Kan ha avverget nytt terrorangrep mot turister

UD fraråder nordmenn å reise til Tunisia

SPESIALSTYRKER: Det var tunisiske spesialstyrker som drepte de fem ekstremistene. Her patruljerer en soldat i spesialstyrkene en strand noen dager etter terrorangrepet der 38 turister ble drept. Foto:Fethi Belaid,Afp

Fem ekstremister drept av tunisiske spesialstyrker

Tre ekstremister klarte å rømme etter skuddvekslingen med spesialstyrkene. Ekstremistene skal være tilknyttet terrorgruppen IS.

  • Geir Molnes

Artikkelen er over fire år gammel

De fem ekstremistene ble drept under én uke etter tunisiske myndigheter erklærte unntakstilstand i landet, melder den britiske avisen Daily Mirror. Den tunisiske innenriksministeren opplyser at terroristene ble drept sentralt i landet.

Les også: Samlet seg i gatene mot terror

Spesialstyrkene jaktet på åtte ekstremister som skal være tilknyttet terrorgruppen IS, ifølge Daily Mail. Tre av dem klarte å rømme fra soldatene. Operasjonen mot ekstremistene kan ha avverget et nytt terrorangrep mot turister.

– Tunisiske spesialstyrker handlet fort for å hindre dem i å starte et nytt angrep, sier en etterretningskilde til Daily Mirror.

Angrepet mot terroristene kommer i kjølvannet av det blodige terrorangrepet fredag 26. juni der terroristen Seifeddine Rezgui skjøt og drepte 38 turister.

Over 1000 arrestert

Angrepet i Juni var det andre store terrorangrepet i Tunisia i år. I mars ble 22 personer drept i et terrorangrep på Bardo-museet, brorparten av de drepte var turister. Terrorlederen bak angrepet på museet ble senere drept, ifølge tunisiske myndigheter.

Siden terrorangrepet på Bardo-museet i mars har myndighetene arrestert over 1000 personer og har hindret 15.000 unge fra å reise til utlandet for å bli fremmedkrigere, ifølge Tunisias statsminister Habib Essid.

– Vårt land er i en vanskelig situasjon, og er i fare, sier Essid, ifølge Mirror.

Fraråder Tunisia-reiser

Det norske utenriksdepartementet fraråder i likhet med Danmark og Storbritannia alle ikke-nødvendige reiser til Tunisia grunnet terrorfare, melder NTB.

Har du lest? Tunisia-drapsmann skal ha fått terrortrening i Libya

Departementet har endret sitt reiseråd for Tunisia og fraråder nå alle reiser til og opphold i grenseområdene i Tunisia mot Libya og Algerie, samt nasjonalparkområdet Jebel Chaambi i Kasserine og Tataouine sør i landet. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til og opphold som ikke er nødvendige i øvrige deler av Tunisia, melder nyhetsbyrået.

Tunisisk harme

Tunisias statsminister Habib Essid har uttrykt harme over reiserådet fra britiske myndigheter, som har ført til at rundt 3.000 britiske turister som var i landet, enten har kortet ned feriene sine eller reist hjem, skriver NTB.

Sikkerhetstiltakene som tunisiske myndigheter har iverksatt, er ikke tilstrekkelige for å beskytte turister, hevder britene.

Lørdag opplyste tunisiske myndigheter at 127 mistenkte «terrorister» er blitt pågrepet siden strandmassakren for drøyt to uker siden. Det er uklart hvor mange av dem som mistenkes for å ha noe å gjøre med angrepet 26. juni, der en tunisisk student skjøt og drepte 38 mennesker.

Tidligere er det opplyst at åtte personer er pågrepet, mistenkt for å ha direkte bånd til terrorangrepet.

Vakter på strendene

Minister Kamel Jendoubi, som leder en krisegruppe som ble opprettet etter massakren, understreket lørdag at myndighetene er fast bestemt på å beskytte landet, dets innbyggere og utenlandske statsborgere.

– I dag er ber enn 100.000 mannskaper fra politiet, nasjonalgarden og sivilforsvaret satt ut, i tillegg til hæren, sier Jendoubi.

Rundt 3.000 sikkerhetsvakter beskytter Tunisias strender, hoteller og arkeologiske severdigheter, ifølge ministeren.

Tunisia er sterkt avhengig av turisme, som står for 7 prosent av BNP og direkte og indirekte skaper 400.000 arbeidsplasser i landet. Turistindustrien frykter nå enorme tap.

Mer om

  1. Tunisia
  2. Terrorisme

Flere artikler

  1. Tunisia-drapsmann skal ha fått terrortrening i Libya

  2. UD etter terrorangrepet: – Ikke reis til Tunisia

  3. Turister på vei til å bli evakuert fra Sousse: – Vi vil bare vekk

  4. Her er den mistenkte Tunisia-terroristen

  5. Terrormistenktes onkel: Vi ble sjokkert da vi så bilde av ham på nyhetene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder