RAZZIAER: Vladimir Putin erklærer full krig mot demonstrantene. Bildet er fra et møte i forrige uke. FOTO: Alexei Durzhinin/ AP

Putin slår til mot kritikerne

(VG Nett) Vladimir Putin slår til med jernhånd ned på opposisjonen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mandag er det razziaer i hjemmene til mange av opposisjonslederne, samtidig er de samme folkene innkalt til avhør hos politiet i morgen - samtidig med at de har planlagt den første store demonstrasjonen på over en måned.

Det som skjer i dag betyr at Russlands president nå erklærer full krig mot demonstrantene.

Putin frykter tydeligvis at Russland skal oppleve noe lignende som det Ukraina hadde for åtte år siden, da folket gjennom den oransje revolusjon klarte å presse gjennom at et lugubert valg måtte holdes på nytt.

Endte i kamper

Presidentens redsel er vanskelig å forstå i og med at opposisjonen er både splittet og ikke har noen klar leder.

Avhørene tirsdag skal handle om den store demonstrasjonen den 6. mai, da det endte i kamper mellom politi og demonstranter og massearrestasjoner.

Saken fortsetter under bildet..

KAOS: Opprørspolitiet forsøker å løse opp folkemengden under søndagens demonstrasjon mot landets president, Vladimir Putin, søndag. Politiet nekter for å ha brukt tåregass mot demonstrantene. Foto: AP


Blant dem som får hjemmene sine gjennomsøkt i dag er den kjente bloggeren Aleksej Navalnyj og reality-programlederen Ksenija Sobtjak (datter av Putins sjef da han jobbet for borgermesteren i St. Petersburg).

Opposisjonen har fått godkjenning fra bymyndighetene i Moskva til å gjennomføre demonstrasjonen i morgen, og ruten er godkjent. Men hva som skjer hvis lederne for opposisjonen ikke får være til stede, er vanskelig å si.

Kanskje vil det avskrekke noen fra å delta, andre vil kanskje bli provosert til å demonstrere. Itar-Tass antyder at maks 50 000 mennesker vil være med i morgen.

Ulike kritikere

De Putin-kritiske røstene i Russland består av en merkverdig blanding av høyreradikale, venstreradikale, miljøaktivister og en rekke andre grupper.

Nevnte Navalnyj er nærmest nasjonalistisk, mens en annen av lederne, Sergej Udaltsov, er sterkt venstreorientert. Blant opposisjonslederne finnes også folk med "vestlige" synspunkter, som for eksempel tidligere første visestatsminister Boris Nemtsov.

Før helgen underskrev Putin på en ny lov som gjør at bøtene mot demonstranter bli mangedoblet. Demonstranter kan nå få over 50 000 kroner i bot, mens de som organiserer demonstrasjonene, risikerer det dobbelte.

Den planlagte demonstrasjonen i morgen er den første siden Putin ble innsatt som president igjen - etter at Dmitrij Medvedev i fire år har vært Russlands statsoverhode.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder