PÅ FLUKT: Den fire år gamle syriske jenta er på flukt med sin mor og lillebror. Hun har selv fått plukke antrekk blant de donerte klærne, og rosa er en klar favoritt på fargekartet. Foto: Christina Quist , lindesnes avis

Kampen for fremtiden: Jente (4) på flukt med familien til Tyskland

Rekordmange flyktninger passerte ungarsk grense

(RÖSZKE/LINDESNES AVIS) Syria-flyktningenes skjebne beveger en hel verden. I maisåkeren som utgjør flyktningleiren i den ungarske grensebyen Röszke er det kaos.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mødre og fedre løfter gråtende barn i luften, de skriker i fortvilelse mens de prøver å bane seg fram i folkemengden.

En far som for femte gang har forsøkt å komme om bord i en buss med sin datter på knappe året, må gi opp igjen.

– Hvorfor? Hvorfor?

Han roper, men ingen hører ham.

Rundt ham roper flere hundre minst like høyt. Politimenn uniformert med hjelm og batonger står som en tettpakket mur rundt bussen, de skriker at folk må trekke seg bort fra veien.

Spørsmål og svar: Dette må du vite om flyktningkrisen

Bussen er full og skal ifølge politiet sette kursen mot Hegyeshalom, en by nær den østeriske grensen. Ingen vet når neste buss vil komme.

176.000 over grensen

Mottaksleiren som går under navnet «collective point» er en av tre flyktningleirer i Röszke, men i motsetning til de to andre er den ikke innegjerdet.

Leiren ligger kun en knapp kilometer fra det nyoppsatte piggtrådgjerdet som skiller Ungarn fra Serbia.

Les også: Bildene av den danske politimannen og flyktningjenta går verden rundt

I løpet av bare denne dagen anslår politiet at 3200 mennesker har krysset grensen ulovlig og vandret langs de rustne jernbanesporene, som er det eneste stedet hvor gjerdet ikke er tett.

FORTVILELSE: En ung mann med sin datter på armen forsøker gjentatt ganger å komme ombord i bussen som tar flyktningene til den østerriske grensen. Foto: Christina Quist , lindesnes avis

Det er ifølge The Guardian det høyeste antallet flyktninger som har passert grensen på én dag siden flyktningkrisen startet, og kan grunne i at ungarske myndigheter har varslet av de fra 15. september vil iverksette strengere straffer for flyktninger som tar seg ulovlig over grensen.

Les også: Slik kan du hjelpe flyktningene

Mange gjemmer seg i åkeren og skogen like ved grensen til det blir mørkt før de våger å passere piggtråden, og ved nitiden hersker det kaos i leiren.

Politimester Tibor Lakatos opplyste på en pressekonferanse denne uken at hele 176.000 mennesker skal ha krysset den ungarske grensen så langt i år, og politiet skal til nå ha kjennskap til 1014 menneskesmuglere som har hjulpet dem, ifølge Daily News Hungary.

For få frivillige

De to andre leirene ved grensebyen er strengt bevoktet av politi og Lindesnes Avis får ikke slippe til i nærheten. Ved de store metallgjerdene noen titalls meter unna står mennesker tettpakket mens politiet kaster vannflasker inn i folkemengden.

Les også: Alans (3) skjebnehistorie har endret nordmenns syn på flyktningkrisen

Heller ikke frivillige er gitt adgang bak metallgjerdene til disse to leirene. Mottaksleiren ved togskinnene er den eneste hvor frivillige har tatt plass, men de er få og det er ikke organisert. De fleste er mennesker som har et ønske om å hjelpe og som har dratt ned på egenhånd.

Et telt er brukt som lager og utdelingsstasjon av mat og drikke, et annet er overfylt av klær. Flere varebiler danner et provisorisk kjøkken hvor det lages varm mat til menneskene på flukt.

– Det gjør inntrykk å være her. Vi prøver å hjelpe så godt vi kan og der vi ser at det trengs. Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal gjøre fordi det ikke er organisert, sier tsjekkiske Jan Novotný.

Startet facebook-gruppe: Slik mobiliserte de Norge til dugnad for flyktningene

Han dro til leiren i Röszke sammen med et vennefølge for noen dager siden, i dag har han vært i leiren i 15 timer i strekk. Det kommer jevnlig personer med biler fylt av forsyninger.

Idet det kommer en varebil fylt av bananer, epler og babymat, løper Novotný straks avsted for å hjelpe til med å bære lasten ut av bilen.

– Problemet er ikke at vi mangler forsyninger, men vi mangler mennesker til å hjelpe oss i leiren, sier han.

På flukt i én måned

Leiren er roligere nå. En time har gått uten at nye busser har rullet inn langs den mørklagte veien. En eim av brent plast og kloakk ligger som et teppe over leiren. Blant teltene som står på rekke og rad er det flammer fra flere bål, det ligger mennesker i veikanten inntullet i tepper og sover.

Noen sitter apatiske og kikker på flammene, andre ler og spiser varm mat som lages av frivillige på stedet.

TYSKLAND: Denne afghanske familien samlet seg rundt bålet gjennom natten. De forteller at de vil til Tyskland. Foto: Christina Quist , lindesnes avis

Når klokken bikker midnatt, kommer syriske Dear (9) ruslende i mørket med favnen full av papp han har funnet på jordet. Pappa Tisir (31) lager raskt et provisorisk bål og samler sin andre sønn Ale (5) og sin bror Gano (20) rundt flammene.

Tisir peker på en kvinne som ligger tett innpakket i en sovepose og sover med en tre måneder gammel baby i armene. Det er hans kone og datter.

– Vi er trøtte. Barna er slitne. Vi dro fra Syria for en måned siden, det har vært en lang reise, sier han.

Les også: Her sparker TV-reporteren mot løpende flyktninger

Han forteller at de har håpet på fred i hjemlandet lenge, men at de til slutt mistet troen. De har derfor lagt bak seg en reise gjennom Tyrkia, via båt til Hellas, gjennom Makedonia og nå Serbia og Ungarn.

Bare for båtturen fra Tyrkia til Hellas skal han ha betalt 1300 dollar per person til menneskesmuglere, barna fikk plass i båten til halve prisen.

– Vi vil til Tyskland, sier han mens han legger nok et teppe rundt sin sovende kone.

Nattetimene i leiren er kjølige.

Kampen om setene

Uroen vekkes raskt når politimenn på ny kommer gående som i en hær nedover gaten. De stiller seg som et menneskelig skjold hvor bussen som kommer like bak dem skal parkere. Det er midt på natten.

Fått med deg denne? Alan-bildene har skapt giverboom

Gråten av barn som vekkes blir mer markant, mennesker roper for å finne sine nærmeste, flere hundre mennesker løper for livet for å vinne kampen om et sete i bussen. Politiet roper at familier skal prioriteres, men det er vanskelig for dem å kjempe seg gjennom folkemengden.

– Barna våre hadde endelig sovnet, og nå kommer det nye busser. Hvorfor gjør de det på denne måten? Dette er tortur for barna våre, de får aldri ro, sier en fortvilet syrisk familiefar idet han passerer Lindesnes for å hente sin kone og sine barn i håp om å få seteplass.

– Vet du hvor bussen skal?

– Nei, jeg vet ikke. Men vi vil til Tyskland, til Tyskland. Går den til Tyskland? Jeg må løpe, sier mannen før han er borte.

SLAGMARK: I dagslys blir slagmarken synlig i leiren. Foto: Christina Quist , Lindesnes avis

For noen blir ventetiden for lang. Noen titalls meter utenfor leiren står flere personbiler, og noen familier hopper i disse bilene og blir kjørt av gårde av privatpersoner.

Andre legger avsted til fots i mørket.

Alene med barna

Gjennom natten kommer det flere busser. I femtiden på morgenen har politiet nærmest tømt leiren for mennesker. Når solen viser seg i sekstiden blir slagmarken synlig. Søppelet flyter så langt øyet kan se, tøy og soveposer ligger slengt i hauger, det ryker fra bål som er i ferd med å slukke. Flere medier har tatt plass i leiren.

En medtatt kvinne kommer bærende med sin gråtende sønn på skulderen og sin datter på fire år går ved hennes side. Den lille gutten er urolig og skriker av full hals, han har feber og tøyet er vått.

Les også: Jan Egeland: – Dette er enkeltmennesker

Den unge kvinnen gir raskt fra seg sønnen til en av de frivillige på stedet, hun trenger en pause og setter seg ned på en kasse mens frivillige leter etter nytt og varmt tøy til barna.

Kvinnen kan ikke engelsk, men hun forteller at de kommer fra Syria og at de vil til Tyskland.

Hun er på flukt alene med barna.

Etter en time har kvinnen fått samlet litt krefter, hennes datter har fått helt nytt rosa antrekk.

Fireåringen har fått velge klær helt selv, og løper rundt i leiren med et stort smil. Politiet følger kvinnen og barna på bussen.

Så er de borte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder