Norske eksperter: – Ikke overraskende

FOLKEPROTEST: Slik så det ut på Place de la Republique i Paris søndag. Flere millioner samlet seg for å markere avstand mot terroren. Foto:AFP,

Charlie Hebdo trykker nye karikaturer

Utgaven av Charlie Hebdo som kommer onsdag, inneholder nye karikaturer av profeten Muhammed, ifølge satiremagasinets advokat.

  • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fem år gammel

Det skjer altså en uke etter at ti av magasinets ansatte ble drept i et terrorangrep fordi de nettopp har trykket slike karikaturer tidligere.

– Det neste nummeret vil selvfølgelig inneholde tegninger av Muhammed og gjøre narr av politikere og religioner. Vi viker ikke en tomme, ånden til «Jeg er Charlie» betyr også retten til å være blasfemisk, sier advokat Richard Malka til radiokanalen France Inte ifølge NTB.

Vanligvis kommer magasinet ut i 60.000 eksemplarer, men onsdagens utgave trykkes i én million eksemplarer og oversettes til 16 forskjellige språk.

Tolv personer, ti journalister og to politimenn, ble onsdag drept da maskerte menn med automatvåpen stormet Charlie Hebdos lokaler i Paris. Magasinet har flere ganger tidligere trykket tegninger av profeten Muhammed.

Pressesjef: – Ikke overrasket

– Det er ikke overraskende at de trykker nye karikaturer. Det ville vært mer overraskende om de ikke gjorde det. At de gjør det, er det mest konkrete uttrykket for at de ikke lar seg true til taushet, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

– De har lovet at det skal bli en veldig morsom utgave, så nå har de lagt lista høyt. Diskusjonen kommer ikke til å gå på hvorvidt de skulle publisert eller ei, men hvor vellykket eller morsomt det de har laget er, sier hun.

– Tror du norske medier vil trykke eller videreformidle karikaturene?

– Jeg tror definitivt de vil bli godt kjent for nordmenn. Om det blir via et redaktørstyrt medium eller ikke, kan jeg ikke si før vi får se hvordan karikaturene er.

Heller ikke tidligere forlagssjef William Nygaard er overrasket.

– Satiren er deres sjanger og form. I tillegg – etter det som har skjedd er det mer enn naturlig at de nær sagt har det som en del av sin sorgprosess å markere sitt ståsted, sier Nygaard.

Nygaard: – Må markere avstand fra ekstremister

Han mener det er viktig for Charlie Hebdo å trykke nye karikaturer for å markere magasinets grunnidé.

– Dette handler om ekstremister og ikke troslojale muslimer. Ekstremister har misforstått i Allahs navn. De har ikke krav på respekt av noe slag. Tvert om: forakt. Overfor troslojale muslimer vil vi alltid vise respekt, mens man overfor ekstremister vil vise grenser.

– Respekten for den troende muslim må styrkes, og avstand fra ekstremister med våpen i hånd må markeres, uttaler Nygaard, som forrige uke var gjest i VG-studio i forbindelse med saken (se video under).

Nygaard ble selv skutt og livstruende skadd utenfor sin bolig i 1993. Gjerningsmannen ble aldri funnet, men det er antatt at bakgrunnen var Aschehougs utgivelse av Salman Rushdies kontroversielle roman «Sataniske Vers» som utløste en fatwa mot forfatteren og bokens oversettere og forleggere.

Les også

Mer om

  1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
  2. Terrorisme
  3. Frankrike

Flere artikler

  1. Charlie Hebdo-utgave revet bort fra stativene: – Kunne solgt ti ganger mer

  2. Angrepet under stort redaksjonsmøte - planla spesialnummer om sharia

  3. Revet ut av bladhyllene - hylles av presidenten: Charlie Hebdo-opplaget øker fra tre til fem millioner eksemplarer

  4. NRK: 200 Charlie Hebdo-eksemplarer kommer til Norge

  5. Derfor reagerer muslimer på Muhammed-karikaturer

  6. Reagerer kraftig på skuddene i København: Kurt Westergaard: – Jeg er rasende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder