VÅPEN FOR BARN: Våpenprodusenter lager rifler beregnet for barn. «My first rifle» heter den ene. Foto: KEYSTONE SPORTING ARMS

VÅPEN FOR BARN: Våpenprodusenter lager rifler beregnet for barn. «My first rifle» heter den ene. Foto: KEYSTONE SPORTING ARMS

Gir barna våpen før de begynner på skolen

(VG Nett) Det sendte sjokkbølger i det amerikanske samfunnet da det ble kjent at en femåring skjøt og drepte sin to år gamle søster med en rifle spesialdesignet for barn.

Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Gutten var fire år gammel da han pakket opp skytevåpenet. «My first rifle» sto det på den.

Riflen produseres av firmaet Keystone Sporting Arms som blant annet selger våpen og annet jaktutstyr spesielt rettet mot barn og unge. Riflen selges i rosa, flerfarget eller brun.

På produsentens hjemmeside finnes et eget «Barnas hjørne», der brukere oppfordres til å sende inn bilder.

Bildene er ikke tilgjengelig på hjemmesiden nå.

VG har prøvd å kontakte våpendistributøren, uten å lykkes.

Også flere andre produsenter tilbyr våpen rettet mot barn.

Den tragiske ulykken skjedde i den lille byen Burkesville på landsbygda i Kentucky tirsdag. Et skudd i brystet drepte lillesøsteren.

- Normal livsførsel

Ifølge nyhetsbyrået AP får enkelte barn i delstaten sitt første våpen før de begynner på skolen.

- Det er en normal livsførsel, ikke bare på landsbygda i Kentucky, men også eller på landsbygda i USA. Jakt, skyting og sportsfiske starter man med i tidlig alder. Det er trolig ikke en eneste husholdning i dette distriktet som ikke har våpen, sier dommer John Phelps i Cumberland County.

For de fleste nordmenn vil det nok høres fjernt ut at barn skal ha tilgang til skytevåpen i så ung alder. Så hvordan har egentlig denne våpenkulturen oppstått?

HISTORIE: Seniorforsker Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier forklarer at retten til å bære våpen står sterkt i USA og har sammenheng med landets historie. Foto: NTB Scanpix

- Befolkningen i USA har en lang historie med våpeninnehav som strekker seg helt tilbake til USAs opprinnelse. Det hadde med folks behov for selvhjelp og deres ansvar for egen sikkerhet. Retten til å forsvare eget liv, helse og eiendom har alltid vært en sterk dimensjon i det amerikanske samfunnet, sier seniorforsker Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier til VG. Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Retten til å bære våpen er nedfelt i det andre grunnlovstillegget som kom i 1791.

- Dette er en viktig del av amerikansk historie, og det henger fortsatt fast, sier han.

Nyhetsbyrået AP skriver at aviser i Cumberland, hvor Burkesville ligger, og andre steder i Kentucky ofte trykker bilder av barn som har skutt for eksempel en hjort eller en kalkun.

- Her i Kentucky blir våpen gitt fra generasjon til generasjon. Det starter i ung alder med våpen beregnet for jakt, sier rettsmedisiner Gary White til AP.

- Selv om det er svært mange i USA som har våpen, så er det store variasjoner etter hvor man bor. Det er enorme forskjeller fra statene på vestkysten og sørover i forhold til på østkysten, hvor færre har våpen, sier Melby.

Reagerer kraftig

Dødsfallet har sendt sjokkbølger over hele USA. Advokat Sharon Rengers ved Kosair barnesykehus i Louisville har jobbet med barnesaker i en årrekke.

- Det er.. Herregud. Vi har en stor nasjonal debatt om hvorvidt vi skal sjekke folks bakgrunn, men samtidig gir vi våpen til en fireåring og regner med at det skal ende bra, fortviler hun.

I juli 2012 ble 12 mennesker drept da James Holmes skjøt rundt seg på en kino i Aurora, Colorodo.

barneskolen Sandy Hook i Newtown, Connecticut ble 26 mennesker drept i desember. Skyteepisodene har blåst liv i våpendebatten i USA. Men president Barack Obamas forslag om innstramminger ble nedstemt i senatet.

Obama anklager senatorene for å ha gitt etter for press fra våpenlobbyen, som han mener farer med løgn.

Melby er ikke imponert over politikernes handlingskraft.

- Det er ikke bare USAs historie og våpenindustriens lobbyvirksomhet som er årsaken til at USA ikke greier mer med våpenproblematikken. 90 prosent av befolkningen støtter Obamas forslag, men likevel har de ikke klart å få det gjennom. Det sier noe om systemet i Washington, sier Melby.

Han viser til at debatten stort sett handler om å begrense tilgangen til angrepsvåpen, som er beregnet for krig, men mener at politikerne glemmer det som virkelig er problemet i dagliglivet.

- Det er vanlige håndvåpen, som langt flere blir skutt av, sier han.

Statistikk fra gunpolicy.org viser at det finnes 270 millioner sivile håndvåpen i USA, eller 88 håndvåpen per hundre innbyggere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder