Syriske myndigheter varslet om angrepet

Eksilgruppe: - Et titalls IS-krigere såret, eller drept

TOMAHAWK-MISSILER: Ifølge Pentagon har USA blant annet avfyrt flere Tomahawk-missiler fra krigsskip som befinner seg i regionen. Ifølge CNBC blir missilene avfyrt fra et av de såkalte Arleigh Burke-skipene i Rødehavet. Her avfyres en Tomahawk-missil fra et Arleigh Burke-skip like ved kysten av Libya i 2011. Foto: Illustrasjonsfoto:Ho,Reuters

USA med luftangrep mot mål i Syria

I natt gikk USA og flere arabiske land til angrep mot Den islamske staten i Syria. Vitner forteller om kraftige eksplosjoner.

  • Eivind Lindkvist Johansen
  • Fredrik Svendsen
  • Jostein Matre

Artikkelen er over fem år gammel

Klokken 03.30 natt til tirsdag bekreftet Pentagon at USA nå har satt i gang det varslede angrepet mot IS i Syria. Med jagerfly, bombefly, Tomahawk-missiler og droner ble mål flere steder i landet angrepet.

Pentagons talsmann, kontreadmiral John Kirby ønsker ikke å kommentere aksjonen ytterligere så lenge den fortsatt pågår, men opplyser at den endelige beslutningen om å angripe Syria ble fattet tidlig mandag.

Angrepene konsentreres blant annet mot den IS-kontrollerte byen Raqqa og flere steder langs grensen mot Irak, melder New York Times.

Målene for bombingen skal blant annet være våpendepoter, kommandosentraler, IS-treningsleire og andre militære bygninger.

Ifølge Washington Post skal både Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Jordan og Bahrain være involvert i luftangrepene.

Nyhetsbyrået AP melder at Syrias FN-utsending ble varslet om angrepet i forkant.

Kraftige eksplosjoner

Avisen skriver også at flere innbyggere i Raqqa har fortalt, via meldinger på Twitter, om kraftige eksplosjoner inne i byen og flere observasjoner av militære fly i området.

En kilde i det amerikanske forsvaret sier til avisen at oppimot 20 IS-mål angripes i natt, og at også militære droner blir benyttet i operasjonen. Det innebærer at nattens angrep er det mest massive siden USA startet bombingen av IS-mål i Irak 8. august i år.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights er et titalls IS-krigere såret eller drept i angrepene, skriver NTB.

Bombefly, missiler og krigsskip

HYPERMODERNE JAGERFLY: Her er F-22 Raptor-flyet, som ifølge flere amerikanske medier deltar i nattens luftangrep, avbildet i forbindelse med et flyshow i Australia i fjor. Foto:Paul Crock,Afp

Flere amerikanske medier melder at USA benytter seg av bombeflyet B-1 og jagerflyene F-16, F-15, F/A-18, samt det påkostede F-22 Raptor-flyet.

Sistnevnte er et Lockheed Martin-produsert jagerfly med avansert stealth-teknologi, utstyr for bakkeangrep, elektroniske angrep og signaletterretning. Det er første gang at flyet blir tatt i bruk i kamphandlinger.

Ifølge NBC News er hangarskipet USS George H.W. Bush utplassert i Den persiske gulfen, mens krigsskipet USS Arleigh Burke har avfyrt Tomahawk-missiler mot Syria fra Rødehavet.

Firepunktsstrategi

I en tale til nasjonen for to uker siden sa USAs president Barack Obama at landet, sammen med en bred internasjonal koalisjon, vil føre an systematiske luftangrep mot IS.

– Jeg har gjort det klart at vi kommer til å jakte terrorister som truer vårt land, hvor enn de er. Det betyr at jeg ikke nøler med å handle mot IS i Syria og Irak. Dette er et kjerneprinsipp for meg: Hvis du truer Amerika, så vil du ikke finne noe tilfluktssted, uttalte presidenten.

Han ramset samtidig opp fire ulike punkter i landets strategi mot terrorgruppen:

1. Systematiske luftangrep.

2. Øke støtten til styrkene som kjemper mot IS på bakkenivå.

3. Fortsette arbeidet med kontra-terrorisme for å hindre IS-angrep.

4. Fortsette med humanitær hjelp til uskyldige mennesker som har blitt drevet på flukt av terrororganisasjonen.

LES OGSÅ: Joe Biden: Vi skal jage IS til «helvetes porter»

Obama understrekte samtidig at det ikke er aktuelt at amerikansk militærpersonell skal delta i kamper på bakken i Syria eller Irak, hvor CIA anslar at Den islamske staten har over 30.000 krigere.

Norsk bidrag

I forrige uke ble det kjent at Norge sender tre offiserer til USA for å delta i planleggingen av en større militær operasjon rettet mot IS. De norske offiserene vil i første omgang reise til Tampa i Florida der planleggingen av en felles front mot IS foregår.

– Vi skal vurdere mulige militære bidrag. Det er en prosess som nå pågår i USA og mange andre land, og vi ønsker fra norsk side å kunne være med å gjøre vurderinger om eventuelle norske bidrag av typen kapasitetsbygging, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) under en pressekonferanse torsdag.

RAQQA UNDER ANGREP: Den IS-kontrollerte byen Raqqa i Syria skal være et av målene som luftangrepene er rettet mot. Her er flere IS-terrorister avbildet i byen tidligere i år. Foto:Uncredited,Ap

Regjeringen vil imidlertid være tydelig på at det ikke er aktuelt for norske soldater å krysse grensen mot Syria, hvor IS også har betydelige ressurser:

I stedet vil det norske bidraget være rettet mot Irak.

Flere artikler

  1. – 120 jihadister drept i Syria-angrep

  2. New York Times-avsløring: Ett av fem luftangrep i Irak dreper sivile

  3. Obama har sendt droner til Syria

  4. USA har fyrt av kryssermissiler mot Syria

  5. IS-kriger i Syria til VG etter nattens bombing: - Dere er ikke trygge i noen av deres hjemland

  6. Flere IS-jihadister drept i bombing i Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder