PÅ INSPEKSJON: Her inspiserer Kim Jong-Un en flyskole for kvinnelige jagerflypiloter mandag denne uken. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA,

Sørkoreansk ekspert: Kim Jong-un er galere enn sin far

I løpet av de tre og et halvt årene den nordkoreanske diktatoren har sittet ved makten, har han med sine mange gale handlinger økt sjansen for at det ikke blir noe langvarig posisjon for han.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

Det sier den sørkoreanske professoren, Lee Chung Min, i et stort intervju med den tyske avisen Die Welt.

I tillegg til å være professor i utenrikspolitikk ved Yonsei universitetet i Seoul, er han også president Park Geun-hyes rådgiver for spørsmål som dreier seg om nabolandet i nord.

– Han er mye galere enn sin far. Faren, Kim Jong-il hadde vært i landet og blitt trent opp til å lede det i rundt i 20 år. Selv en perfekt diktator må kjenne sitt folk. Kim Jong-un var på en sveitsisk kostskole. Han kjente ikke Nord-Korea i det hele tatt. Han var ikke klar til å ta over. Jeg tror han nå forsøker å få tillit fra de andre generalene, og få deres respekt, sier professoren i intervjuet.

Les:Hevder Nord-Korea har funnet kur mot mers, ebola, sars og aids

– Diktatoren har svakere tillit

Lee Chung Min mener at folket i dag er redd diktatoren men tror færre og færre har respekt for ham.

– Det er ikke bare det at han dreper sine påståtte motstandere. Han tar også deres familier og alle andre som står nærme disse. Dette skaper konstante sjokkbølger igjennom eliten i landet. En diktator må bruke rå makt men trenger også tillit blant eliten. Denne tilliten er blitt svakere, sier professor Lee Chung Min.

Han mener at Kim Jong Uns drap på onkelen falt spesielt mange eldre nordkoreanere tungt for brystet.

– Dette er som om du dreper din egen far. Det er ditt eget kjøtt og blod. Du må forstå: Selv om Nord Korea lenge har vært under kommunistisk styre så er det fortsatt koreansk. Derfor vil de eldre koreanere se på ham og tenke at han ikke respekterer de eldre. De vil aldri si det åpent men de vil tenke det.

Han tror at lojalitetsfølelsen til regimet i nord nå er på et absolutt lavpunkt.

– Svartebørsen har lenge vært vel så viktig der som planøkonomien. Derfor tenker vanlig folk: Staten tar ikke vare på meg. Derfor må jeg ta vare på meg selv. På et eller annet punkt vil folk spørre seg selv: Er mitt liv blitt bedre under Kim Jong-un, sier han til Die Welt.

– Nytt styre i løpet av fem-15 år

Den sørkoreanske eksperten tror at vi kan se et nytt styre i Nord-Korea allerede i løpet av fem-15 år. Han peker samtidig på Berlin-murens fall og hvor fort dette skjedde, uten at mange forutså dette.

– Det var et lykketreff i historien. Vi venter på et slik lykketreff vi også, sier professoren i intervjuet.

Norsk Korea-ekspert: Mye ideologisk kommunikasjon

KOREAEKSPERT: Geir Helgesen Foto: Nordic Institute of Asian Studies. Foto: ,

Geir Helgesen, direktør ved Nordisk institutt for asiastudier i København, har fulgt de to nabolandene Sør-Korea og Nord-Korea i 30 år.

– Jeg tenker at det hadde vært veldig bra hvis en vestlig regjering ville testet om dette stemmer, om det er slik at det er lav lojalitetsfølelse i Nord-Korea. Det er dessverre mye ideologisk kommunikasjon som kommer fra eksperter i Sør-Korea, selv om noe selvsagt også ikke er det.

Les også: Kim Jong-un skal ha besteget fjell før frokost (og kjørte bil som tre-åring)

Helgesen mener det uansett er på tide å ta den frykten han tror mange Nordkoreanere har for å bli tatt militært av USA, på alvor.

– Frykter amerikansk angrep

– De ser årlige enorme marineøvelser som skjer rett utenfor kysten deres. De hører om Libya, Irak og Afghanistan. Dette bidrar til å skape denne frykten som gjør at landet fortsatt kan bruke mange av pengene på sitt militære i stedet for å hjelpe sitt eget folk. Innled kontakt på et høyt nivå med landet og forklar at den frykten ikke bør være reell, sier Korea-eksperten til VG.

Død eller ei? : Et døgn etter at sørkoreansk etterretning opplyste atNord-Koreas forsvarsminister var henrettet, bidrar nye opplysninger til spekulasjoner om at han fortsatt er i live.

Han mener også mange vestlige medier er med på å demonisere lederne i Nord-Korea.

– Det er sterke krefter ute som ønsker å ha Nord-Korea akkurat slik de er i dag. Det finnes mange som demoniserer regimet i Nord-Korea i vestlige medier for å opprettholde dette bildet, sier han til VG.

Mer om

  1. Nord-Korea

Flere artikler

  1. Slik reagerte verden på Kims bombe

  2. Sørkoreansk sikkerhetsrådgiver: – Kim Jong-un er i live og frisk

  3. Kim Jong-uns ville maktdemonstrasjoner: Provoserer og henretter sine egne

  4. Kim Jong-un hyller landets første kvinnelige jagerflypiloter

  5. Kim Jong-un setter hæren i krigsberedskap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder