EKSPLOSJON: Det skal ha vært en eksplosjon på hotellet der Jonas Gahr Støre bor i Kabul. Her ankommer han Kabul i dag. Foto: Scanpix

Støre: - Vi måtte legge oss på gulvet

KABUL (VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre satt i et møte da hotell Serena ble angrepet og han ble tvunget til å legge seg ned på gulvet.

Artikkelen er over 12 år gammel

Utenriksministeren opplevde et av sine mest dramatiske øyeblikk da møtet han satt i ble avbrutt av skyting og eksplosjon i etasjen over ham. Minst tre militante med selvmordsvester, granater og AK-47-geværer angrep Kabuls mest populære luksushotell mandag kveld.

- Vi ble bedt om å legge oss ned på gulvet, helt inntil en vegg under et bord, sier Jonas Gahr Støre til VG et par timer etter den dramatiske hendelsen der to nordmenn ble skadet og minst fire personer ble drept.

LES OGSÅ:- Hotellet er et yndet terrormål

Klokken 20.00 i kveld svarer Afghanistan-ekspert Henning Høgseth fra NUPI om situasjonen i Afghanistan.Send inn dine spørsmål her!

To nordmenn skadet

Foto: VG Nett/Bulls

Dagbladets journalist Carsten Thomassen og en mannlig UD-ansatt ble begge hardt skadet i det voldsomme angrepet mot det sterkt bevoktede hotellet.

VG snakker med utenriksminister Jonas Gahr Støre i kjelleren på hotellet, dit han ble evakuert en stund etter selvmordsaksjonen og skuddvekslingen.

- Vi lå stille i 10 minutter før to av våre sikkerhetsvakter foretok en væpnet evakuering, der vi gikk fra hjørne til hjørne i kjelleren til vi kom til et trygt område, forteller Støre.

LES OGSÅ:Journalist-Norge i sjokk etter bombeangrep

VAKT: En amerikansk soldat snakker med sikkerhetspersonell utenfor Serena Hotel i Kabul etter angrepet mandag kveld. Foto: AP

Karzai ringte

Mens dette pågikk hjalp norske mediefolk til med førstehjelp i etasjen over, der eksplosjonen og skuddvekslingen skjedde. Amerikanske soldater sørget for evakuering av sine egne statsborgere.

Afghanistans president Hamid Karzai ringte Jonas Gahr Støre og uttrykte sin medfølelse. Han tilbød assistanse og tilbød også at utenriksministeren kunne få overnatte i presidentens hjem. Det takket Jonas Gahr Støre nei til.

- Dette er et grovt angrep på sivile, sier Støre som er preget av at to personer i hans utvidede delegasjon er skadet av aksjonen.

Utenriksministeren er nå opptatt av at de skadde nordmennene får den behandlingen de skal ha på militærsykehuset ved flyplassen i Kabul.

Støre mener angrepet understreker den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

VAKTHOLD: Kabul Serena Hotel er omringet av vakter etter attentatet. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder