Henrettelse varte i to timer: - Som en fisk som gispet etter luft

Vitne: - Det var tøft for alle i rommet

Statsadvokaten: - Overraskende fredelig

Joseph Wood gispet og peste under nattens dramatiske henrettelse.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

HENRETTET: Joseph Wood Foto:Handout,Reuters

- Det tok Joseph Wood to timer å dø, og han gispet og slet med å puste i om lag en time og 40 minutter. Vi fornyer vår innsats for å få ut informasjon om produsenten av medikamentet og også hvordan Arizona kom opp med den eksperimentelle formelen på medikamentene de brukte i dag, sier advokaten Daile Baich i en uttalelse ifølge CNN.

- Arizona ser ut til å ha blitt med i rekken av flere andre stater som er ansvarlige for en helt uungåelig feil – en mislykket henrettelse, legger han til.

Troy Hayden fra kanalen KSAZ sier henrettelsen var vanskelig å se på. Han sammenlignet Woods pusting med en «fisk som gisper etter luft».

- Det var tøft for alle i rommet, sier han.

En reporter fra nyhetsbyrået AP som var tilstede sier Wood gispet mer enn 600 ganger før han døde.

Pressetalskvinne Stephanie Grisham fra statsadvokaten, har en helt annen versjon:

- Han sovnet, og det så ut som han snorket. Dette er min første henrettelse og jeg var overrasket over hvor fredelig det var. Det var absolutt ingen prusting eller gisping etter luft, sier hun til ABC News.

Forsøkte å stanse henrettelsen

En time ut i henrettelsen forsøkte Woods advokater å stanse den med en nødbegjæring.

- Han gispet og peste i mer enn en time, skriver de i begjæringen.

Advokatene mener henrettelsen er i strid med den amerikanske grunnlovens krav om at den ikke skal være uvanlig eller grusom.

Arizonas høyesterett avviste på onsdag Woods anke som midlertidig hadde utsatt henrettelsen. Hans advokater hevdet klientens grunnlovsfestede rettigheter ble misbrukt da myndighetene nektet å avsløre detaljer om dødscocktailen som skulle ta livet av ham, inkludert produsenten. Woods hevdet også at han hadde en dårlig advokat under rettssaken og at nye evalueringer fra psykologer viste at han hadde kognitive vansker som ville frikjenne ham for forsettlig drap. En føderal ankerett ga fangen medhold, men høyesterett ga klarsignal for henrettelsen.

Brutalt drap

Woods ble dømt til døden for å ha drept sin kjæreste Debra Dietz (29) og faren Gene i familiens bilbutikk i Tucson i 1989. Wood og Dietz hadde et turbulent forhold hvor han i perioder mishandlet henne. Dietz prøvde å avslutte forholdet og han fikk et besøksforbud.

På drapsdagen gikk Wood ifølge CBS til bilbutikken og ventet på Dietz’ far som var i en telefonsamtale. Da han la på dro Wood opp en revolver, skjøt ham i brystet og smilte.

Deretter gikk han etter Debra, som prøvde å ringe etter hjelp. Han tok tak rundt halsen hennes og satte pistolen mot brystet . Hun ba ham forgjeves om å spare livet hennes. En ansatt hørte Woods si:

- Jeg sa til deg at jeg skulle gjøre det, jeg må drepe deg.

PÅRØRENDE: Jeanne Browns søster og far ble drept av Joseph Wood. Her med mannen Richard Brown som mener Wood fikk som fortjent. Foto:,Ap

Ofrenes familie hadde ingenting imot måten henrettelsen ble gjennomført på:

- Denne mannen gjennomførte et grusomt drap og dere er opptatt av medikamentene? sier Richard Brown som er svogeren til Debbie Dietz.

- Hvorfor ga de ham ikke en kule, hvorfor ga vi ham ikke Drano (avløpsrens, red. anm.)? sier han til AP.

Woods så på ofrenes familiemedlemmer da han sa sine siste ord. Han sa han var taknemlig for hans frelser Jesus Kristus. På et tidspunkt smilte han, noe som gjorde dem opprørt.

- Jeg trøster meg med at i dag slutter min smerte, og jeg ber om at dere på denne dag og alle andre dager vil finne fred i hjertet og at Gud tilgir dere alle, sa Wood, ifølge AP.

Omstridte henrettelser

Wood føyer seg inn rekken av domfelte som hevder bedøvelsesmiddelet som er innført i noen staters henrettelsesprogram ikke er effektivt nok til å slå ut fangen før de får det dødelige middelet. Det er det siste året blitt stadig vanskeligere å skaffe medikamentene som blandes til dødssprøyte-cocktailen som tar livet av dødsdømte amerikanere. Stoffene skal roe ned fangen, lamme pusteorganene og stanse hjertet.

Europeiske medisinprodusenter ønsker ikke lenger å bli knyttet til henrettelser. Derfor har flere tydd til andre leverandører og satt sammen en ny dødelig blanding. Oklahoma utsatte sine henrettelser tidligere i år etter skandalehenrettelsen av Clayton Lockett i april. Han vred seg på benken og bet tennene sammen under henrettelsen som varte i 43 minutter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder