JUBEL-NATT: I går kveld og natt feiret de russisk-vennlige i Sevastopol folkeavstemningen som slo fast at flertallet vil bli en del av Russland. I dag kommer Vestens reaksjoner på det de mener er udemokratisk avstemning. Foto: AP

Krim erklærer seg selvstendig

96,8 prosent skal ha sagt ja til å bli russisk **I dag kommer Vestens sanksjoner **Obama: Anerkjenner aldri Krim-avstemningen

Parlamentet på Krim erklærer selvstendighet og nasjonaliserer all statlig Ukrainsk eiendom. Det skjer bare timer etter at valgresultatet ble offisielt.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Republikken Krim søker FN og alle verdens land om anerkjennelse som uavhengig stat, heter det i regionalforsamlingens vedtak mandag..

De søker samtidig om å bli en del av den russiske føderasjonen, ifølge flere internasjonale medier.

Med et overveldende flertall i søndagens folkeavstemning bak seg, reiser i dag politiske ledere fra Krim til Moskva for å forberede en innlemmelse i Russland.

96,77 prosent av velgerne sa, ifølge de russiskvennlige Krim-myndighetene, ja til å bli en del av Russland. De første meldingene om det offisielle resultatet var på 96,6, men det var altså enda høyere, skal man tro myndighetenes telling av den kontroversielle folkeavstemningen.

Fremmøtet skal ifølge myndighetene ha vært på rundt 75 prosent, så den varslede boikotten fra deler av den ikke-russiske befolkingen ble ifølge de omstridte tallene ikke veldig omfattende.

Avstemningen ble gjennomført uten internasjonale aksept og tilstedeværelse, og Ukrainas president ifølge AFP kaller avstemningen «en farse». Samtidig er det jubel i russiske medier:

«Krim vender tilbake til Russland», skriver den regjeringstro storavisen Komsomolskaja Pravda.

Allerede fredag skal det russiske parlamentet diskutere hvordan Krim kan bli innlemmet i Russland.

Russlands visefinansminister Sergej Shatalov sier at Krims sannsynlige tilslutning til Russland vil få svært betydelige følger.

- Jeg utelukker ikke at Krim vil få et eget skatteregime i en overgangsperiode, sier han.

VGTV DIREKTE: Offentliggjør valgresultatet nå

I Vesten er det sterk bekymring over utviklingen, og forholdet til Russland er iskaldt etter at folkeavstemningen på Krim ble gjennomført tross protester fra USA og europeiske land.

Søndag hadde Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama en telefonsamtale om folkeavstemningen på Krim.

Obama skal ha sagt svært tydelig at USA aldri vil anerkjenne folkeavstemningen. Samtidig skal han ha advart Russland mot militære fremstøt mot andre deler av det østlige Ukraina.

Samtidig er Ukraina og Russland enige om en våpenhvile.

Det offisielle, endelige resultatet av avstemningen skal legges fram mandag morgen. Foreløpige resultater viser at over 95 prosent sa ja til å innlemme Krim-halvøya i Russland, ifølge valgkommisjonen.

Regionalforsamlingen på Krim skal holde et ekstraordinært møte for å vedta en formell anmodning om å få bli en del av Russland. En delegasjon fra Krim skal besøke Moskva i løpet av mandagen.

- En hån

Samtidig møtes EUs utenriksministre i Brussel, hvor det er ventet at de vil vedta sanksjoner mot Russland i protest mot landets håndtering av Ukraina-konflikten.

- Folkeavstemningen på Krim er en hån mot ekte demokratiske prinsipper, sa Storbritannias utenriksminister William Hague søndag.

Mandag morgen fulgte han opp og sa at EUs utenriksministre i løpet av dagen skal bli enige om sanksjoner mot Russland som følge av Krim-utviklingen.

- Vi prøver å sende et sterkt signal, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

De 28 ministrene samles i Brussel mandag for blant annet å vedta sanksjoner. Det er ventet at det blir innreiseforbud og bankrestriksjoner for flere russiske personer og ledere på Krim-halvøya.

Ifølge ryktene i Brussel kommer mellom 10 og 20 personer til å havne på sanksjonslisten, men mandag morgen er det ikke avklart.

Putin mener på sin side at folkeavstemningen på Krim er helt lovlig. I samtalen med Obama gjentok han påstandene om at den russisktalende befolkningen i Ukraina utsettes for vold og overgrep, og at Ukrainas regjering ikke gjør nok for å stanse dette.

Jubel i Sevastopol

I byen Sevastopol på Krim feiret prorussiske innbyggere mens stemmene fra folkeavstemningen ble talt opp.

Minst 5000 mennesker var samlet ved havna i byen søndag kveld. Her ble det arrangert konsert med Putins favorittband Lubeh.

De feiret med takfaste rop om Sevastopol og Russland. Kineske lykter ble sendt opp, og russiske flagg ble veivet nmed og tegnet i ansiktene på de glade Krim-innbygerne.

Mange som tilhører folkegruppen Krim-tartarene, valgte å boikotte folkeavstemningen. Kritikere mener resultatet ble preget av at et stort antall russiske soldater har vært utplassert på Krim de siste ukene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder