MANGE UNGE: Politiet innbragte totalt 160 personer etter bråket i Oslo i går. Minst 10 av dem var under 16 år gamle. Nå hevder flere involverte at Blitz skal ha hisset opp stemningen. Foto: SCANPIX

Hevder Blitz hisset til opptøyer

Blitz forsynte demonstranter med fyrverkeri, hisset opp stemningen og drev opplæring i hvordan politiet skulle takles under demonstrasjonene, hevder ungdommer.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- De gikk fram og tilbake blant demonstrantene og hisset opp stemningen med slagord, roperter og trommer, sier Mohammed Selhi til Aftenposten.

Han er engasjert i Antirasistisk Senter i Oslo og var vakt under lørdagens demonstrasjon og mener det var tydelig at Blitz brukte sin erfaring fra demonstrasjoner til å «oppildne massene».

Les også:Nye protester mot Israel over hele verden

Andre ungdommer avisen har snakket med, forteller at de kastet stein, flasker og annet på politiet og folk som støttet Israel torsdag og lørdag, blant annet fordi de ville «ta igjen» fra tidligere erfaringer med politiet.

En av dem sier videre at volden ikke kan stoppes fordi mange er sinte og fordi de to demonstrasjonene har gitt mersmak.

Les også:Pågrepne demonstranter nekter for alt

En annen ung demonstrant avviser en av ekspertvurderingene om at det var frustrert og tilsidesatt ungdom som sto bak opptøyene.

- Jeg kastet for moro skyld, for å lage kaos. Alle andre kastet, og vi var sinna, sier han.

Blitz viste til at de har presseboikott da Aftenposten ba om en kommentar, mens politiet i Oslo først vil fullføre etterforskningen før de kommenterer enkeltopplysninger.

Les også:- Barn ble brukt som levende skjold

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder