VIL STENGE GRENSEN: Kroatisk politi stanser flyktninger ved Opatovac tirsdag kveld. Kroatia vil forsøke å sende migrasjonsstrømmen mot Ungarn og Romania. Foto: Federico Scoppa , Afp

Øst-Europa raser mot EUs flyktningkvoter

Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn raser mot å påtvinges asylsøkere

I forkant av dagens toppmøte i EU om flyktningkrisen, er splittelsen mellom øst og vest i unionen i ferd med å nå kokepunktet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Bare fremtiden kan vise hvilken tabbe dette var, tordnet Tsjekkias president Milos Zeman ifølge BBC.

Tirsdag ettermiddag møttes EUs innenriks- og justisministre til nok et hastemøte i Brussel i Belgia om flyktningkrisen. Resultatet ble at man tvinger gjennom en relokalisering av 120.000 flyktninger.

Bakgrunn: Slik forklarer EU-kommisjonen det nye kvotesystemet (ekstern lenke)

Men avtalen har på ingen måte løst utfordringene på sikt. Onsdag møtes EUs statsledere, til det som korrekt nok omtales som et «krisemøte».

Representanter fra EU-landene som stemte mot vedtaket om bindene fordeling av asylsøkere tirsdag kveld, er ikke sparsomme med kritikken av beslutningen, melder NTB.

Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn stemte alle mot fordelingen, men blir nå tvunget til å ta imot et antall asylsøkere fra Hellas og Italia. Det får toppolitikere i landene til å se rødt.

– Vi vil veldig snart innse at keiseren ikke har klær. Dette var et nederlag for sunn fornuft, fulgte hans innenriksminister Milan Chovanec opp.

Bakgrunn: Derfor har Europas flyktning-system kollapset

Slovakias statsminister Robert Fico er blant dem som går hardt ut mot beslutningen. «Vi vil ikke respektere dette diktatet fra majoriteten», sa han.

OVERKJØRT: Ungarns integrerings-minister Sandor Pinter, Frankrikes forhandlingspart Bernard Cazenevue og Belgias statssekretær for asylsaker, Theo Francken deltok på det ekstraordinære møtet om flyktningsituasjonen i EU tirsdag. Foto: Francois Lenoir , Reuters

I Latvia, et land som stemte for fordelingen av de 120.000 flyktningene og migrantene, marsjerte hundrevis av folk i gatene i protest mot vedtaket som ble gjort i EUs innenriks- og justisministermøte i Brussel.

Ungarns regjering sier i en kort uttalelse at landet vil respektere tirsdagens avgjørelse. I EU-kommisjonens oversikt over fordeling av de første 66.000 asylsøkerne, skal Romania ta imot 2.475, Tsjekkia 1.591, Ungarn 1.294 og Slovakia 802 asylsøkere.

EU har fra før vedtatt å fordele 40.000 asylsøkere gjennom frivillige bidrag, så den samlede dugnaden blir på 160.000.

54.000 av de 120.00 skulle egentlig hentes fra Ungarn, men ettersom landet har motsatt seg planene, kommer disse til å bli hentet fra Italia og Hellas eller andre land som trenger avlastning. I stedet blir Ungarn tildelt sin egen kvote asylsøkere de må ta imot.

EU-kommisjonen får ansvaret for å sørge for at avtalen gjennomføres og understreker at den gjelder for alle.

– Det landene stemte, spiller ingen rolle når vedtaket er fattet, sier Kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

Storbritannia, som står utenfor Schengen-samarbeidet, har nektet å delta i «flyktningdugnaden». Nå har 20.000 kvoteflyktninger som landet har sagt ja til ankommet Storbritannia, skriver The Guardian.

Før tirsdagens møte sa justisminister Anders Anundsen til VG at Norge skal bidra for å sikre grensene i Schengen. Men nøyaktig hvilken måte Norge skal bidra på er ikke klart.

Les også: VGs dokumentar om flukten til Europa

Det er Tyskland som har tatt føringen i EU i saken. USAs president Barack Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel diskuterte flyktningsituasjonen i Europa i en telefonsamtale tirsdag, opplyser Det hvite hus.

I samtalen var de to statslederne enige om behovet for en bred, europeisk løsning der alle EU-landene godtar å ta imot sin del av flyktningene, heter det i pressemeldingen fra Det hvite hus.

Obama og Merkel diskuterte også hvordan man skal håndtere årsakene til flyktningstrømmen, særlig hvordan man skal få til en politisk løsning for å forene syrerne.

Frankrikes president François Hollande og Storbritannias statsminister David Cameron diskuterte samme tema under et møte på Camerons landsted tirsdag.

– De to uttrykte enighet om behovet for å revitalisere den politiske prosessen i Syria, uttalte en kilde nær Hollande, ifølge AFP.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder