Obama om avtalen: Iran vil ikke kunne lage en atombombe

USAs president Barack Obama sier atom-avtalen med Iran stanser alle muligheter for at landet kan utvikle en atombombe.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– I dag har vi nådd en historisk forståelse med Iran, som vil forhindre dem fra å skaffe atomvåpen, hvis avtalen blir fullstendig implementert. Jeg mener denne avtalen vil gjøre verden og USA til et tryggere sted, sier Obama.

På en pressekonferanse like etter klokken 20 skjærtorsdag kommenterte presidenten avtalen som ble oppnådd tidligere samme dag.

- Dette er en god avtale. Det innfrir våre hovedkrav. Iran får svært strenge rammer å forholde seg til og det blir det strengeste kontrollregimet i historien. Denne avtalen er ikke basert på tillit, men på kontroll, sier Obama, og la til:

– Iran vil ikke kunne lage en atombombe.

Han erkjente også at USA hadde måtte etterkomme ønsker fra Iran i forhandlingene.

– I bytte vil Iran få hevet visse sanksjoner iverksatt av USA, EU og FN som er relatert til atomprogrammet. Alle andre sanksjoner vil bli værende, sier Obama.

Han brukte også store deler av talen sin til å argumentere mot den forventede kritikken av avtalen.

– Dette er vårt absolutt beste alternativ. Dette er bedre enn at vi har innført strengere sanksjoner og at Iran har fortsatt utviklingen av sitt atomprogram. Dette er bedre enn en ny krig i Midtøsten, sa Obama.

Israel har vært en kraftig motstander av en avtale med Iran, og det poenget adresserte også Obama i sin pressekonferanse.

– Det er ingen hemmelighet at jeg og statsminister Netanyahu er uenige om hvorvidt USA bør gå videre og inngå en avtale med Iran. Hvis Neanyahu ser etter den mest effektive måte å sikre at Iran ikke skaffer seg atomvåpen, så er dette den beste løsningen, sa Obama.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder