REAGERTE: Tidligere polititekniker Agne Knutsson mente han selv ikke hadde nok kompetanse eller kapasitet til å undersøke brannen poå «Scandinavian Star». Foto: Anne Stine Sæther

Tidligere polititekniker: Det ble for stort for meg

Småbypolitimannen Agne Knutsson gjorde store deler av den innledende branntekniske etterforskningen av «Scandianvian Star». Hans erfaring med skipsbranner var små vedovner som tok fyr i lokale fiskebåter.

 • Øystein Larsen-Vonstett
 • Anne Stine Sæther
 • Sigrid Helene Svendsen
 • Tim Peters

Artikkelen er over seks år gammel

- Min branntekniske ekspert var en kar oppe i Smøgen som lagde de små vedovnene som ofte tok fyr i disse båtene. Jeg kjente fra starten av at dette ble altfor stort for meg, sier Knutsson i dag.

Han sier han sa fra om at han ikke følte han hadde hverken kompetanse eller kapasitet.

- Jeg fikk beskjed om at Oslo-politiet ikke hadde noen som kunne overta. Den tekniske etterforskningen som ble gjort i Lysekil var ikke god nok, sier pensjonisten fra Uddevalla-polisen.

VG-DOKUMENT: Mysteriet «Scandinavian Star»

Ble henlagt

Etterforskningen av mordbrannen på «Scandinavian Star» ble henlagt i mars 1991, under ett år etter den tragiske brannen. Den eneste politiet mistenkte, den 37 år gamle danske hjelpemannen på lastebil, Erik Mørk Andersen, var død.

Mandag denne uken ble det klart at politiet for første gang på 22 år vil gå igjennom de titusenvis av dokumentene fra denne saken. De vil sette ned en egen ekspertgruppe med folk fra både Kripos og Økokkrim for å se om det er grunnlag for en ny etteforskning.

Om halvannet år er nemlig saken strafferettslig foreldet. Da kan det være for sent å få svarene mange av de etterlatte venter på.

- Ble roligere

Agne Knutsson ble satt til å lete etter arnesteder på om bord. Den jobben mener han ble utført for dårlig. Det har Agne Knutsson tenkt mye på. Båtbranneksperten han vanligvis diskuterte vurderingene sine med, var en kar som lagde kaminer til fiskebåtene. Dette var veldig mye større.

Det var Agne Knutsson som på formiddagen den siste dagen Scandinavian Star lå ved kai i Lysekil, fulgte granskingskommisjonen rundt i skipet.

- Det må utnevnes eksperter som kan foreta de tekniske undersøkelsene, var hans klare melding til kommisjonens leder Tore Schei.

Dagen etter ble norske Sintef og danske Dantest bedt om å gå inn i den branntekniske etterforskningen som brannteknisk sakkyndige.

- Da ble jeg roligere. Jeg forstod at det nå ville bli utført en grundig utredning. At det mandatet ble begrenset til perioden fra brannen startet og til kapteinen gikk fra borde, er for meg helt uforståelig. Mandatet burde vært åpent og de burde ha undersøkt hele brannforløpet, sier Knutsson.

- Rakk ikke gå grundig gjennom

Han ble sammen med en kollega fra Uddevalla-polisen bedt om å foreta branntekniske undersøkelser på skipet som ble slept inn til kaien i Lysekil ved 21.30-tiden lørdag 7. april. Den tredje teknikeren var norsk og ansatt i Kripos.

- Gikk dere grundig gjennom skipet?

- Nei, det rakk vi ikke. Tiden gikk veldig fort. Vi ble ofte forstyrret. Vi brukte mye tid på å ledsage forskjellige personer som skulle om bord. Det var blant annet forsikringsselskapenes representanter og skipsinspektører. Samtidig jobbet ID-grupper fra norsk, svensk og dansk politi med å hente ut omkomne. Det ble prioritert, sier Knutsson.

Han og de to kollegaene jobbet på et delvis helt mørklagt skip, der de i starten måtte låne lamper av hverandre.

- Fergen var stor og vi kom ikke langt før vi måtte avslutte arbeidet fordi det skulle til København.

Hørte om branndømt søndag

Knutsson sier at det aldri var tvil om at arbeidet i Lysekil var ledet av Oslo-politiet. Men han savnet en overordnet stedlig leder som han kunne diskutere funn og teorier med.

- Når hørte du at det hadde vært en tidligere pyromandømt om bord?

- Jeg tror jeg hørte det allerede søndag ettermiddag. Siden hørte jeg det flere ganger at han var en mistenkt.

MISTENKT: Erik Mørk Andersen (37). Foto: Privat

Danske Erik Mørk Andersens lugar ble først undersøkt tre uker etter brannen.

- Politiet hadde sett at hans veggskap var løsnet og teorien var at han hadde vært i en tilstand der han hadde røsket det ned av veggen.

Knutsson undersøkte skapet og fant ut at det hadde vært utsatt for både fukt og tørke. Det var satt sammen av treplugger og der det var festet til veggen, var skruehullene større enn skruene.

- Min teori er at skapet satt så dårlig at det ville løsne bare man kom nær det. Jeg undersøkte i lugarene rundt, og nesten samtlige skap hadde nye fester. Skapene har trolig vært et problem i flere lugarer, sier Knutsson.

Han mener det løse skapet på ingen måte beviser noe om sinnsstemningen til den danske 37-åringen. Han døde på badet og ble funnet med jeans på, men med bar overkropp. Trolig var han i ferd med å legge seg.

- Uforståelig

Agne Knutsson forteller at teknikerne fikk beskjed om at det hadde vært en naturlig spredning av brannen. Den mye omtalte hydraulikkoljebrannen, jobbet han ikke med.

- Det er uforståelig at den brannen ikke ble grundig undersøkt.

Agne Knutsson skrev rapport etter sine undersøkelser.

- Min rapport var ikke populær. Den ble ikke med i sluttrapporten. Jeg skrev at det ikke fremkom noe i Mørk Andersens kahytt som kunne styrke teorien om at han stod bak brannen. Jeg tror ikke det jeg mente, ble nevnt i rapporten til påtaleleder Bjønness.

Les også

 1. Etterlatt etter «Scandinavian Star»-brannen: - Livredd for at de ikke går grundig nok inn i det

  Rune Hogstad mistet søsteren i «Scandinavian Star»-brannen. Han håper at politiet nå vil gjøre en grundig gjennomgang av…
 2. Erik Andersen ble mistenkt for «Scandinavian Star»-brannen: Advokat til VG: Sikker på at han blir renvasket

  Erik Mørk Andersen (37) var den eneste som ble mistenkt for brannene på «Scandinavian Star».
 3. Politiet vil gå gjennom «Scandinavian Star»-brannen på nytt

  Etter snart 23 år med avslag, har oslopolitiet bestemt seg en ny gjennomgang av saken.
 4. De uløste gåtene etter «Scandinavian Star»-katastrofen

  159 mennesker døde da «Scandinavian Star» brant. Spørsmålene rundt katastrofen og etterforskningen av den har blitt…
 5. «Scandinavian Star»: Undersøkelse til en million kan løse gåten

  Ved å benytte avansert datateknologi mener de tidligere brannsakkyndige i «Scandinavian Star»-saken at de kan avdekke om…
 6. Har kjempet for gjenopptakelse i 22 år: Helt elementær etterforskning er ikke gjennomført

  (VG Nett) I 22 år har Jan Harsem kjempet for gjenopptagelse av brannen som drepte 159 mennesker - deriblant hans gravide…
 7. Tidligere sakkyndige: - «Scandinavian Star»-brannen må granskes på nytt

  KØBENHAVN/TRONDHEIM(VG) Et mystisk bøyd oljerør om bord på dødsskipet er aldri blitt gransket for å utelukke at det er…
 8. Etterlatte til VG: Etterforskningen har vært for dårlig

  TRØGSTAD/HØYBRÅTEN (VG) De har et stort ønske: Nå må alle steiner snus i Scandinavian Star-saken slik at de kan få ro.

Mer om

 1. Scandinavian Star

Flere artikler

 1. Han ble mistenkt for brannene på «Scandinavian Star»

 2. Maskinsjefen på «Scandinavian Star»: - Anklagene er absurde

 3. Kaptein Hugo Larsen: Jeg ba rederiet avlyse seilasen natten til den 7. april 1990

 4. Politiet tilbakeviser Thue Jensens påstander om «Scandinavian Star»-brannen

 5. Har kjempet for gjenopptakelse i 22 år: Helt elementær etterforskning er ikke gjennomført

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder