved påtalemyndigheten i Frankrike under en pressekonferanse onsdag kveld.

Terroristene flyktet i en svart Citröen, og på vei vekk fra stedet drepte de én politimann på fortauet. Han blir først truffet av et skudd i kroppen, før gjerningsmennene går bort til politimannen og henretter ham med et hodeskudd.

FLUKTBILEN: Fransk politi undersøker fluktbilen som ble brukt under angrepet. Så mange som 3000 politifolk jakter nå på gjerningsmennene. Foto:Dominique Faget,AFP PHOT

Åtte av de drepte er journalister, minst to er polititjenestemenn.

- Tar sterk avstand

Ikhlaq Ahmed, talsperson for Islamic Cultural Centre Norway sier han er rystet over nyheten.

– Dette er en av de verste voldshandlingene som har skjedd i Europa, og vi tar sterk avstand fra dette, sier han til VG.

Talsmannen vil ikke spekulere i bakgrunnen for angrepet, men sier at gjerningsmennene misbruker Islam når de sier at de har hevnet profeten Muhammed.

– Jeg håper og tror at noe lignende aldri vil skje i Norge. Dette er sjokkerende nyheter. Alle muslimer i Norge er i sorg, og vi fordømmer det som har skjedd i Paris på det sterkeste, sier Ahmed til VG.

Følg utviklingen i VG Direkte her.

– Barbarisk

– Denne barbariske, ytterst alvorlige handlingen er også et angrep mot demokratiet og pressefriheten, sier CFCM, Frankrikes muslimske råd i en uttalelse onsdag, ifølge NTB.

Også paraplyorganisasjonen Unionen av islamske organisasjoner i Frankrike (UOIF) fordømmer angrepet som grusomt.

– UOIF uttrykker sin dypeste medfølelse med familiene og de ansatte i Charlie, skriver organisasjonen i en uttalelse.

SLIK SKJEDDE DET: Dette kartet viser hvordan det dramatiske angrepet på satireavisen skjedde. Foto:,

Trykket karikaturtegninger

Bakgrunnen var trolig at magasinet flere ganger har trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed. Charbonnier har forsvart trykkingen og uttalt at det ikke er ment som en provokasjon, men som et signal om at ytringsfriheten tas på alvor.

– Muhammed er ikke hellig for meg. Jeg klandrer ikke muslimer for at de ikke ler av tegningene våre. Jeg forholder meg til fransk lov. Jeg forholder meg ikke til Koranens lover, sa den franske redaktøren og tegneren i 2012.

Per Edgar Kokkvold uttalte etter angrepet onsdag at trusselen fra radikale islamske miljøer er reell. Kokkvold får støtte av redaktør Vebjørn Selbekk. Han ble selv truet og anmeldt for å ha publisert karikaturtegninger av profeten Mohammed fra Jyllands-Posten.

– En journalist og en sjefredaktør ligger i en blodpøl i redaksjonen til Charlie Hebdo. Dette er den svarteste dagen for ytringsfriheten i Europa siden andre verdenskrig, sier redaktør Vebjørn Selbekk til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder