TRE STEG: USAs president Barack Obama skal blant annet ønske å gjennomføre luftangrep mot IS også i Syria. Her fra NATO-toppmøtet i Wales forrige uke. Foto:Saul Loeb,Afp

Lanserer tre-stegs plan denne uken: Slik skal Obama knekke IS

Ser for seg årelang krig mot terroristene

Planlegger luftangrep også i Syria

Får støtte fra lederen av den Arabiske liga

USAs nye IS-slagplan innebærer luftangrep som får Syrias diktator til å rase.

  • Cato Husabø Fossen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Barack Obama ser for seg å bruke flere år på å nedkjempe den brutale terrororganisasjonen IS. Onsdag denne uken lanserer han etter alt å dømme planer for en operasjon som vil måtte sluttføres av hans etterfølger.

Det melder New York Times, som siterer sentrale kilder i det amerikanske statsapparatet. Basert på opplysninger fremkommet i ulike medier har Fox News laget en oppsummering av hva planen, som er oppdelt i tre faser, antas å gå ut på:

*Den første fasen, luftangrep mot konkrete IS-mål i Irak, er forlengst i gang. Siden 8. august har amerikanske fly gjennomført 143 angrep.

*Den andre fasen vil dreie seg om intensiv rådgivning, trening og opplæring av den irakiske hæren, kurdiske styrker og av sunnimuslimer som ønsker å bidra i kampen mot sine trosfeller i IS. Planen omfatter at USA skal utruste de ulike gruppene med utstyr og våpen, men ikke gå inn med egne bakkesoldater.

*Den tredje fasen skal angivelig involvere luftangrep mot IS også inne i Syria. Dette er svært politisk kontroversielt og noe Bashar al-Assads utenriksminister har advart kraftig mot. Ifølge The Independent vil Syria anse en slik inngripen fra USA på deres jord som en krigshandling.

Store deler av planen sammenfaller med hvordan Norges tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen, i helgen beskrev overfor VG at han ser for seg krigen mot IS blir.

LES OGSÅ: Tror USA vil prøve å redde IS-gisler

Avventende Midtøsten-ledere

I helgen gikk den Arabiske ligas mektige leder, Nabil Elaraby, ut med en sterk oppfordring til sine medlemsland om aktivt å konfrontere IS. Han omtalte terrororganisasjonen som selv ønsker å bli kalt «Den islamske staten» som en trussel mot Irak og nabolandenes eksistens.

Ifølge Associated Press er det uklart hvordan de 22 medlemslandene i ligaen vil forholde seg til USA og vestens offensiv mot IS. Å skulle samle noen bred støtte for amerikanske luftangrep på syrisk jord vil i beste fall bli svært vanskelig, noe også Det hvite hus er forberedt på, skriver Fox News.

Holder strategitale onsdag

Obama er ventet å selv fortelle om sin IS-strategi i en tale til nasjonen onsdag kveld. Samme dag er det 13-årsmarkering for terrorangrepene på World Trade Center 11. september 2001. De politiske lederne i den amerikanske kongressen vil bli orientert tirsdag.

– Jeg forbereder landet for å sørge for at vi håndterer trusselen fra ISIL. På onsdag skal jeg holde en tale og beskrive hva som er planen vår, sa Obama i et intervju i NBC-programmet Meet the Press søndag.

– Men det blir ingen kunngjøring om amerikanske bakkestyrker i Irak. Dette er ikke det samme som Irak-krigen. Det ligner mer på andre anti-terror-operasjoner vi har deltatt i de siste fem, seks, sju årene, fortsatte presidenten.

Fredag ba USA ni andre NATO-land om å bli med i en koalisjon for å bekjempe IS. Norge var ikke blant dem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder