Se de enorme IS-ødeleggelsene i Kobani

NB! Sterke bilder

Mandag feiret den kurdiske byen Kobani seieren over IS. Den flere måneder lange kampen mot terrororganisasjonen har lagt den syriske byen i ruiner.

Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

16. september gikk IS-styrkene til angrep mot den syriske byen Kobani, som ligger et steinkast fra NATO-landet Tyrkia. Før dette la IS under seg 300 mindre landsbyer i området rundt Kobani.

Innen oktober hadde IS lagt store deler av den syriske byen under sin kontroll. Siden da har det frem til begynnelsen av denne uken foregått voldsomme kamper mellom IS og kurdiske styrker.

Mandag ble kampen mot IS imidlertid vunnet, og seiersflagget ble heist. Ifølge Al Jazeera har flere tusen flyktninger nå kunnet dra tilbake til byen som kalles Ayn al-Arab på arabisk.

LES OGSÅ: Massive luftangrep mot IS i Kobani

KAMPER: Det har siden september foregått voldsomme kamper i byen Ain al-Arab, bedre kjent som Kobani. Mandag denne uken vaiet det kurdiske seiersflagget over byen. Foto: Afp Foto: ,

Forsvarte seg selv

Den massive offensiven startet da tusenvis av tungt bevæpnede ekstremistkrigere stormet IS, med tanks og artilleri, gjennom flere titalls kurdiske landsbyer. På kort tid etablerte de kontroll i de nesten folketomme områdene.

Nesten hele sivilbefolkningen i Kobani skal ha flyktet mot Tyrkia da IS angrep byen. Mennene som ble igjen, var da klare til å forsvare byen med alt de hadde igjen av krefter.

– Akkurat nå er jeg midt i Kobani. Gatene er tomme. Jeg har tatt opp våpen og skal beskytte Kobani til siste dråpe blod. Jeg kommer aldri til å forlate denne byen. Dette er min hjemby. Vi er ingenting uten Kobani, sa Taha Isa (31) på telefon, via en tolk til VG få dager etter angrepet.

LES OGSÅ: CNN: USA-ledet koalisjon har drept over 6000 Iskrigere

Svekket IS

En USA-ledet koalisjon har i flere måneder angrepet IS-styrkene i Kobani fra luften med droner og fly. Koalisjonen, som også består av flere arabiske land, har bombardert IS-mål i Irak siden august. I september ble operasjonen utvidet til å gjelde Syria.

– YPG har drevet alle Iskrigerne ut av Kobani og har full kontroll over byen, sa lederen for den engelske menneskerettighetsgruppen Syrian Observatory Rami Abdulrahman.

Leder for mediegruppen ved Forsvarets høyskole Per Christian Gundersen sa til VG da nyheten ble kjent at det var en viktig moralsk seier for den amerikanskledede koalisjonen.

LES OGSÅ: Tusener omringet av IS: – Dette er et folkemord!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder