Stoltenberg: - Veldig god samtale med Obama

NEWPORT/OSLO (VG) Påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg fikk full støtte og lykkeønskninger fra president Barack Obama da de to møttes på NATO-toppmøtet fredag.

Artikkelen er over fem år gammel

USAs president Obama er en av mange Stoltenberg har hatt samtaler med fredag.

– Det var en veldig god og ordentlig samtale med Obama. Det er veldig viktig, for USA er uten sammenligning den største alliansepartneren. Han er opptatt av hvordan vi kan samarbeide både mot usikkerheten i øst, Russlands aggressive politikk i Ukraina, men også usikkerheten det som skjer i Syria og Irak representerer for NATO-land, spesielt Tyrkia, men oss alle, sier Stoltenberg, og fortsetter:

– Hvordan det skal gjøres, hvordan politikken skal gjøres er en av de spørsmålene jeg håndtere når jeg begynner 1. oktober.

Full støtte

Stoltenberg sier han har fått en varm og god mottakelse fra mange på toppmøtet, blant annet fra de mange han kjenner og har jobbet med fra før.

– Hvordan var mottakelsen fra Obama?

– Obama, som de andre deltakerne her, ga sin fulle støtte og ønsket meg lykke til. Jeg takket, og vet jeg kommer til å trenge all deres støtte og lykkeønskninger, og jeg er glad når jeg får det, på starten av et så viktig oppdrag, sier han.

Samtalen med den norske pressen hadde han få minutter etter at han ble presentert av den nåværende generalsekretæren i NATO, Anders Fogh Rasmussen, på en pressekonferanse i Wales. Stoltenberg tiltrer i jobben 1. oktober.

– Dette var en forsmak på det jeg skal drive med de neste årene, drive med 28 land, våre nærmeste venner. Skape sikkerhet, stabilitet. Det er viktigere enn på lenge, for vi ser det er viktigere enn på lenge, sier Stoltenberg etter å ha kommet ut fra pressekonferansen.

- Den riktige mannen

Anders Fogh Rasmussen presenterte sin etterkommer slik:

ARVTAGEREN: Jens Stoltenberg møtte den norske pressen kort etter at han ble presentert som Anders Fogh Rasmussens etterfølger. Foto:ATLE JØRSTAD,

– Det er min største glede å presentere dere for mannen som skal lede vår allianse i framtiden. Jeg vet han er den riktige mannen til å videreføre NATOs suksess. Jeg ønsker deg suksess i denne utfordrende jobben, sa Fogh Rasmussen.

– Jeg skal gjøre mitt beste for å leve opp til denne ære og følge ditt flotte eksempel på godt lederskap, Anders. Du har utviklet alliansen, både når det gjelder sikkerhet og stabilitet, sa Stoltenberg.

Han forteller til den norske pressen at USA har lagt stor vekt på at også Europa skal forplikte seg til å bidra mer i NATO

– Amerikanerne er opptatt av at også Europa bidrar mer. Der har vi på dette møtet kommet lengre enn noen gang før, sier Stoltenberg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder