DEEP THROAT: Mark Felt, her avbildet i 1976, hevder han er den hemmelige kilden til Watergate-skandalen. Foto: AP

Påstår han er «Deep Throat»

(VG Nett) Den hemmelige kilden til Watergate-skandalen kan være avslørt.

Christian F. Brændshøi
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

91 år gamle Felt har tidligere vært nevnt som en av flere mulige kilder til informasjonen som til sist førte til at USAs president Richard Nixon måtte gå av.

Avslører ikke kilden før han er død

«Deep Throat» lekket informasjon til Washington Post-journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein. Avisen avdekket skritt for skritt hvordan personer i valgkomiteen til Nixon hadde organisert et innbrudd i Demokratenes hovedkvarter, Watergate.

Woodward og Bernstein har aldri røpet kildens navn, og på Washington Post sine hjemmesider i dag står det at journalistene ikke vil oppgi kildens identitet før etter hans død.

- Vi har hele tiden sagt at når kilden, kjent som «Deep Throat», dør, vil vi avsløre hans identitet. Bortsett fra det, det har vært artikler, bøker, spekulasjoner, klasser med journaliststudenter - vi har hele tiden sagt det samme: At vi vil ikke si noe fordi vi har gitt vårt ord på at de vil forbli hemmeligholdt før de dør, sier Bernstein i en uttalelse etter at nyheten ble kjent.

Agent

W. Mark Felt var nestkommanderende i FBI tidlig på 70-tallet, og skal ha holdt på hemmeligheten om at han var Watergate-skandalens mystiske kilde helt frem til 2002. Da skal han ifølge Vanity Fair ha fortalt sin familie at han var «Deep Throat».

- Jeg er fyren de kalte «Deep Throat», skal Felt ha sagt til advokat John D. O'Connor, som har ført artikkelen i pennen.

Ikke stolt

Felt skal ha vært fast bestemt på ikke å avsløre hemmeligheten fordi han mente det ikke var knyttet spesielt stor ære til å ha vært journalist Woodwards kilde.

- Jeg synes ikke det var noe å være stolt av, skal Felt ha sagt til sin sønn, Mark Jr. - Man bør ikke lekke informasjon til noen, sa Felt ifølge magasinet.

Felt er pensjonist, og bor i Santa Rosa i California med sin datter Joan. Han skal ikke ha vært tilgjengelig for kommentar tirsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AP.

I 1999 benektet Felt at han var «Deep Throat».

- Jeg hadde gjort det bedre. Jeg ville ha vært mer effektiv. Deep Throat fikk ikke akkurat Det Hvite Hus til å ramle sammen, sa Felt den gangen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder