Michelle Obama om bortførte skolejenter: - Både jeg og Barack er rasende

USAs førstedame Michelle Obama raser mot kidnappingen av over 200 skolejenter i Nigeria. I en tale lørdag sier hun at presidentparet ser sine egne barn i de kidnappede jentene.

  • Eirik Landsend Henriksen

Artikkelen er over fem år gammel

- I likhet med millioner av mennesker verden over, er jeg og min mann rasende og knust over kidnappingene. Denne samvittighetsløse handlingen ble begått av en terroristgruppe som er fast bestemt på å frarøve disse jentene en utdanning, sier Michelle Obama, som tok ektemannens plass i presidentens ukentlige tale lørdag.

- Barack og jeg ser våre egne døtre i disse jentene. Vi kan bare forestille oss smerten deres foreldre føler akkurat nå, sier hun og sikter til døtrene Malia (15) og Sasha (12).

Michelle Obama har tidligere lagt ut et bilde på sosiale medier, der hun holder et skilt med hashtaggen «Bring Back Our Girls». Twitter-kampanjen har gått som en farsott på sosiale medier den siste uken.

Det er liten tvil om at førstedamen engasjerer seg sterkt i saken. Hun har tidligere stått ved presidentens side under den ukentlige radiotalen, men lørdagens tale er den første hun har holdt alene.

Truer med å selge jentene

Jentene har vært sporløst forsvunnet siden de ble bortførtfra en skole i Chibok i Nigeria 14. april. Den islamistiske gruppen Boko Haram - som sto bak angrepet - har truet med å selge jentene som slaver på et marked.

HOLDT TALE: USAs førstedame Michelle Obama engasjerer seg sterkt i saken, og fordømte kidnappingen i en tale fredag. Foto: Twitter/FOTUS

Flere skal ha blitt tvunget til å gifte seg med sine kidnappere.

BAKGRUNN: Boko Harams blodige ferd mot jente-kidnappingen

- Vi visste ikke at det skulle skje bortføringer ved skolen. Hadde vi visst det hadde vi økt sikkerheten, men det visste vi ikke, uttalte informasjonsminister Labaran Maku i et intervju med CNN fredag kveld.

Når han ble konfrontert med anklagene om at myndighetenes respons var utilstrekkelig, forklarte ministeren at informasjonen ikke kom myndighetene i hende før dagen etter bortføringene hadde skjedd.

- Lokale myndigheter hadde bedre kunnskap enn oss, og regjeringen fikk ikke informasjonen før dagen etter, da det ble klart at flere elever ikke var gjort rede for. Da handlet vi umiddelbart, påpeker ministeren.

Pårørende reagerer

Flere pårørende har reagert sterkt på det de opplever som manglende handlingsvilje fra regjeringen. Ministeren mener på sin side at journalistene ikke må tro på alle historiene.

STÅR BAK: Den sunnimuslimske gruppen Boko Haram og deres leder Abubakar Shekau står bak kidnappingen. Foto: AP

- Dette er ikke en rettssak mot den nigerianske regjeringen. Hvis noen av lærerne visste hva som skulle skje, hvorfor delte de ikke den informasjonen? Det er så mange historier, men den lokale informasjonen er ikke nødvendigvis korrekt.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International uttalte i en pressemeldingfredag ettermiddag at nigeriansk militærpersonell ble advart over fire timer før angrepet på internatskolen fant sted, men at de ikke foretok seg noe før jentene var forsvunnet.

- Dette utgjør en voldsom forsømmelse av landets plikt til å beskytte de sivile som er utsatt for slike angrep. Myndighetene i Nigeria må nå gjør alt i sin makt for å sikre at jentene blir sluppet fri i god behold, og de må sørge for at noe slikt aldri skrev igjen, sier Afrika-ansvarlig i Amnesty, Netsanet Belay, i pressemeldingen.

Skal være delvis lokalisert

Noen av skolejentene skal ifølge Sky News ha blitt delvis lokalisert.

Etterretningskilder forteller til den britiske TV-kanalen at de nå trolig vet hvor en del av jentene befinner seg. De over 200 jentene er trolig er delt opp i fire grupper for å gjøre det vanskeligere å finne dem.

Avansert lytteutstyr blir bruk for å skanne skogsområder der det antas at jentene blir holdt skjult.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder