RØMMER LANDET: Yezidier på flukt utenfor den irakiske byen Sinjar, som er erobret av ytterliggående islamister. Flere tusen yezidier har klart å komme seg over grensa til nabolandet Syria. Foto:Stringer/iraq,Reuters

Utsultede irakere flykter til borgerkrigsherjede Syria

Flere tusen flyktninger som tilhører yezidi-minoriteten i Irak, har klart å ta seg over grensa til Syria.

 • Jørgen B. Hoff

Artikkelen er over fem år gammel

Det forteller den svenske frilansjournalisten Joakim Medin, som befinner seg i Syria nær grensa mot Irak.

– Menneskene kommer barføtte, uttørkede og utsultede. Mange har falt sammen på bakken. Jeg så et fire dager gammelt spedbarn som ble født i fjellene, forteller Medin til nyhetsbyrået TT.

Yezidiene har klart å komme seg fra Sinjar-fjellene i Nord-Irak til den kurdiske regionen Rojava i Syria.

Mange tusen yezidier og kristne flyktet opp i fjellene da byen Sinjar ble erobret av opprørsgruppen Den islamske staten (IS), tidligere kjent som ISIL. Et stort antall mennesker befinner seg fortsatt i fjellene, delvis omringet av de ytterliggående islamistiske opprørerne.

IS har erobret store områder både i Irak og borgerkrigsherjede Syria, og opprørernes mål er å etablere en fundamentalistisk islamsk stat som overskrider dagens landegrenser.

Trues på livet

Ifølge lokale kilder har opprørerne drept en rekke yezidier i Nord-Irak fordi de nektet å la seg omvende til islam. Andre skal ha fått én dags frist til å konvertere hvis de vil redde livet.

– Opprørerne har gitt dem én dag til å konvertere, ellers blir de drept. Men erfaring viser at de sannsynligvis blir drept selv om de konverterer, opplyser organisasjonen Ezidy Solidarity and Fraternity, som samarbeider tett med Norsk Folkehjelp.

300 yezidi-familier har fått dette ultimatumet i byen Koja, ifølge organisasjonen. Også i byene Hatimiya og Qaboshi skal et stort antall mennesker stå i fare for å bli drept hvis de ikke skifter religion.

Artikkelen fortsetter under bildet

PÅ FLUKT: Yezidi-flyktninger i provinsen Dohuk i Irak tidligere denne uken. Foto:Stringer/iraq,Reuters

– Skutt med maskingevær

At mange yezidier allerede er blitt likvidert, bekreftes av flyktningene som er kommet fram til Syria.

– En man forteller at han har sett ti menn bli hakket i småbiter av jihadister. Andre forteller at IS-menn stilte folk opp i rekker og meiet dem ned med maskingevær. Ofrene var yezidier fra Sinjar og byer i nærheten, sier Joakim Medin.

Ifølge Mein har noen av flyktningene gått uten mat i opptil seks dager. Amerikanske fly har sluppet ned vann til dem, men mange av vannflaskene skal ha sprukket i møte med bakken. Flyktningene har i noen tilfeller forsøkt å samle opp vann fra bakken som har rent ut av de sprukne flaskene.

Røde Kors opplyser at organisasjonen gir nødhjelp til om lag 4.000 flyktninger som har klart å komme seg fra Sinjar-området til Syria.

– De lider av dehydrering og solstikk, og noen er sterkt traumatisert, sier Suzanna Tkalec fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen til nyhetsbyrået AFP.

Hun forteller at mange av flyktningene har gått til fots i flere dager for å nå fram til grensa mot Syria.

Amerikansk bombing

NYE LUFTANGREP: Amerikanske kampfly og droner gjennomførte ytterligere fire angrep mot IS-mål i Nord-Irak. Her tar et F/A-18E-fly av fra hangarskipet USS George H. W. Bush i Den persiske gulf. Foto:Joshua Card,Afp

Tidligere denne uken sa USAs president Barack Obama at han ville tillate amerikanske luftangrep i Nord-Irak for å beskytte amerikanske borgere og avverge et folkemord på yezidiene.

Flere angrep er blitt gjennomført, og lørdag kveld bombet USA kjøretøyer som tilhørte IS-opprørerne utenfor Sinjar.

– Amerikanske kampfly og fjernstyrte luftfartøy angrep et av to pansrede personellkjøretøyer som skjøt mot sivile yezidier, heter det i en uttalelse fra den amerikanske sentralkommandoen.

Både irakiske muslimer og ulike minoritetsgrupper er blitt jaget på flukt etter hvert som IS har rykket fram i Irak. Opptil 100.000 mennesker skal ha blitt tvunget til å forlate landets største kristne by Qaraqosh.

I Sinjar-fjellene skal kurdiske styrker ha klart å åpne en vei fram til yezidiene som har søkt tilflukt der. En talsmann for de kurdiske sikkerhetsstyrkene sier til TV-stasjonen Al Jazeera at det var USAs luftangrep som gjorde det mulig å åpne veien.

Les også

 1. Obama gir klarsignal for luftangrep i Irak

  NEW YORK (VG) President Barack Obama sier at han har gitt tillatelse til luftangrep mot ISIL-mål i Irak.
 2. Nordmenn i harde kamper mot ISIL i Irak

  En gruppe unge norsk-kurdere deltar nå, fullt bevæpnet, i harde kamper i frontlinjen i krigen mot ISIL i nordlige Irak.
 3. Nye amerikanske luftangrep mot Irak

  NEW YORK/OSLO (VG): Det amerikanske militæret gjennomførte ytterlige to luftangrep mot ISIL fredag kveld, bekrefter…
 4. Amerikanske eksperter: Derfor gikk USA til angrep

  NEW YORK (VG)  Sam Brannen har tidligere jobbet i Irak for det amerikanske forsvarsdepartementet.
 5. Ekspert tror på snarlig USA-angrep

  Eksperter tror ikke at ekstremister i ISIL blir skremt av USAs varsling om mulige luftangrep i Irak.

Mer om

 1. Irak
 2. USA

Flere artikler

 1. Irak: – ISIL har drept 500 yezidier i Irak

 2. Her får beleirede krigsflyktninger amerikansk nødhjelp

 3. – ISIL har fanget 50 kristne familier i bygning

 4. USA: Vil ikke iverksette redningsaksjon på Sinjar-fjellet

 5. Yezidiene gjør seg klare til å kjempe tilbake mot IS

 6. Flyktninger omringet av IS på fjelltopp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder