BLE SPIONERT PÅ: Nylig nedgraderte dokumenter viser at NSA blant annet spionerte på Marin Luther King, her avbildet i Philadelpia den 4. august 1965. Foto: ©1999 Credit:Topham Picturepoin/NTB Scanpix

NSA spionerte på Martin Luther King

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA spionerte på Martin Luther King og på bokseren Muhammad Ali.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

NSA spionerte også på andre høylytte kritikere av Vietnamkrigen, ifølge dokumentene. Det seks år gamle spionprogrammet med navnet «Minaret», ble avslørt allerede på 70-tallet. Men hvem det ble spionert på er ikke blitt kjent før nå.

De nedgraderte dokumentene viser også at NSA spionerte på journalister i New York Times og Washington Post, samt to senatorer.

De hemmelige dokumentene ble nedgradert etter at et regjeringspanel ga forskere fra George Washington University medhold i et krav om innsyn.

De to senatorene som ble avlyttet var republikaneren Howard Baker og Frank Church fra Demokratene.

Fremmede makter

De sterke antikrigsfølelsene i USA førte til at president Lyndon B. Johnson i 1967 ba amerikanske etterretningsorganisasjoner om å finne ut om fremmede makter sto bak noen av protestene.

NSA samarbeidet med andre etterretningsorganisasjoner for å sette opp lister over folk som uttalte seg tydelig kritisk til USAs krigføring i Vietnam. Deretter ble utvalgte folk telefonavlyttet.

Overvåkingsprogrammet fortsatte da Richard Nixon overtok som president i 1969, og det gjenspeilet ifølge historikerne den paranoia som gjennomsyret mye av hans presidentskap.

Nixon

I 1973 besluttet USAs daværende justisminister Elliot Richardson å stenge overvåkingsprogrammet, på samme tidspunkt som Nixon-administrasjonen hadde havnet i alvorlig trøbbel på grunn av Watergate-skandalen.

«Minaret» ble formelt avsluttet i 1975, sammen med andre overvåkingsprogrammer som spionerte på amerikanske statsborgere. Først da ble overvåkingsprogrammet allmenn kjent, og vakte ikke overraskende sterke reaksjoner. Senator Frank Church, som selv altså ble overvåket, ledet et reformprogram som ga strengere retningslinjer for overvåking og spionvirksomhet.

Men NSA har gjentatte ganger blitt beskyldt for å ha gått over grensene og brutt borgerrettighetene etter terrorangrepet 11. september 2001.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder