Norge skjerper sikkerheten for ambassadeansatte **Taliban: Et hevnangrep

SJOKKANGREPET: Her er bildet ingen håpet de fikk se: La Taverna du Liban, en av de mest populære restaurantene blant vestlige i Kabul, redusert til en ruin. Foto: RAHMAT GUL/AP/NTB Scanpix

Drept da han beskyttet gjestene sine

Da selvmordsbomberen stormet inn i restauranten, kastet Kamal Hasade seg etter våpenet for å forsvare gjestene sine. Det kostet ham livet.

 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over seks år gammel

I flere år har La Taverna du Liban vært et av favorittstedene til hjelpearbeidere, ambassadeansatte og velstående afghanere i Kabul.

På minutter ble den fredelige oasen forvandlet til det blodige åstedet for det dødeligste angrepet mot vestlige sivile i Afghanistan på flere tiår.

Da røyken la seg, lå 21 mennesker døde i og utenfor restaurantlokalene midt i det fasjonable ambassadestrøket.

Blant dem var en 34 år gammel dansk kvinne som jobbet for EUPOL og hennes britiske livvakt.

- Det er med sorg at jeg har mottatt beskjeden om at en dansk medarbeider ved EUs politistyrke i Afghanistan er blant de drepte i terrorangrepet fredag, skriver statsminister Helle Thorning-Schmidt i en pressemelding.

Travel tid

Klokken hadde passert 19.30 på fredag, og restaurantene i det som beskrives som det tryggeste området i Kabul var iferd med å gå inn i sine travleste timer på den travleste dagen i uken. Da smalt det:

En selvmordsbomber detonerte sitt dødelige bombebelte, og blåste opp de doble ståldørene som beskyttet gjestene på La Taverna du Liban fra den kalde Kabul-kvelden.

BLODIG: En av de skadede hjelpes bort fra restauranten like ved den norske ambassaden i Kabul fredag kveld. Foto: REUTERS/NTB Scanpix

Samtidig stormet to andre terrorister inn bakdøren. Da de åpnet ild inne i restauranten, befant det seg gjester fra minst åtte land i lokalet.

Grep etter våpen

Eieren, libanesiske Kamal Hasade, reagerte resolutt: Han løp inn på kontoret for å hente et gevær.

Hva som skjedde videre er foreløpig ikke kjent. Men Hasade ble drept. I restauranten han elsket, mens han beskyttet gjestene som elsket ham.

- Jeg hadde aldri forventet at han ville handlet annerledes, skriver BBC-veteranen Lyse Doucet i en hyllest av den drepte restauranteieren på BBCs nettsider.

- Kamal gjorde alt han kunne for å gjøre restauranten sin et hjem borte fra hjemmet for mange i Kabul, skriver hun.

Samtidig fulgte Kamals datter Mona angrepet fra London, der hun studerer. På Twitter sendte hun følgende bønn til flere journalister som befant seg utenfor restauranten:

- Faren min er på restauranten. Kan du være så snill å oppdatere meg? Ingen svarer på telefonen.

Bilder tatt inne i restauranten rett etter angrepet viser noen av de døde som ligger under bord, trolig i forgjeves forsøk på å beskytte seg selv mot terroristenes kuler.

Også de tre terroristene ble drept i aksjonen.

Norske soldater

Norske spesialsoldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK), som jobber med å trene opp det afghanske spesialpolitiet CRU, var noen av de første på stedet.

- I akutte situasjoner vil de norske mentorene ikke stå passive og se på når innsatsen deres trengs. Da vil de stå skulder ved skulder med afghanerne, sier pressetalsmann Eystein Kvarving i Forsvaret til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet

NORSK HJELP: En norsk spesialsoldat fra Forsvarets spesialkommando (FSK) utenfor restaurant La Teverna du Liban fredag kveld. Foto: MOHAMMED ISMAIL/REUTERS/NTB Scanpix

Angrepet ryster også det store internasjonale miljøet i Kabul, som nå har mistet en av sine fredelige oaser.

Trolig vil angrepet også føre til at ansatte i hjelpeorganisasjoner, diplomater og andre får langt strengere sikkerhetsregler å forholde seg til i den krigsherjede byen.

Blant de som allerede har innført restriksjoner er den norske ambassaden, som ligger like ved restauranten.

- I lys av det som har skjedd, har vi innført nødvendige forholdsregler for de ansatte på ambassaden, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet (UD) til VG.

Internasjonale ofre

I tillegg til den danske 34-åringen, er to amerikanere, to canadiere, to briter, en russer, en pakistaner og flere afghanere blant ofrene.

Det er også en av restauranteierens beste kompiser, landsmannen Wabel Abdallah. Han har jobbet som leder for Det internasjonale pengefondet IMF i Afghanistan i en årrekke. Hans jobb: Å få banksystemet i Afghanistan tilbake på bena.

- Jeg så dem ofte sitte sammen i restauranten, snakkende om landet de forlot og stedet de nå kalte sitt hjem, skriver BBC-journalisten Douce.

Taliban: Hevnangrep

Taliban tok raskt på seg skylden for angrepet. De hevder at det er et hevnangrep etter en afghansk-amerikansk operasjon i Parwan-provinsen øst i Afghanistan som kostet en Taliban-leder og familien hans livet tidligere i uken.

Samtidig som restauranteier Hamade hylles som en helt, fordømmes restaurantangrepet verden over. Og det sender sjokkbølger gjennom Afghanistan bare tre måneder før valget på ny president.

Eller som den afghanske BBC-journalist og stamgjest Bilal Sarwary skrev på Twitter:

- Kabul blør. Det gjør også hjertet mitt.

Les også

 1. Danske drept i Kabul-angrep

  En dansk statsborger er blant de drepte i angrepet mot en restaurant i Kabul fredag.
 2. Norske spesialsoldater midt i terrordrama

  Fire FN-ansatte og en dansk kvinne er blant de 21 drepte etter selvmordsangrepet ved den norske ambassaden i Kabul.
 3. Selvmordsaksjon rett ved norsk ambassade i Kabul

  Afghansk politi bekrefter at en selvmordsbomber gikk til angrep på en restaurant ved den norske ambassaden fredag…

Mer om

 1. Afghanistan
 2. Krig
 3. Forsvaret
 4. Nato

Flere artikler

 1. Norske spesialsoldater midt i terrordrama

 2. Selvmordsaksjon rett ved norsk ambassade i Kabul

 3. Pluss content

  Norske spesialsoldater i terrordrama

 4. Taliban-angrep like ved norsk ambassade i Kabul

 5. Norsk soldat skadet i Afghanistan

Fra andre aviser

 1. 21 drept i Kabul-angrep

  Aftenposten
 2. Minst 14 drept i Kabuls ambassadestrøk

  Aftenposten
 3. De som blir

  Aftenposten
 4. Blodig nytt år

  Aftenposten
 5. Karzai anklager USA for å stå bak terrorangrep i Afghanistan

  Aftenposten
 6. Norsk soldat såret i Afghanistan

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no