PÅ FLUKT: Syriske flyktninger nærmer seg grensen mellom Makedonia og Hellas. Foto:Yannis Behrakis,Reuters

Tusenvis av flyktninger står fast i ingenmannsland på grensen til Makedonia

Stadig flere migranter ankommer grensen mellom Hellas og Makedonia til fots. Flere tusen flyktninger tilbrakte en kald, våt natt utendørs.

Artikkelen er over fire år gammel

Makedonsk politi og soldater bevokter grensa og lar utvalgte grupper passere i puljer. De fleste av de mange tusen som fortsatt venter på gresk side av grensen, er syriske flyktninger, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Hjelp oss, ropte flere av dem til de tungt utrustede politifolkene som har holdt vakt bak piggtråden siden Makedonia erklærte unntakstilstand og forseglet grensen torsdag.

Unntakstilstanden var en del av et forsøk på å stoppe den store strømmen av migranter som daglig velter inn over grensen.

TRENGSEL: Syriske flyktninger og andre migranter blir stoppet på grensen mellom Hellas og Makedonia. Foto:Yannis Behrakis,Reuters

Bakgrunn: Makedonsk politi bruker tåregass mot flyktninger

Rundt 600 fikk slippe over grensa natt til lørdag. De presset seg inn i 5-toget på jernbanestasjonen i grensebyen Gevgelija. Ferden nordover fortsatte dermed til Serbia, det siste stoppet på veien til Ungarn og Europas grenseløse Schengen-område.

Da morgenen kom, kunne man se flere migranter og flyktninger ankomme til fots på den greske siden av grensen.

Les også: Her stanser pappas kamp for et bedre liv

Vil til Norge

Natt til lørdag samlet familier seg rundt åpne bål på de regnvåte åkrene i området som beskrives som ingenmannsland i nærheten av den greske landsbyen Idomeni. De hadde ikke tilgang til tak over hodet og hadde lite mat og vann, rapporterer Reuters.

– Det regnet, og mange kunne ikke beskytte seg selv. En mor mistet sin datter og ropte på henne hele natten, forteller Samer Moin, en 49 år gammel lege fra Syria.

Moin forteller til AFP at han krysset grensen fra Tyrkia og tok seg til den greske øya Halki, før han kom til den makedonske grensen.

– Jeg har vært her i flere dager. Jeg vil til Norge, sier legen.

SOV UTE: Syriske flyktninger sover på jernbanelinjen på grensa mellom Makedonia og Hellas. Foto:Yannis Behrakis,Reuters

Sjokkgranater

Da morgenen kom, kunne man se flere migranter og flyktninger ankomme til fots på den greske siden av grensen.

Jernbanestasjonen i Gevgelija har vært åsted for kaotiske scener i flere uker. Opptil 2.000 migranter og flyktninger fra Midtøsten, Afrika og Asia tok seg daglig over grensen og presset seg sammen i togene i retning nord. Små barn ble presset gjennom åpne vinduer i togvognene.

Fredag brukte makedonsk politi tåregass og sjokkgranater for å presse tilbake syrere, afghanere, irakere og andre som fortvilt forsøkte å ta seg over grensen til det fattige Balkan-landet. Da politiet åpnet grensen på gløtt for sårbare flyktninger, ble flere skadd i trengselen.

Les også: Makedonsk politi bruker tåregass mot flyktninger

Trengsel

Flyktninger som myndighetene omtaler som sårbare, slipper inn i puljer med jevne mellomrom, men trengselen er likevel fortsatt stor.

– Mange mennesker kom seg på toget, og vi prioriterer kvinner og barn, sier Aleksandra Davidovska i den lokale organisasjonen Legis, som hjelper migranter og flyktninger.

– Situasjonen er OK for øyeblikket, fordi folk er trøtte. Men senere på dagen kan de komme til å bli mer frustrerte, sa Davidovska til Reuters lørdag morgen.

De siste ukene har Makedonia registrert over 40.000 migranter, de aller fleste er bare på gjennomreise. Bare i juli ankom 50.000 migranter og flyktninger nabolandet Hellas i båt.

Se bildene: Flyktninger strømmer til Hellas – systemene kollapser

Piggtråd

Den makedonske regjeringen sier kapasiteten er sprengt.

– I løpet av de siste dagene har det vært en dramatisk økning i antall migranter. Vi har nådd 3000 - 3500 om dagen. Det er et antall som som åpenbart ikke er noe et land med to milloner mennesker, og våre ressurser, kan håndtere på daglig basis, sier Makedonias utenriksminister, Nikola Poposki, til BBC.

Han sier videre at Makedonia var nødt til å ta kontroll over situasjonen.

Fredag ble hæren ble kalt inn for å sikre grensen, og det ble rullet ut piggtråd ved grensebyen Gevgelija. Migrantene ble presset tilbake av politi utstyrt med batonger og skjold, og Leger Uten Genser sier organisasjonen har behandlet ti mennesker for skader fra sjokkgranater.

FN reagerte med uro på Makedonias maktbruk, men høykommissæren for flyktninger opplyste fredag kveld at landets utenriksminister hadde forsikret at grensen ikke skulle stenges på ny.

Makedonske myndigheter forsvarer håndteringen med at situasjonen er dramatisk og sier migrantene ikke blir behandlet dårlig, skriver BBC.

Les også:Tre overlevende forteller: Den grufulle dødsflukten

Les også

Mer om

  1. Hellas
  2. Makedonia

Flere artikler

  1. Flykningkaos på Makedonias grense: Møter ikke motstand fra politiet

  2. Her bruker makedonsk politi tåregass mot flyktninger

  3. Tusenvis av flyktninger kjempet seg forbi makedonsk grensepoliti

  4. Ble skadet i opptøyer ved stengt grense: – Trodde jeg skulle dø da gummikulen traff

  5. Krysser elv - tre funnet døde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder